OFFLINE

Öltözzön sci-fi hősnőnek!

2013. július 29., hétfő 15:44

Tíz évvel az ezredforduló után is furcsának tűnnek a futurisztikus, sci-fi filmekbe illő ruhák és különös tárgyak, pedig egyre több designert foglalkoztat a tudományos úton kifejlesztett anyagokkal és ruhákba beépíthető hangulatelemekkel való kísérletezés. A Buzzfeed.com szerkesztői összegyűjtötték a legkülönösebb darabokat a témában. Nézze meg, miben járhatna a 21. században!

Génmódosított selyemhernyók és egy mozdulattal átalakuló ruha

Az 1964 óta esküvői ruhákat tervező Yumi Katsura már a 2010-es párizsi kollekciójával felhívta magára a figyelmet, amikor egy több tízezer halpikkelyből álló ruhát mutatott be a közönségnek. Legújabb műve az a világító ruha, melynek anyagát génmódosított selyemhernyók termelik. A japán tudósok által genetikailag módosított hernyóknak köszönhetően a ruha narancssárga, piros és zöld színekben képes világítani a sötétben.

A Lumigram tervezői nem hernyókkal szórakoznak, hanem egy speciális száloptikát dolgoztak ki, melynek ultravékony szálai világítanak éjszaka, ha összekapcsoljuk őket a szem elől ügyesen elrejtett miniizzókkal. Az elemmel működő LED-nek köszönhetően a könnyed anyagból készült ruhák számos színkombinációval és mintával variálhatóak, bár értelmük nem sok van, maximum egy vidéki diszkóban.

A ledekkel és kristályokkal évek óta kísérletező török tervező, Hussein Chalayan készített már az elmúlt években dohányzóasztalból átalakítható ruhát, a 2013-as párizsi divathéten pedig az egy mozdulattal átalakítható ruháival hökkentette meg a közönséget. Többfunkciós ruhái már kereskedelmi forgalomban vannak, így kíváncsian várjuk, mikor bukkan fel hasonló a Zarában is.

Színváltós és szuperintelligens ruhák

A Called Intimacy 2.0 névre keresztelt ruha kifejezetten bevállalós hölgyeknek ajánlott, ugyanis a high-tech fóliával ellátott darab a szapora szívverés hatására áttetszővé válik. A kacér ruha a növekvő pulzusszám hatására feketéből fokozatosan vált opálosra.

A színváltós ruhához hasonlóan működik a hangulatjelzős, Sensoree Mood névre keresztelt ruha, ami a hazugságvizsgálókhoz hasonlóan méri a test melegét. Tányér formájú gallérjába LED van beépítve, ami ha nyugodtak vagyunk zölden, ha izgatottabb leszünk pirosan és lilán világít.

Közösségioldal-függőknek kedvez a Ping által kifejleszett intelligens ruha, ami az általunk megadott közösségi oldalakra képes csatlakozni, sőt a mozdulatainkat státusszá is alakítja. Így már senki nem maradhat le arról, hogy mikor sminkelünk, vagy mikor vesszük fel a kabátunkat az indulás előtt.

Nincs intelligens ruhaösszeállítás Google Glass nélkül, amit már Diana Von Furstenberg is ráadott modelljeire 2013-as tavaszi bemutatóján New Yorkban. A Google androidos, alumíniumkeretes okosszemüvege a telefonhoz hasonlóan jeleníti meg az információkat, videózni és fotózni is lehet vele.

Füstöt permetező ruha és mobiltöltő bikini

A füstölgő ruha egy holland tervező, Anouk Wipprecht agyszüleménye. A ruha lényege, hogy a beépített mozgásérzékelőnek köszönhetően jelez, ha valaki közeledik felénk és füstöt ereszt ki rá. Bár a füstöt permetező ruha buliból hazafelé, egy sötét sikátorban számít csak praktikusnak, hasonló elgondolás alapján készülhetett az az aromaterápis darab is, amit Jenny Tillotson dobott piacra Secons Skin néven. A ruhába apró csövek és biometrikus szenzorok vannak beépítve, stressz érzékelésekor pedig nyugtató, aromaterápiás illatokat permetez a levegőbe a ruha, de vannak alternatív illatok is, például a reggeli kávé vagy péksütemény illata.

Az Andrew Schneider által kifejlesztett fürdőruha nem a designra, inkább a praktikumra ment rá, a nem túl dekoratív bikini ugyanis mobiltelefon vagy MP3 lejátszó feltöltésére alkalmas a strandon. A beépített fotovoltaikus napelemmel kombinált termékben talán az a legcsodálatosabb, hogy még úszni is lehet benne, miközben tölt.

Flört-fejdísz és 3D nylon-ruha


A flörtölés egy új szintjét jelentheti a Padmé Amidala hercegnőéhez hasonló fejdísz, a Blinkifier. Alexander List és Katia Vega kutatók műszempillához kötik a fejdíszt, aminek beépített LED-je a természetes és erőltett szemmozgást érzékeli. A kutatók az eredménytől elsősorban a vizuális érzelmi párbeszéd feljlődését remélik.

A Climate Dress névre kereszt intelligens ruha egy környezettudatos dán design-cég fejlesztése, melynek lényege, hogy a ruhába épített több száz apró méretű LED reagál az üvegházhatást okozó gázok kibocsátására. A szén-dioxid detektorral ellátott darab normális gázkoncentráció esetében lassan, erősen szennyezett területeken pedig gyorsan és erőteljesen villog.

A kifejezetten Dita Von Teese-re szabott 3D-s nyomtatott haute couture ruhát a Shapeways készítette el Michael Schmidt és Francis Bitonti tervei alapján. A 17 darabból összeállított nylon ruhához a Fibonacci számok végtelen, növekvő sorozatát vették alapul, külön érdekessége még, hogy a különös estélyire 13 ezer Swarovski kristályt is ragasztottak a tervezők. Önnek melyik újítás a kedvence? Nézze meg mindet a galériában!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta