no

Elhunyt a Zara alapítója, a leggazdagabb nő Spanyolországban

Rosalia Mera, az Inditex társalapítója. 69 évesen hunyt el.
Rosalia Mera, az Inditex társalapítója. 69 évesen hunyt el.Xurxo Lobato / Europress / Getty

Tragikus hirtelenséggel, 69 éves korában elhunyt Rosalia Mera. A név nem biztos, hogy ismerősen cseng, de az Inditex-cégcsoportról, amelynek Mera társalapítója volt, már nagy valószínűséggel hallott. Hozzájuk tartozik a hazánkban is jelen lévő Zara, Pull&Bear, Bershka, Stradivarius és a pár hónappal ezelőtt, a Fashion Streeten felbukkanó Massimo Dutti is.

Utólag visszatekintve Mera helyesen döntött, amikor Amancio Ortegával úgy határoztak, megalapítják az Inditexet, hiszen már a kezdeti időszakban is nem kevés profitot hozott a cég a párosnak. Sorsuk nem csak az üzleti világban, de a magánéletben is összefonódott: pár évvel később már férj és feleségként mutatkozhattak be az ismerősöknek. És hogy mennyire jövedelmezett jól a fast fashion? Minden képzeletet felülmúlt. Igaz, a házasság nem vált be.

Tények, életút

A 86 piacon jelen lévő 6000 üzlet a tavalyi évben több mint 4500 milliárd forintnyi bevételt generált. Mera 77 éves ex-férje, Ortega a részvények 59%-át birtokolja és a világ negyedik leggazdagabb a maga 12 ezer milliárd forintnyi eurójával. Mera sem panaszkodhatott: az ország abszolút leggazdagabbjává és a világ legtehetősebb vállalkozó nőjévé nőtte ki magát az évek során – írja a Telegraph.

Mera leánykori neve Rosalia Mera Goyenechea és 1944. január 28-án látta meg a napvilágot. Tizenegy évesen abbahagyta az iskolát, hogy értékesítési asszisztens legyen egy üzletben, '66-ban pedig hozzáment Ortegához. 1975-ben együtt megnyitották az első Zara üzletet La Corunában, majd 13 évvel később külföld felé nyitottak: először Portugáliában, majd New Yorkban és Párizsban is lett egy-egy boltjuk.

Ön tudta?

Az első Zara üzlet a '70-es években nyílt meg és eleinte női fürdőköpenyeket árusítottak.

1986-ban szétmentek, Mera pedig inkább a családi életre és a jótékonykodásra összpontosított alapítványával, ami a mozgássérült és hátrányos helyzetben lévő embereknek segített munkát találni. A válásukra 1997-ben került sor. Ortega többségi tulajdonos és az elnöki tanács tagja maradt. Két gyermekük született, Sandra és Marcos. A 69 éves üzletasszony az ismerősök elmondása alapján nem szállt el a sikertől, salszát táncolt, péntekenként barátokkal vacsorázott a helyi tavernákban. Tragikus hirtelenséggel hunyt el augusztus 15-én, nagy valószínűséggel agyvérzés végzett vele. A Forbes több mint 4 és fél milliárd euróra becsüli hátrahagyott vagyonát.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek