OFFLINE

Jéghideg kovászos uborka leves

2013. július 11., csütörtök 10:31

Semmi sem tudja jobban oltani a szomjat és az étvágyat ilyen tikkasztó hőségben mint a jéghideg kovászos uborka. Hát még ha ez leves formában kerül az asztalra. Bevallom, mikor először készítettem, és a neten böngésztem a recepteket, teljesen kiakadtam, hogy hogy a fenében lehet ezt az elképesztően jó és hűsítő kaját így túlvariálni. Minek tejszín, szalonna(??), tejföl vagy akár liszt ebbe a levesbe?! Hiszen pont az lenne a lényege, hogy egy savanyú, frissítő, könnyű leves készüljön belőle. Így hát úgy döntöttem megalkotom a saját receptemet. Aki szereti a kovászos uborkát, ezt a levest is kedvelni fogja!

Az egyik legfontosabb szabálya ennek a levesnek, a jó minőségű kovászos uborka. Muszáj, hogy jó savanyú és ízletes legyen, különben ízfokozókkal kell feldobni ami ugye nem annyira menő. Szóval semmi bonyolítás, habarás és hasonlók, csak egyszerűen a csodás jéghideg koviubi. Ezek kellenek hozzá:

  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 5-6 jó vastag kovászos uborka + kovászos uborka lé (legalább fél liter!)
  • 1 csomag petrezselyem
  • 5-6 levél bazsalikom (opcionális, simán elhagyható)
  • 1/2 csomag kapor
  • 1-1,5 dl joghurt
  • egy evőkanál olívaolaj

Nem bonyolult elkészíteni, lustáknak és anti főzőknek sem

  1. A hagymát vágja nagyon apró kockákra, és jól párolja meg az olajon. Itt most a hangsúly a pároláson van nem a pirításon, szóval kis láng, és tegyen fedőt a lábas tetejére!
  2. Amíg a hagyma párolódik, 5 kovászos uborkát, az uborka levét és a joghurtot botmixerrel turmixolja össze.
  3. Amikor már jó puha a hagyma, szórja rá az apróra vágott bazsalikomot, petrezselymet és a kaprot, majd egy picit forgassa át ezeket is a forró olajban.
  4. Ezután vegye le a hagymát a tűzhelyről, és várja meg míg kihűl.
  5. Keverje össze a hagymás fűszernövényeket az uborkapéppel, és adja hozzá a maradék uborkát apróra kockázva.
  6. Tegye hűtőbe, és tálaláskor dobjon pár jégkockát a levesbe. Ezennel el is készült a hűsítő csemege. Ennyi.
Ha kedveli a szerecsendiót nyugodtan megszórhatja vele a levest, nagyon jól illik a kovászos uborkához!Díszítéshez szórhat a levesre kaprot, petrezselymet vagy bazsalikom levelet. Esetleg ha van a háztartásában, akár bazsalikomvirágot is. Nagyon jól mutat, és az íze is kiváló.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta