Bűnhődés az eperfagyis pokolban

Tavaly azért ültünk össze a szerkesztőségben, hogy csokoládés és vaníliás fagylaltok között találjunk igazán finomat, idén pedig az epreseket vettük górcső alá. A kóstolón részt vett saját márkás, és igazán drága, minőségi fagylalt is.

Nagyon jópofa volt a teszt, a kóstolók 90 százalékát visszaröpítette a gyerekkorába. Mindenki lelkesen emlegette a nagymamáját, és a szörnyű, ragacsos, eperhez semmi köze ízeket. A legtöbben egy kicsit újra gyerekek voltak, és természetesen elhangzott az elmaradhatatlan sláger is:

Ezekért az élményekért mindenképpen megérte tesztelni az eperfagyikat, de nem csinálnánk újra. Nem, még akkor sem ha 40 fok lenne, és elromlana a légkondi.

A vaktesztre becsempésztem egy diabetikus eperfagylaltot is, bár ne tettem volna! Sosem hittem, hogy (az értékelések alapján a többiek sem), hogy valami tud ennyire ehetetlen lenni. Minden együttérzésem azoknak, akik rá vannak kényszerülve, hogy ilyet egyenek. De tényleg, van olyan diabetikus fagylalt, ami finom?! Ha ismer ilyet, ne tartsa magában, és írja meg nekünk a Facebook-os oldalunkra!

A másik kakkutojás a Carte D'or sorbet volt, ami, ugye, nem a tejszínes családból származó, tipikus, mindenki által ismert fagylalt.

HLH 7690
Velvet

Kevesen tudják, hogy a sorbet, sörbet, vagy szorbé volt a fagylalt elődje: friss vagy fagyasztott gyümölcsből készített jeges édesség. Az igazi sörbet kizárólag gyümölcspüréből, cukorból és esetleg kevés alkoholból áll. Forrás: wikipedia.org.

A vakteszten a legtöbb elérhető pontszám 25 volt, és akadt olyan termék amelyiknek egy, azaz egy pontot sem sikerült elérnie! Ilyen még nem volt!!

Íme:

7. helyezett: Frank's Diabetic Strawberry, 1 liter, 1190 forint

diabetes
Velvet

Elért nulla pontjával az utolsó helyet sikerült megkaparintania a diabetikus édességnek. Gluténmentes, és vegák is ehetik. Ráadásul a dobozára ilyenek vannak írva, hogy „semmi kétség, Frank Nagy-Britannia legjobb ízű fagylaltja”, illetve egy csomó versenyt nyert Európában és Angliában is. Csak arra merek következtetni, hogy a diabetikus fagyik versenyén indult, abba viszont már nem merek belegondolni, ha ez nyert, milyen lehetett a többi...

„Katasztrofálisan, elviselhetetlenül rossz. Lassan a zseniálisan rossz területére téved, amitől izgalmasabb lesz, mint a fagyik nagytöbbsége a tesztben” „ Azt a ku**a. Ez iszonyú. Szeretném sajtópermentesebben megfogalmazni, de a legtöbb, amit tehetek, hogy kifejtem: ez nem objektív értékítélet, lehet, hogy a termék pazar, és minden élelmiszer-egészségügyi szabványnak megfelel. Ahány ház, annyi szokás, lehet, hogy önnek éppen ilyen a mennybolt egy ragyogó fellegébe harapni. Ugyanakkor azonban: Jézus Mária!!! 0. 0. 0. 0. Nulla, ba**eg, nulla. Adjátok vissza a korábbi életem.” „És megvan a nulla pontos! Fruttira, vagy inkább puncsra emlêkeztető íz, amihez agyonmosott pink bugyiszín társul. Nagyon durva.” „Ez most puncs?! Nagyon undorító mellékíze van, ami alattomosan támad, mert az első kóstolásnál még ehető puncs ízű. Aztán, miután lecsúszott a torkomon, azonnal jött ez a nagyon fura (és most finoman fogalmaztam) mellékíz. És pluszban még vannak benne valami zselédarabkák, amik valószínű nem eperből valók. De akkor mik?!”

6. helyezett: Aida Fragola, 1 liter, 799 forint

aida
Velvet

A neve sokat sejtető: Olasz eper fagylalt, ezért nyilván többen is bedőlnek neki. Most szeretném mindenkinek a figyelmét felhívni arra, hogy bár a terméket Olaszországban gyártják, túl sok köze nincsen az igazi főzött, kézműves olasz fagylalthoz. Nyilván ha lenne, nem is ezen az áron árulnák. Epret sem látott, csak eperlé koncentrátumot, illetve egy kis szentjánoskenyérmag-lisztet, némi karragént, guarmagot és vizet. Nyomokban rehidratált fölözött tejet is.

„Pfúj, irtózatosan vízízű cukros szörnyszülött.” „Ennek volt eddig a legfagyisabb állaga. Ízben sem harsány, színvilága alapján epret nem, ízesítőt annál többet látott.” „Kásásra dermedt állag, közömbös szintetikus íz, elképesztő édesség. Egyedül a hőmérséklete szól mellette.”

5. helyezett: Melodie jahoda, 1 liter, 499 forint

Meglepő fordulat: a szuperolcsó fagyi lealázta a drágábbat, és nem az utolsó helyen végzett. Még némi (2%) eperpüré is van benne. Mindenki kiérezte belőle a műaromákat, és igen, a színe is nagyon bizarr.

„Klasszikus, epres rágóíz, telített vegyi utózöngével.” „Krémes, de hogy íze nemigen van, az is biztos.” „Ha ez eper, akkor én kamion. Ez epret soha nem látott, színe is halvány bugyirózsaszín. Az íze meg puncsra hajaz.” „Testetlen, súlytalan, hab állagú, szintetikus. Habosított, hűvös Maoamot idéz.” „Illatra és ízre is annyira túlságosan eper, hogy tök mű az egész.”

4. helyezett: Noblissima - holtversenyben az Algidával, 1 liter, 599 forint

nobilissima
Velvet

Ennél a terméknél több tesztelőnek is a gyerekkora ugrott be. Ha ön is szívesen nosztalgiázna, mindenképpen ezt vegye!

„Nem eltántorítóan rossz, de igazából nem lennék elégedett vele, ha fagyizóban ilyen lenne az eper fagyi.” „A nagymamám eperhabja ugrott be, az állaga is puha volt. Nem édes, nem savanyú. Valójában jellegtelen volt, de gyümölcspépre utaló jelet fedeztem fel benne.” „Azúristen! Újra négy vagyok, a nagyi vár az ovisbusznál, a puszi után rögtön kicsit olvadt Mambó cukrot nyom a kezembe. Már meghámozni is nehéz. Ez pont az, habosabb állaggal. A nagyit imádom, de nem ezért. A termék szörnyű.” „Ennek van a legdurvább tejszín íze. Egy kicsit savanyú is, ami jót legalább tesz neki.”

4. helyezett: Algida, 1 liter, 659 forint

bigmilk
Velvet

Bíztam benne, hogy az Algida jó helyen fog végezni, mert a legtöbb szuperben és hiperben, illetve a strandokon is árusítják. Az ára sem vészes, és 66 százalékban tartalmaz sovány tejet, ami elég jó arány. Mondjuk eléggé megtévesztő az eper a doboz elején, igazából ez egy tejszín és eper ízű jégkrém. Sebaj, ha már így bekerült a tesztbe, legalább tudjuk, hogy mit ne vegyünk meg.

„Az ízek teljes hiányát a kétszínű, piros-fehér megjelenéssel igyekeztek pótolni a kreátorok. Sikertelenül.” „Borzasztó műanyag íze van.” „Klasszikus strandjégkrém. Pillecukor-szerű, nyilvánvalóan semmilyen természetes élőlényben nem esett kár az elkészítése során.” „Ez lehet a kakukktojás, mert a T-mobile-os pink szín mellett valami fehér, talán vaníliás csík is húzódott. Ebből viszont az jött le, hogy ez színezett vaníliafagyi. Ja, és az íze is vanília volt.” „Nincs eperíze, tök édes és nagyon krémes. Miért kell azt erőltetni, ami nem megy?!”

3. helyezett: Carte D'or, 1 liter, 899 forint

cartedor rendes
Velvet

A dobogó harmadik helyezettje jó minősítéseket kapott, sokan szerették, viszont az is többeknek feltűnt, hogy nincs eperíze. Ami egy eperfagylaltnál azért elég nagy hátrány. Becsületére legyen mondva, a kóstolt fagyik közül csak igen kevésnek volt eperíze. Ez azért van, mert már azt is szabályozzák, hogy mennyi ízfokozó kerülhet a fagyiba?

„Színe nem feltűnő piros, hanem barnásabb, mintha nem kemikáliákból, hanem gyümölcsből is készülne. Ennek megfelelően gyümölcsdarabokra is bukkantam benne. Az íze miatt ebből hoztam a gépemhez egy nagyobb adaggal a teszt után.” „Anyaggazdagabb, nyúlós, mintha valóban beleturmixot epret tartalmazna. Az aprómagvak - vagy azok szimulációja - is megvannak. Jó termék, de nincs eperíze, ami az előzményekkel egybevetve furcsa. Kehelyben simán fogyasztanám.” „Egészen eperíze van, de nem különösebben izgalmas.” „Volt benne eperre hajazó darabka, amiért plusz egy pont jár, az íze viszont csak messziről emlékeztet arra, aminek lennie kéne.” „Nagyon finom, bár ízre egyáltalán nem érezni benne az epret, viszont, hogy mindenki tudja mit eszik, gyümölcsdarabkák vannak benne.”

2 . helyezett: Häagen-Dazs, 500 ml, 1990 forint

hagen
Velvet

A helyzet az, hogy az oly híres és rohadt drága Häagen-Dazs fagyitól sokkal többet vártam. A teszt előtt az egyik kolléganőm ódákat zengett az ízéről, nekem ezt valahogy nem sikerült felfedeznem benne. Ráadásul a 3980 forintos fajlagos ár rémisztő, főleg ha nem is olyan a termék, hogy azonnal befalnám az egészet. A kóstolóknak ugyan feltűnt, hogy ez egy drágább termék, szerették is, de ők sem voltak túlzottan odáig érte. Az eperíz meg igen elhanyagolható benne. Szóval nagyon az a gyanúm, hogy ez a Häagen-Dazs csak sznobságból kerülhet egy asztalra.

Egyébként az eddigi összes fagylalt, amit ebből a márkából kóstoltam, elképesztően jó volt, tényleg. Ezt az epret viszont nem sikerült eltalálniuk. Egy dolog azért mégis nagyon jó benne, csak természetes cucc került bele! Az összetevőlista tökéletes, a főzött, minőségi fagyikat idézi, íme: tejszín, eper 23%, sovány tej, cukor, tojássárgája.

„Talán ez van a legközelebb a finom eperfagyihoz, de valójában még ez is bőven elég messze van. A többihez képest eperízű, az eperhez képest kevésbé.” „Häagen-Dazs. Nincs mit hozzátenni. Kurva drága, ámde finom.” „Kiugróan jobb minőségű termék. Gazdagabb, valóban tejszínes állag, már-már kicsit enyves kocsonyásság. Nagy bónusz, hogy ebben is van rendes epervelő. Kár, hogy mindezek ellenére sem eperízű. De érzésre ez árt a legkevésbé. Enném.” „Fúj! Borzasztóan édes, vannak benne eper darabkák de sajnos ez nem segít azon, hogy egy túlságosan gejl tejszínes cucc, aminek enyhe dió íze van.”

1. helyezett: Carte D'or, sorbet, 450 ml, 699 forint

cartedor sorbet
Velvet

Nos, ahhoz képest, hogy a fentiekben említett szorbéban csak friss gyümölcs, cukor és esetleg alkohol lehet, ettől azért eléggé eltér a nyertes alany. Van benne víz, aroma, tejfehérje, színezékek és stabilizátorok (pl: pektin) is. Persze 25% eperpüré is helyt kapott a dobozban. Az összetevők miatti csalódás nagy, az ízélmény viszont kárpótol.

„Arra az eperturmixra emlékeztet az íze, amit nagymamám csinált még a telken, a nyári szünetben.” „Eperszíne van! Az aromájában tényleg van egy kis homoki szamócás, megjárja, de nem emlékezetes.” „Nagyon intenzív, de cserébe legalább nem túl eperízű.” „Ezt azonnal megmondom: carte d'or. Eddig ő viszi a pálmát: édesen indít, utána picit savanyú, az eperhez ő áll a legközelebb. Színe is eperpiros, max pontot csak azért nem kap, mert nincs benne gyümölcsdarab.” „Végre a tökéletes eperfagyi! A színe és az íze is tök jó, kicsit savanykás. Nálam ez a befutó. Ja, és külön jó, hogy nem az a tejszínes undormány. De komolyan nyáron, melegben ki vágyik arra, hogy édes tejszínt nyalogasson??”

Termék Kiszerelés Ár Fajlagos ár Pont Itt vettük
Carte D'or, sorbet 450 ml 699 1553 19 Auchan
Häagen-Dazs 500 ml 1990 3980 18 Culinaris
Carte D'or 1000 ml 899 899 15,5 Auchan
Algida 1000 ml 659 659 13,5 Auchan
Noblissima 1000 ml 599 599 13 Lidl
Melodie jahoda 1000 ml 499 499 9 Auchan
Aida Fragola 1000 ml 799 799 9 Tesco
Frank's, diabetic strawberry 1000 ml 1190 1190 0 Culinaris
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek