Íme az 50 éves Kleopátra kulisszatitkai

Az 1963-ban moziba került Kleopátrát minden idők legdrágább filmprodukciói között tartják számon. A 20th Century Fox ikonikussá vált kasszasikere Alexandria királynőjéről a túlzott kiadások miatt majdnem csődbe vitte a filmvállalatot, melyet a két évvel később piacra dobott A muzsika hangja című film mentett csak meg a bukástól.

A látványos elemekben nem szűkölködő Kleopátra érdekessége amellett, hogy kilenc Oscar-díjra jelölték – melyből négyet bezsebelt –, hogy a két főszereplő, Elizabeth Taylor és Richard Burton a film a forgatásán szerettek egymásba. De eltekintve a hollywoodi romantikától, a 44 millió dolláros költségvetéssel készült 243 perces film megdöbbentő és lélegzetelállítóan pazar jelmezeket vonultat fel Taylor díszes fejdíszein át az élénk színárnyalatú selyemruhákig – a legendássá vált 24 karátos arany palástról nem is beszélve. Hasonlításképp: 1963-ban 44 millió dollár annyit ért, mint ma 332,3 millió dollár. A Hobbit című filmet például 250 millióból hozták ki, a Kleopátra pedig még mindig minden idők második legdrágábban elkészült filmje.

Az idén ötvenedik évfordulóját ünneplő film alkalmából az anothermag.com szerkesztői összegyűjtötték a Kleopátra legfigyelemreméltóbb és legérdekesebb adatait.

1.Taylor 24 karátos arany ruhája – ami leginkább a Főnix madár szárnyára hasonlít – meglehetősen bonyolult eljárással készült. Rengeteg vékony csíkokra vágott arany színű bőrt, több ezer gyöngyöt és flittert varrtak fel rá a készítők.

2. Összesen 26.000 jelmezt készítettek el a filmhez.

3. Elizabeth Taylor 65-ször öltözött át a Kleopátrában, ami abban az időben rekordnak számított a filmvásznon.

4.Hihetetlen költségvetéssel dolgoztak, csak a ruhákra 194.800 dollárt, mai árfolyamon 1,47 millió dollárt, azaz 332 millió forintot tapsoltak el.

5. A film jelmeztervezője, Renie Conley (Irene Sharaff-fal és Vittorio Nino Noverese-vel együtt) elnyerte a legjobb kosztümökért járó Oscar-díjat 1963-ban. A lenyűgöző jelmezeknek köszönhetően Taylorból divatikon lett, a ruhák pedig hitelesen kihangsúlyozták a szépség és a szexualitás történelmi szerepét.

6. A film rendkívül nagy hatással volt a hatvanas évek divatjára. Trendi volt kígyós gyűrűt, maxiruhát hordani és geometrikus kleopátra frizurát vágatni. Az úgynevezett „Kleopátra szem” megjelent a smink divatban is, a Revlon például Kleopátrával reklámozta „Sphinx Eyes” névre keresztelt kampányát.

7. A Julius Caesart alakító angol származású Rex Harrison olyan nagy sztárok elől lopta el a showt a filmben, mint Elizabeth Taylor és Richard Burton. A My Fair Lady-ben is felbukkanó színészt ugyanis Oscar-díjra jelölték a Legjobb férfi főszereplő és a Legjobb színész-dráma kategóriában is. Burtont állítása szerint nem zavarta Harrison sikere.

8. A filmben látható  hadseregnek 8000 pár cipőt készítettek.

9. Az élete során hét férjet is elfogyasztó Taylor ikonikus aranyruháját 59.375 dollárért, 13,215 millió forintért árverezték el 2012-ben. Ezt megelőzőn több ezer dollárért aukcióba bocsátották a színésznő eljegyzési gyűrűjét és hatalmas, 33 karátos gyémántgyűrűjét is, melyet Richard Burton-től kapott ajándékba.

10. A női szereplők gyakran panaszkodtak arra, hogy provokatív,  feszes és áttetsző ruháik miatt túl sok férfi környékezte meg őket a forgatás alatt. Végük a stúdió egy külön őrt bérelt fel részükre, aki megvédte őket a zaklatásoktól.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek