A Szigeten inkább igyon, mint egyen

Feltérképeztük hol a legjobb az étel, és hogy mennyiből lehet jól lakni a Szigeten. Képek a cikkben.

Az alkoholmustra után muszáj voltunk a kajákat is kipróbálni a Sziget Fesztiválon. Sajnos itt már nem csak az árakkal volt probléma. A hasábburgonya tocsogott a fáradt olajtól, a legjobban fogyó kajában meg itt-ott muslicák dagonyáztak. Jó, persze lehet mondani, hogy aki ennyire finnyás, az ne egyen a Szigeten, de a piára enni kell, és nyilván nem mindenkinek a nagymamája csomagol finom ivólevet meg kalácsot a fesztiválra, valahogy így 

Nem akartuk úgy végezni, mint Szegény Peti a filmben, és mielőtt a detox sátorban találtuk volna magunkat, kajafelfedező útra indultunk, hogy kicsit kijózanodjunk. Először a Nagyszínpad környéki árusokat mustráztuk, majd a Magic Mirrortól egészen az infó pultig minden kajáldát megnéztünk. Kóstolni is sok helyen kóstoltunk, volt, ahova tuti nem mennénk vissza, az egészséges ételekben viszont teljesen pozitívan csalódtunk.

Nemzetek konyhája

Régen a Nagyszínpad közelébe épített éttermi résznek nemzetek konyhája volt a neve, ami talán már megváltozott, de a koncepció maradt a régi: a világ legkülönbözőbb gasztro fogásait lehet itt megkóstolni. Jó, nem kell különlegességekre gondolni, sőt!

Van tipikus india, kínai, olasz, hazai, görög, török és erdélyi étel is. Először az indiai csirkés vindaloot kóstoltuk, ebből 2200 forint egy adag (ez két csajnak simán elég). Egyáltalán nem lángolt tőle a fejünk, nagyon jó az ízesítése (bár bárányból még jobb lenne), abszolút meg voltunk elégedve vele. Ahogyan a többiek is, ez látszódott a kígyózó soron is, ami a pult előtt volt. Ajánlom itt az ételeket, tiszta és friss minden.

Ezután jött a Hungdog, aminek lehetne szellemes is a neve, de nem az. A nem éppen finom kiflibe gyömöszölt kolbász elképesztően finom, a pirított hagyma is szokásosan jó, a csalamádét(?) viszont egyáltalán nem értettük. (Egyébként férfi kóstolóink szerint ez nem kolbász, hanem virsli, végül abban maradtunk, hogy ez a csajos kolbász.) Ez a kiflis hús 990 forint, ami egyébként jobban megéri, mint a szigeten kapható sima hot-dog, amit 790 forintért adnak.

A gyros kifejezetten nem tetszett, az ott ácsingózó srác viszont odáig volt érte. Állítása szerint nagyon fasza, csak 1000 forint, és már tegnap is ezt ette. Szuper, hogy van gyros in plate and fries is, csak azt nem értjük hogyan csavarják a tányért a hús köré... Utóbbi 2200(!) forint. Nem olcsó...

Az erdélyi kaja szintén nem volt bizalomgerjesztő, pedig Ann, a brit lány szerint zseniális. „Nem csak az ára tökéletes (1000 forint/adag), az íze is fantasztikus!” – áradozott a lány. Persze, amilyen az angol gasztronómia, még el is hisszük ezt neki... Minket nem győzött meg.

Nagyon bírtuk viszont a saslikos ételeket, a frissen sülteket, de az ázsiai konyhát kihagytuk (maradékféleség volt már, azt nem mertük bevállalni), és sajnos a legtöbb helyen borzasztóan csalódtunk a sült krumpliban. Az oké, hogy tök olajos (legalább felszívja a szeszt), de olyan elképesztő fáradtolaj íze volt, hogy lenyelni sem bírtuk.

Amiért viszont bónusz pont jár a kajáldáknak: mindenhol adtak a krumpliból kóstolót ingyen, és mosolyogva, így találtunk rá az enyhén túlsózott de ehető hasábburgonyára a Mega Vega standján. A vegát nem pontosan értettük, mert volt húsos ételük is, de ettől igazán el tudunk tekinteni, mert itt tényleg jó a kaja, nagyon friss minden, és szuper az ízük is. Őket mindenképpen keresse fel ha éhes, és nincs sok pénze kajára!

Euróban megfizethető, forintban nem kevés

Az ételek nem éppen olcsók hazai pénztárcához viszonyítva, de a külföldieknek úgy néz ki, ez nem okoz problémát. Maeve, az ír orvos lány már évek óta „szigetel”.

„Én orvosként nagyon jól keresek az itteni fizetésekhez viszonyítva, ezt onnan tudom, hogy rengeteg magyar fiatal dolgozik a kórházban ápolóként. Szóval ez a hét egyáltalán nem viseli meg a pénztárcámat, az ételek körülbelül annyiba kerülnek, mint Dublinban egy nem puccos bárban. Az ital egyébként jóval olcsóbb. Naponta simán elköltök 4-5000 forintot ételre, és az italra is minimum ennyit.”

A fiatalabb korosztály és a magyar szigetlakók inkább az Auchanban lévő grill részen oldják meg az étkezést, vagy simán szendvicseket készítenek, és ezt viszik be magukkal a szigetre.

Az angolt a legtöbben értik, de még nem elegen

A piás standokon álló pultosoknak nincsen baja a nyelvekkel, a kajás szekcióban viszont voltak röhögések. Nagyon vicces volt amikor a Pasta Wokhoz értünk, és angolul érdeklődtünk az árak iránt, ugyanis az sehova nem volt kirakva. A lány annyit tudott csak mondani, hogy nájnhándrednájti. Azt is próbálta hozzátenni, hogy valaki elragadta a táblát, amire az ár volt kiírva, valahogy így: „számván lúúúz” és közben mutogatott. Tényleg feldobta a hangulatot.

Megcsodáltuk még a méregdrága pizzaszeleteket 650 forintért (a 6. kerület több részén ugyanez 200 forint), és csorgattuk a nyálunkat a zsíroskenyér pontnál. Ja, utóbbi is roppant ínycsiklandó, csak egy kicsit(?) drága...

Oszd meg másokkal is!
Mustra