OFFLINE

Ez a divat Izraelben – stílusmustra Tel Avivban

2013. augusztus 12., hétfő 14:18

Bár Tel Avivot sokan nevezik a Izrael New Yorkjának, és a lakosok liberális felfogása miatt a közel-kelet San Fransiscojaként is emlegetik, az igazság az hogy a Fehér Város semmihez sem fogható. Családias, már-már intim közeg, ahol a divatszcénában mindenki ismer mindenkit , és a város legtávolabbi pontja is elérhető egy negyedórás bicikliúttal, a tervezők és hűséges vásárlóik pedig előre köszönnek egymásnak az utcán. Ugyanakkor persze jelen van a közel-kelez zabolátlansága és szépséges rendezetlensége is.

Akik még sosem jártak Tel Avivban, valószínű leg úgy képzelik, hogy csadorban közlekedő nők, és teveháton utazó férfiak népesítik be a várost, miközben katonaruhában vonulgató rendfenntartók utasítják rendre a zavargókat egy jókora uzival. És persze mindenkinek kipa van a fején. Ezzel szemben a városba érkezve vintage göncökbe és helyi tervezők fantáziadús kreációiba bújtatott hipszterek és fashionisták kortyolják a koktéljukat a kávézók teraszán.

 

A bevásárlóutcákon az izraeli dizájnerek butikjai mellett a Louis Vuittontól a Zarán át az American Apparelig mindenféle világmárka megtalálható, sőt, a város évi két divathéttel is büszkélkedhet. Ugye ez azért nem úgy hangzik, mintha egy háborús övezet, vagy egy sivatagi oázis?

Valamikor réges régen...

A Fehér Város – ahogyan a Bauhaus stílusú, egykor valóban fehér, manapság inkább sokszínű grafitty-kkel ékes lakóépületek után nevezik Tel Avivot – már Izrael állam alapításakor saját divatidentitással rendelkezett. Miközben az országot benépesítette a dolgoskezű munkásgeneráció, a tengerparti város az Európából Izraelbe menekülő, nagyvárosi zsidók otthona lett – az elegáns utcákat például éveken át „Straße”-nak nevezték a helyiek, és az éttermekkel és butikokkal szegélyezett sugárutakon kalaposoktól kesztyűsökön át parókakészítőkig mindenféle divatszakember fellelhető volt.

div1

A hatvanas évekre már a popkulturális szcéna is ünnepelte a helyi divatot. Az egyik legfoglalkoztatottabb divatszakember ekkoriban a közelmúltban elhunyt Nurit Bat Yaar volt, aki fél évszázadon át volt Tel Aviv divatguruja – néhány évvel ezelőtt könyvet is kiadott „Izraeli Divatművészet 1948-2008” címen.

Zsidó-arab, két jó barát

Mára az európai viselet mellett az arab kultúrának is komoly hatása van a helyi divatra. Míg néhány évtizeddel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy az askenázi zsidók a muszlim világból ismert motívumokkal ékes ruhadarabokat viseljenek, mára Tel Aviv valódi stílus-olvasztótégellyé vált: a különféle vallások követői, és a más-más szociális háttérrel bíró városlakók kölcsönösen inspirálják egymást.

Az egykoron konzervatívan öltözködő arab nők aktív fogyasztói a „pláza kultúrának”, zsidó tervezők pedig gyakran használnak fel hagyományos arábiai kelméket és újragondolt szabásmintákat. Ahogy az egyik, országszerte ünnepelt dizájner, Tamar Primak fogalmaz : „Azért élünk együtt, hogy tanuljunk egymástól. Én például rendszeresen hozatok kelméket Damaszkuszból és Szíriából, sőt, Gázában is varrattam ruhákat valamikor.”

Irány a part!

Persze a magyar hatást sem kell sokáig keresgélni Tel Aviv divattörténelmét tanulmányozva. Roth Lenke a holokauszt után érkezett családjával Izraelbe, néhány évvel később pedig Lady Leaként lett vezetőtervezője az ország elsőszámú divatexportcikkeinek, a Gottex fürdőruháknak. A komoly művészeti értéket képviselő ruhadarabokat Diana hercegnőtől Naomi Campbellen át Brooke Shieldsig számtalan híresség viselte büszkén. Hála a várost szegélyező fehérhomokos tengerpartnak és a hét hónapon át tomboló nyárnak a strandviselet ma is a Tel Aviv-i tervezők egyik fő profilja.

Az ifjú dizájner, Gal Angel 2008 óta tervez retro szabású fürdőruhákat Ugly Duckling, azaz „rút kiskacsa” néven – mert végül is a mesében ő lett a legszebb az összes kacsa közül. Gal büszke rá, hogy nem csak modellalkatra alkot, hanem „kis mellekre és nagy popsira is”, ahogy ő mondja. A Gertrud divatház szintén az örök nyár témájában teljesedett ki: évtizedek óta készítenek olyan öltözékeket, amelyek tengerparti viseletként, irodai „munkaruhaként”, sikkes party outfitként, sőt, csábító hálóingekként is megállják a helyüket.

Shopping-térkép

Tel Aviv shopping kultúrája elképesztően sokszínű. Van négylábúakkal is bátran látogatható, gigantikus bevásárlóközpont – a Dizengoff Center - amelyet egy egész délután alatt is lehetetlen bejárni. Akad nyüzsgő bolhapiac – a Shuk HaPishpeshim – ahol a vintage ruhák mellett fiatal és rebellis tervezők kollekciói is fel-fel tűnnek. A textilnegyedet átszelő Nachalat Binyamin utcára a világ minden pontjáról érkeznek kelmék. A Shenkin a város alternatív bevásárlóutcája, ahol a „deszkás szubkult” szerelmesei egyedi cipőket, pólókat és hoodie-kat szerezhetnek be, az elegánsabb stílus képviselői pedig betérhetnek Michal Negrin, vagy Shlomit Ofir ékszertervezők butikjaiba, hogy olyan szuvenírekkel térjenek haza, amelyek biztosan nem jönnek szemben a budapesti utcákon.

A város északi végében, a tengerparton terül el a Tel Aviv Kikötő, amelynek egykori hangárjait indusztriális enteriőrrel izgalmassá tett éttermekké, koncert és színháztermekké, butikokká alakította át a városvezetés.

Divatbemutatók kocsiszínben és építkezésen

A kulturális programok közül fashionista szemmel a Tel Aviv Divathét és a Gindi Divathét a legizgalmasabb események. Az előbbi a város régi vonatpályaudvarát veszi be – a bemutatók az autentikus stílusban felújított kocsiszínben zajlanak. És bár az első estén évről évre nemzetközi nevek – Roberto Cavalli, Moschino – csalogatják a divatújságírókat, fashion bloggereket és érdeklődőket, a programsorozat fénypontja az „upcoming designer” show. A bemutató során a legifjabb generáció mutatkozik be, a győztest pedig – aki lehetőséget kap arra, hogy országosan forgalmazhassa kreációit – divatszakemberekből, tervezőkből, újságírókból és helyi hírességekből álló szakmai zsűri választja ki.

div2

A Gindi Divathét a jövő év során megnyíló, elképesztő méretű divatcsarnok promóciójaként született meg: a leendő pláza helyén, az építkezésen húzták fel a hatalmas divatsátrat, amelynek bársonyfüggönyökkel tarkított ablakán kinézve markolóautók és sóderkupacok tárultak a bámészkodó elé, ám a kifutó felett kristálycsillárok függöttek, a bárban folyt a pezsgő, a díszvendég pedig az izraeli szupermodell, Bar Rafieli volt.

A jövő generációja

A divatmunkások utánpótlása nem várat magára: a helyi divatakadémiák – a Tel Aviv-i Shankar és a jeruzsálemi Bezalel – olyan magasszintű képzést nyújtanak, hogy a világ legnagyobb tervezői érkeznek Izraelbe szemezgetni a végzős diákok közül: Donna Karan és Diane Von Furtsenberg például rendszeres vendégek a vizsgabemutatókon. Tel Avivnak tehát minden oka megvan rá, hogy büszkén viselje a közel-kelet divatfővárosa becenevet. A tendenciát pedig modern kori krónikások, azaz a város lelkes divatbloggerei örökítik meg az utókor számára: a The Streets Walker az utcai divatra fókuszál, a Dreed Tea egyszeri és megismételhetetlen leárazásokat ajánl, én pedig a WhiteCityBoy lifestyle blogon Tel Aviv legígéretesebb és legismertebb tervezőit, és kihagyhatatlan divateseményeit is igyekszem bemutatni. Ami pedig összeköti minket, az a Fehér Város megfoghatatlan atmoszférája iránti rajongás.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta