OFFLINE

Nyers brownie - ne süssön a melegben!

2013. augusztus 6., kedd 11:47

A párom családja tipikus receptcserélgetős família. A család asztalán kultikussá váló fogások kapcsán ez oda vezet, hogy a végén már senki sem emlékszik pontosan, kitől származott az eredeti recept. Ez pedig kényes kérdés.

A legnagyobb ilyen balhé abból volt, amikor a családi szótárban évtizdedeken át „Ninett húsgombócai” néven szereplő fogásról kiderüt, hogy valójában Shula nagymama receptje. Az ifjabbak kétkedve fogadták a hírt, Ninett pedig nem volt jelen, hogy kommentálhassa, ezért már örökre rejtély marad.

Mindenesetre amióta a párom húga, Nivi is vegán, a recept csere-bere nekünk is izgalmas játékká vált. Pár napja például valamikor késő éjjel csörgött a telefon, Nivi izgatottan számolt be felfedezéséről, a nyers, vegán brownie-ról, ami állítólag döbbenetesen finom, ráadásul egészséges is.

A dolgot természetesen azon nyomban tesztelnünk kellett, a brownie pedig felülmúlta az elvárásainkat: egyrészt nevetségesen egyszerű elkészíteni, ha az embernek van egy konyhai robotgépe. Másrészt nincs benne se hozzáadott cukor, se liszt, kvázi gluténmentes is. De a legjobb benne mégis csak az íze! Gazdag és hűvösen édes, mint a legjobbfajta étcsokoládé... pedig még csokoládé sincs benne. Na de nem csigázom tovább a népet, íme Nivi „rawnie”-ja, azaz nyers brownie-ja.

Hozzávalók:

(A csésze mint minden receptben, most 2.5 dl)

3 csésze dió (vagy két csésze dió, és egy csésze mandula)
3 csésze aszalt datolya kimagozva (de aszalt szilvával is működik)
1 csésze kakaópor
1 csipet só

Dobjuk össze!

1. Dobj két csésze diót a robotgépbe, és kaszabold őket addig, míg porrá, sőt, már-már masszává örlődnek.

2. Add hozzá a kakaót és a sót, majd ismét darálj. Most pedig apránként add hozzá a datolyát (vagy szilvát). Olyasmi állagú masszát kapsz majd, mint a sütimorzsa, ami ugyanakkor könnyen összetapad, mint a gyurma.

3. Egy éles késsel aprítsd durvára a maradék csésze diót vagy mandulát, és egy keverőtálban gyúrd össze a kakaós-datolyás masszával úgy, hogy mindenhová jusson a ropogós magvakból. (Én ezt nagyon lelkiismeretesen csinálom, mert rettegek, hogy valakinek kevesebb mandula jut majd, és az nem fogja megtapasztalni az igazi nyers brownie élményt.)

4. Vess egy pillantást a masszára, és gondold át, melyik négyszögletes edényedet töltené ki úgy, hogy legalább másfél-két centi magas legyen, majd ha megtaláltad az ideális versenyzőt, béleld ki sütőpapírral, és gyömöszöld bele a brownie-t.

5. Te tulajdonképpen kész is vagy, a többi már a mélyhűtő dolga, ahol a „rawnie” két óra alatt könnyen szeletelhető, egészséges, gluténmentes, cukormentes, vegán, nyers csodasütivé változik. Köszi, Nivi!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta