Megszenvedtünk az ország tortájáért

Bemutatták az ország idei tortáját, sőt, az ország idei cukormentes tortáját és még az ország kenyerét is, amit Szent István kenyerének hívnak. Ezeket augusztus az 20-i hétvége után keressék a cukrászdákban/pékségekben. Annak fejében, hogy újságíróként ezt bő két héttel hamarabb megkóstolhattuk, a meghívón nem árulták el, hogy valójában egy kormányzati augusztus huszadikai propagandaeseményre vagyunk hivatalosak.

Itt rengeteg érdekes adalék mellett kiderült, hogy az augusztus 20-i tüzijátékot a Petőfi rádió élőben közvetíti majd, és, hogy az államtitkár asszony szerint augusztus 20 nemzeti szieszta. A tüzijáték zenéjét társadalmi munkában Havasi "Symphonic" Balázs szerezte, aki, amint azt tavaly év végén már élőben is meghallhathattuk, sikeresen ötvözi a magyar népdalok diszkóritmusbant a Hollywood-i filmzenék grandiózus stílusával. Készüljenek libabőröztető Tavaszi Szélre.

De beszéljünk inkább a fontos dolgokról:

Az ország cukormentes tortája ribizlis almás, és annyit lehet róla tudni, hogy fehér cukor, fehér liszt, mesterséges adalékok és tartósítószer nélkül készült. Az édesítéséhez a gyümölcsök mellett nyírfacukrot használtak. Egy 100 grammos szeletben körülbelül 130 kalória van, szénhidráttartalma alacsony. A torta szerintem kifejezetten finom, savanykás, nyárias íze van, és Nándori László cukrászmester munkája, aki heves vakuvillogás közepette vehette át az Egy Csepp Figyelem Alapítvány díját érte. [Update: bár a cukrászda közleményében az szerepelt, és mi is átvettük, fontos, hogy nem gluténmentes a torta, vagyis lisztérzékenyek NEM fogyaszthatják.]

orszagotorta
Dívány

Az ország tortája idén a diót sztárolja, az öt döntős versenyző közül a Milotai mézes grillázstorta lett a befutó, a kreáció a Major cukrászdáé, de ugyanezt hamarosan több, mint 200 helyen megkóstolhatják majd. Diós pralinékrém, mézeskrém, középen egy roppanós betét - elvileg ezt kell tapasztalniuk, nekem nem sikerült, vagy a roppanósról van más elképzelésem, vagy megpuhult a roppanósság a tortában. Nem rossz, nem rossz, de szerintem a ribizlis jobb volt. Komoly diórajongóknak azért megér egy próbát.

Szent István idén joghurtos, tönkölybúzás kenyérrel ünnepelhet. Ez kovásszal, csak természetes anyagokból készült, és a pályázati felhívásban feltétel volt az is, hogy a végeredmény a nagyközönség számára élvezhető legyen, beltartalmi értékében verje a szokásos fehér és félbarna kenyereket, és legyen standard módon gyártható. A joghurtos-tönkölybúzás kenyér - Rábai Gábor és ifj. Rábai Gábor munkája - világosbarna színű, a belseje (bélzete) ruganyos, a felhasznált liszt fele volt tönköly, másik fele fehér kenyérliszt. Fél, háromnegyed és kilós kiszerelésben, kerek vágott formában keressék majd augusztus 20 után.

Oszd meg másokkal is!
Mustra