Öltözzön sci-fi hősnőnek!

Tíz évvel az ezredforduló után is furcsának tűnnek a futurisztikus, sci-fi filmekbe illő ruhák és különös tárgyak, pedig egyre több designert foglalkoztat a tudományos úton kifejlesztett anyagokkal és ruhákba beépíthető hangulatelemekkel való kísérletezés. A Buzzfeed.com szerkesztői összegyűjtötték a legkülönösebb darabokat a témában. Nézze meg, miben járhatna a 21. században!

Génmódosított selyemhernyók és egy mozdulattal átalakuló ruha

Az 1964 óta esküvői ruhákat tervező Yumi Katsura már a 2010-es párizsi kollekciójával felhívta magára a figyelmet, amikor egy több tízezer halpikkelyből álló ruhát mutatott be a közönségnek. Legújabb műve az a világító ruha, melynek anyagát génmódosított selyemhernyók termelik. A japán tudósok által genetikailag módosított hernyóknak köszönhetően a ruha narancssárga, piros és zöld színekben képes világítani a sötétben.

A Lumigram tervezői nem hernyókkal szórakoznak, hanem egy speciális száloptikát dolgoztak ki, melynek ultravékony szálai világítanak éjszaka, ha összekapcsoljuk őket a szem elől ügyesen elrejtett miniizzókkal. Az elemmel működő LED-nek köszönhetően a könnyed anyagból készült ruhák számos színkombinációval és mintával variálhatóak, bár értelmük nem sok van, maximum egy vidéki diszkóban.

A ledekkel és kristályokkal évek óta kísérletező török tervező, Hussein Chalayan készített már az elmúlt években dohányzóasztalból átalakítható ruhát, a 2013-as párizsi divathéten pedig az egy mozdulattal átalakítható ruháival hökkentette meg a közönséget. Többfunkciós ruhái már kereskedelmi forgalomban vannak, így kíváncsian várjuk, mikor bukkan fel hasonló a Zarában is.

Színváltós és szuperintelligens ruhák

A Called Intimacy 2.0 névre keresztelt ruha kifejezetten bevállalós hölgyeknek ajánlott, ugyanis a high-tech fóliával ellátott darab a szapora szívverés hatására áttetszővé válik. A kacér ruha a növekvő pulzusszám hatására feketéből fokozatosan vált opálosra.

A színváltós ruhához hasonlóan működik a hangulatjelzős, Sensoree Mood névre keresztelt ruha, ami a hazugságvizsgálókhoz hasonlóan méri a test melegét. Tányér formájú gallérjába LED van beépítve, ami ha nyugodtak vagyunk zölden, ha izgatottabb leszünk pirosan és lilán világít.

Közösségioldal-függőknek kedvez a Ping által kifejleszett intelligens ruha, ami az általunk megadott közösségi oldalakra képes csatlakozni, sőt a mozdulatainkat státusszá is alakítja. Így már senki nem maradhat le arról, hogy mikor sminkelünk, vagy mikor vesszük fel a kabátunkat az indulás előtt.

Nincs intelligens ruhaösszeállítás Google Glass nélkül, amit már Diana Von Furstenberg is ráadott modelljeire 2013-as tavaszi bemutatóján New Yorkban. A Google androidos, alumíniumkeretes okosszemüvege a telefonhoz hasonlóan jeleníti meg az információkat, videózni és fotózni is lehet vele.

Füstöt permetező ruha és mobiltöltő bikini

A füstölgő ruha egy holland tervező, Anouk Wipprecht agyszüleménye. A ruha lényege, hogy a beépített mozgásérzékelőnek köszönhetően jelez, ha valaki közeledik felénk és füstöt ereszt ki rá. Bár a füstöt permetező ruha buliból hazafelé, egy sötét sikátorban számít csak praktikusnak, hasonló elgondolás alapján készülhetett az az aromaterápis darab is, amit Jenny Tillotson dobott piacra Secons Skin néven. A ruhába apró csövek és biometrikus szenzorok vannak beépítve, stressz érzékelésekor pedig nyugtató, aromaterápiás illatokat permetez a levegőbe a ruha, de vannak alternatív illatok is, például a reggeli kávé vagy péksütemény illata.

Az Andrew Schneider által kifejlesztett fürdőruha nem a designra, inkább a praktikumra ment rá, a nem túl dekoratív bikini ugyanis mobiltelefon vagy MP3 lejátszó feltöltésére alkalmas a strandon. A beépített fotovoltaikus napelemmel kombinált termékben talán az a legcsodálatosabb, hogy még úszni is lehet benne, miközben tölt.

Flört-fejdísz és 3D nylon-ruha


A flörtölés egy új szintjét jelentheti a Padmé Amidala hercegnőéhez hasonló fejdísz, a Blinkifier. Alexander List és Katia Vega kutatók műszempillához kötik a fejdíszt, aminek beépített LED-je a természetes és erőltett szemmozgást érzékeli. A kutatók az eredménytől elsősorban a vizuális érzelmi párbeszéd feljlődését remélik.

A Climate Dress névre kereszt intelligens ruha egy környezettudatos dán design-cég fejlesztése, melynek lényege, hogy a ruhába épített több száz apró méretű LED reagál az üvegházhatást okozó gázok kibocsátására. A szén-dioxid detektorral ellátott darab normális gázkoncentráció esetében lassan, erősen szennyezett területeken pedig gyorsan és erőteljesen villog.

A kifejezetten Dita Von Teese-re szabott 3D-s nyomtatott haute couture ruhát a Shapeways készítette el Michael Schmidt és Francis Bitonti tervei alapján. A 17 darabból összeállított nylon ruhához a Fibonacci számok végtelen, növekvő sorozatát vették alapul, külön érdekessége még, hogy a különös estélyire 13 ezer Swarovski kristályt is ragasztottak a tervezők. Önnek melyik újítás a kedvence? Nézze meg mindet a galériában!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek