Pénztárcabarát divat: tudjuk, mit visel majd 2013 őszén és telén!

Idén is ellátogattunk a H&M és az F&F bemutatótermébe, hogy kiderítsük, mit visel idén ősszel és télen az, aki a pénztárcabarát ruhadarabokért rajong. Ha érdekli, mit kínál a H&M és az F&F, valamint az is, honnan, pontosabban kiktől merít ihletet a két márka, olvassa el a részleteket a hajtás után!

H&M

A márka 2013-as őszi/téli kollekcióját a Párizsi Divathéten mutatták be, és a kifutón felvonultatott ruhákat szeptember ötödikétől lehet majd megvásárolni az üzletekben. Sőt, ha minden igaz, akkor idén ősztől már lakásunkat is H&M termékekbe öltöztethetjük. Aki szereti a színeket, annak nem biztos, hogy ez a szezon lesz a kedvence, ugyanis egyértelműen a fekete dominál, ami jó esetben slankít, rossz esetben pedig öregít.

A fekete szín unalmát flitterekkel, rojtokkal, műszőrmével és áttetsző anyagokkal próbálják megtörni a tervezők. Ez utóbbi nem biztos, hogy jó választás hideg időben, de a környezetünkben lévő férfiak biztosan értékelni fogják, ha áttetszik majd a fehérnemű, főleg, ha mi is egy térd fölé érő csizmát veszünk fel hozzá, akárcsak a modellek. Az más kérdés, hogy az irodai dress code-ba ezek a szettek nehezen illeszthetőek be, de ez csak egy szelete a kínálatnak. Aki jobban szeretné fedni a testét, öltözhet divattudatos lovarnőnek is. Mi ez utóbbit választjuk.

Színek: fekete, szürke, keki, törtfehér, vörös

Szövetek: gyapjú, pamut, bársony, dzsörzé, műszőrme, bőr, selyem

Kulcsfontosságú darabok: szmoking, flitteres ruha, rövid elegáns zakó, bőrdzseki, bőrnadrág, bohém dzseki, dzsörzénadrágok, vastag pulóver

Kulcsfontosságú kiegészítők: minigyűrűk, minifülbevalók, motoros bakancs, lapos sarkú cipő, rojtos öv, retró stílusú táska, díszített bársony karkötő, hímzett gallérok

F&F

Ők a divat másik fővárosában, Londonban mutatták be következő kollekciójukat. Ismét vannak közös pontok, mint például az oversize kötött pulóverek vagy a (mű)szőrme bundák. A szoknyák és a ruhák itt viszont hosszabbak, bár villantásra itt is van lehetőség, vegyük csak a mélyen dekoltált zöld ruhát az áttetsző betéttel vagy az összes blúzt, amelyeket melltartó nélkül nem ajánlott hordani.

Első blikkre több a szín is, a kobaltkéknek például egy egész minikollekciót szenteltek a tervezők. A kínálat egyébként négy főirányzatra osztható: van a nőies vonal, amivel az 1940-es évek szabásait idézik fel,  a városias trend a grafiti mintás darabokkal és hatalmas kötött pulóverekkel, a kobaltkékes colour blocking, amely Victoria Beckham őszi/téli kollekcióját idézi, valamint az elegáns grunge, amelyben a kockás minta dominál, vagyis a divattudatos lovarnőket itt a trendi favágófeleségek váltják.

Színek: fekete, sötétzöld, bordó, téglavörös, narancs, szürke, bézs, mélyvörös, sötét olajzöld, sötétszürke, világosszürke, kobaltkék

Szövetek: krepp, dzsörzé, bőr, sifon, szőrme, csipke, farmer, gyapjú, twill, dzsörzé, scuba, gyapjú

Kulcsfontosságú darabok: blézer, bőszárú nadrág, ceruzaszoknya, masnis blúz, maxiruha, fényes farmer, bőrdzseki, szőrmemellény, kockás szoknya, mintás farmer, nagyméretű pulóver, laza dzseki, rakott szoknya, kötött darabok

Ihlet: Marc by Marc Jacobs, Donna Karan, Gucci, Kenneth Cole, Christopher Kane és Moschino Cheap and Chic, Victoria Beckham

Inspirációk?

Mint látható, az F&F nem titkolja, hogy ismert tervezőktől merít ihletet. Már 2010-ben is erről beszélgettünk Katerina Modrával, a brand marketing management közép-európai régiójának akkori vezetőjével. Mint elmondta, a divatházak nem csinálnak ebből különösebb problémát, hiszen tisztában vannak azzal, hogy a célközönség, a vásárlókör nincs átfedésben egymással, tudják, hogy a divatheteken más, alacsonyabb árkategóriába tartozó márkák képviselői terepszemlét tartanak, és jó pár részletet átemelnek saját kollekcióikba.

Az újságok persze néha úgy csinálnak, mintha ez nagyon meglepné őket, a Daily Mail nemrég arról közölt összeállítást, hogy mely Moschino kreációkból található jóárasított változat a brit F&F webshopjában. (Azóta egyébként a galériában látható állatmintás nadrág mását megtaláltuk a H&M honlapján is.)

Mert persze a svéd márkát sem kell félteni. A brit lap persze erre is felhívta a figyelmünket egy másik anyagában, amelyben arról írnak, hogy a tavaszi kollekció pár darabja kísértetiesen hasonlít a Balenciaga, a Céline, illetve a Kenzo egy-egy kreációjára. A galériánkban meg is tekinthetik, melyek ezek. A Fashin egyik kommentelője szerint nincs is ezzel semmi baj. "Az olyan emberek, mint mi, a középosztály tagjai is szeretnének stílusosan öltözködni, de nem akarunk ebbe anyagilag belerokkanni. Tudom, hogy a lopás bűn, de a nagy márkák iszonyatos összegeket kérnek el egy-egy ruháért, így valamennyire indokolt a másolás." Egy másik hozzászóló szerint viszont azzal, hogy az olcsósított darabokat bárki megvásárolhatja, már nem is számítanak olyan különlegesnek, bármikor szembejöhetnek velünk az utcán, és ez minden nő rémálma.

Menő vagy ciki a fast fashion márkák ihletszerzése?

Persze igény így is van rá, és a H&M arra is rájött, hogy még több pénzt kaszálhat azzal, ha nem csak kerülő úton dob piacra tervezői darabokat, hanem egyenesen a neves designereket kéri fel, hogy alkossanak egy-egy exkluzív kollekciót.

Most éppen Isabel Marant van soron, akinek magasított tornacipőivel (vagyis annak másaival) már a legutolsó cipőboltban is találkozhatunk. És azt is tegyük hozzá, hogy nemcsak a fast fashion márkák merítenek ihletet nagy nevektől, hanem néha ők is "inspirálódnak" a kollégák munkáiból. Hiába, nincs új a Nap alatt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra