no

A leárazás vége: az árak maradnak, a készlet fogy

Körbenéztünk még egyszer utoljára a már 6 hete tartó nyári leárazásokon: a téli kiárusítás végén nagyon jó árakkal találkoztunk, most azonban már pár hete nem csökkennek az árak – és nem is fognak, tudtuk meg az üzletekben. Míg tél végén a Zarában 1995 forintért árulták az akciós ingeket, most 3995 forintnál állt meg az olcsósítás, a Promodban 2000 forint helyett 3000 volt az az ár, amit a legkedvezményesebben kínált nadrágokért kértek. A készlet lassan, de biztosan fogy, ha valamit meg szeretne venni, most vegye meg, ne várjon tovább, már így is az üzletek 80%-át az őszi-téli kollekció foglalja el.

Bershka

Első utunk a Bershkába vezetett, ott konstatáltuk, hogy két hete nem változtak az árak, viszont a leárazott árukészlet is elég nagy még. A táskák közül például egész sok megvan, a nadrágoknál már problémásabb a helyzet, 42-es és 34-es méret van főleg, elvétve találni egy-egy 38-ast. A pulóverek nem vonzzák a vásárlókat egyelőre, pedig ha van elég lelki erőnk próbálgatni, találhatunk télire olcsón meleg pulcsikat – igaz, a legtöbb világos színű, de ha önnek is elege van már a sok fekete ruhából, amit a hideg évszakra szoktak tervezni, akkor vásároljon be most.

A kötött pulóverek közül sok igazán csúnya, nem csoda, hogy nem fogynak. Farmeringet viszont érdemes venni, azok a szuper darabok, amik februárban még 10 ezer forintot értek, már csak 3 ezerbe kerülnek. A Bershka tele van edzőpólókkal, sortokkal is, sajnos ezeknek is szörnyű a fazonja, érthető, hogy nem kellenek most se a vásárlóknak, és valószínűleg a fehér csipkeruhákra, lenge műselyem felsőkre sem lesz már nagy kereslet így a nagy meleg vége felé. Az Inditex boltok legújabb húzása, hogy egy-egy slágerterméket ahelyett, hogy leáraznának, átsorolnak az őszi-téli kollekcióba, a Bershkánál ez a táska ilyen, aminek egyedül pink verziója kapható féláron, a Zaránál pedig a divatbloggerek által istenített ’skort’.

Összességében érdemes áttúrni a kínálatot, csinos blúzokat, praktikus pamutfelsőket túrhatunk ki az akciós halomból.

H&M

A H&M-nél a korán kezdődött leárazás mostanra tényleg turkálóvá fajult, egyre kevesebb ruhadarab kapható olcsón, és egyre rosszabb állapotban vannak. A legtöbb leárazott ruha mérethiányos, de sok a szakadt, gyűrött, foltos, bolyhos termék is. Furcsa, hogy még így is elkérnek az eredeti 8990 forint helyett 5000-et egy műselyem ingért – mi még emlékszünk arra, amikor tavaly jó állapotú selyemingeket szórtak ki 1500 forintért.

A legolcsóbb termék, amit találtunk, egy elég ronda, khakizöld leopárdmintás miniszoknya volt, amiből csak és kizárólag 36-os méret maradt. A legjobb pedig egy 2000 forintos bézs vászonruha volt, amit majdnem megvettünk, de éktelenkedett rajta egy kimoshatatlannak tűnő folt…

Zara

A Zara a legtöbb leárazott termékre 3995 forintos címkét tett, függetlenül attól, hogy az 13995, vagy 8995 forint volt eredetileg. A felsők között könnyű válogatni, bár sajnos sokból már csak XS-es és XL-es méret maradt – de van, hogy az XL-es jó az M-es méretre is… A nadrágokkal már vannak gondok, nagy méretek még kaphatók, de a 38-as ritka fogás, és általában akkor is azért maradt meg adott darab, mert borzalmasan el van szabva.

A cipők között találhatunk még remek darabokat, 4-5 ezer forint körüli áron vehetünk szép, de kényelmetlen magassarkú szandálokat. Ha a bomberdzseki trendet késve követnénk, akkor eljött a mi időnk, a fehér, kínai mintával díszített kabátka például 23 helyett már csak 6 ezer forint. A blúzok és műselyem sortok között is vannak csinos darabok 4 ezer forintért, de igazából felvéve őket az volt az érzésünk, még ez is túl sok értük. Azért ha Zara közelében jár, nézzen be, mert ilyenkor, a leárazás vége felé lehet igazi kincseket találni, simán belefuthat olyan ruhadarabokba, amiket még télen kinézett, elfeledkezett róluk de most végre 3995 forintért megszerezhet.

Mango

A Mangóban is csak a méretválasztékból szűkült, az árak nem zuhantak. A legjobban akkor jár, ha kitúr a szépen rendezett halmokból pár nadrágot a saját méretében – nem lesz könnyű, hiába talál egy halom nadrágot, esélyes, hogy mind ugyanolyan méret lesz, 44-es, vagy 34-es – és megveszi 3005 forintért. Szép, színes skinny farmereket, bővebb fazonú, pasztellszínű chino nadrágokat és indigókék farmereket vehet ilyen olcsón.

Ami a blúzokat illeti: a slendriánul lógó, mérethiányos, kellemetlen anyagú felsőkért sokalljuk a közel 5 ezer forintot, így különösebb szívfájdalom nélkül ott tudjuk hagyni őket. A Váci utcai Mangóban sok táskát és szandált is találtunk, mind féláron kapható, de néha még a félár is érthetetlenül sok.

Promod

Mivel a Promodban februárban nagyon jó dolgokat vadásztunk le, benéztünk most is: a legolcsóbb egy 1500 forintos szőttes-szerű miniszoknya volt, ami egykor 10 ezer forintba került. Rengeteg volt belőle, volt méretválaszték is, nem is értettük. A többi leárazott holmi viszont 3000 forintra volt belőve, függetlenül attól, hogy póló volt, vagy vékony, színes farmer. Nem sok ruhát lehetett amúgy 3 ezerért kapni, a nadrágok és ingek, pulóverek többsége féláron kapható, azaz még mindig bőven 5-7 ezer forint körül jár – és valószínűleg itt se lesz olcsóbb.

Az üzlet nagyobb részét már a Promodnál is az őszi ruhák foglalják el, de ha van türelme és elég magas, nézzen be: a felsőrészek ugyanis a francia márkánál egy magasra szerelt rúdra vannak fellógatva, a nadrágok fölé, így 160 centisen igazi küzdelem bármit is kibányászni onnan.

Marks & Spencer

A Marks & Spencer Westendben található üzletét nem hagyhattuk ki, már ismerősök is mondták, hogy nagyon nagy leárazást tartanak, a HVG-ből pedig ennek az okát is megtudtuk: az angol cég felmondta 20 éve kötött szerződését franchise-partnerével, a régóta vergődő „S” Modell Zrt.-vel, és ő maga veszi át a budapesti boltok üzemeltetését – a vidéki Marks & Spencer üzletek pedig végleg bezárnak. A váltással a vásárlók talán olcsóbban juthatnak majd az egyébként néha irreálisan drága M&S ruhákhoz, hisz ha kiesik a kereskedelmi láncból egy-egy szem, csökkenhet az árrés.

Jelenleg az üzletben maradt ruhákat szórják ki a lehető legolcsóbban, 70-80%-os kedvezménnyel. A bolt olyan, mint a Debenhams a zárás előtt, nagy része üres, kevés már a megvásárolható termék, a sarkok tele vannak üresen álló, egymásra tolt sztenderekkel, polcokkal, szétszerelt próbababákkal.  Míg meg nem érkezik az őszi-téli árukészlet (az üzletben megkérdezett eladó azt mondta, két hét múlva), addig ez lesz, új áru biztos nem jön. Az eladók azt mondták, nem zár be az üzlet, hiába olyan a hangulata.

Ottjártunkkor főleg középkorú hölgyek válogattak a nagyméretű maradék ruhák közt, sok a 44-es méretnek megfelelő 16-os számozású nadrág, felső, de akad pár 12-es, 10-es ruha is. Hogy a többi üzlethez képest a M&S mennyire drága, az mutatja talán legjobban, hogy míg itt két atléta leárazva kerül 1500 forintba, addig máshol simán kapunk leárazáson kívül is ennyiért ing alá valót. Az egykor 50 ezer forintos ruha se kihagyhatatlan vásár 16 ezer forintért, és ugyanez igaz a 30 helyett 10 ezer forintba kerülő blézerre.

Annyi előnye viszont mindenképp van a brit üzletnek, hogy az idősebb hölgyek itt találják meg számításukat: akiknek túl harsány a Zara és túl kicsik a Mango ruhaszámai, azok itt kapnak divatos, de nem trendi, tehát sokáig hordható, jó minőségű ruhákat. Kíváncsian várjuk az őszi árukészletet – reméljük jobb lesz, mint a tavaly nyári, amitől már az angolok is kiborultak.

Tezenis, Stradivarius

Jártunkban-keltünkben benéztünk más üzletekbe is, ahol ugyan fotókat nem készítettünk, de kicsit körülnéztünk. A Váci utcai Tezenisben például hiába kerestünk fehér atlétát, a leárazás miatt teljesen le volt fosztva az árukészlet: a batikolt atléták viszont alig 700 forintba kerültek és a melltartókra is nagy kedvezmények vannak.

A Stradivariusban kedvencünk a chambray parka 13995 forintról 3995 forintra leárazva: az oversized darab azonban nem fogy még így se. Bizsukat érdemes még válogatni és napszemüveget, az ékszerek egységesen 595 forintba kerülnek, a vastag, színes nyakláncoktól a fülbevalókig, a szemüvegekért 895 forintot kérnek. A jobb táskákért még simán elkérnek 7995 forintot és már fölösleges is arra várni, hogy olcsóbbak lesznek. Ha felkészülnék az őszre, találunk egy rahedli pulóvert 2595 forintért.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra