Jéghideg kovászos uborka leves

Semmi sem tudja jobban oltani a szomjat és az étvágyat ilyen tikkasztó hőségben mint a jéghideg kovászos uborka. Hát még ha ez leves formában kerül az asztalra. Bevallom, mikor először készítettem, és a neten böngésztem a recepteket, teljesen kiakadtam, hogy hogy a fenében lehet ezt az elképesztően jó és hűsítő kaját így túlvariálni. Minek tejszín, szalonna(??), tejföl vagy akár liszt ebbe a levesbe?! Hiszen pont az lenne a lényege, hogy egy savanyú, frissítő, könnyű leves készüljön belőle. Így hát úgy döntöttem megalkotom a saját receptemet. Aki szereti a kovászos uborkát, ezt a levest is kedvelni fogja!

Az egyik legfontosabb szabálya ennek a levesnek, a jó minőségű kovászos uborka. Muszáj, hogy jó savanyú és ízletes legyen, különben ízfokozókkal kell feldobni ami ugye nem annyira menő. Szóval semmi bonyolítás, habarás és hasonlók, csak egyszerűen a csodás jéghideg koviubi. Ezek kellenek hozzá:

  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 5-6 jó vastag kovászos uborka + kovászos uborka lé (legalább fél liter!)
  • 1 csomag petrezselyem
  • 5-6 levél bazsalikom (opcionális, simán elhagyható)
  • 1/2 csomag kapor
  • 1-1,5 dl joghurt
  • egy evőkanál olívaolaj

Nem bonyolult elkészíteni, lustáknak és anti főzőknek sem

Jéghideg kovászosuborka-leves
Jéghideg kovászosuborka-levesDívány
  1. A hagymát vágja nagyon apró kockákra, és jól párolja meg az olajon. Itt most a hangsúly a pároláson van nem a pirításon, szóval kis láng, és tegyen fedőt a lábas tetejére!
  2. Amíg a hagyma párolódik, 5 kovászos uborkát, az uborka levét és a joghurtot botmixerrel turmixolja össze.
  3. Amikor már jó puha a hagyma, szórja rá az apróra vágott bazsalikomot, petrezselymet és a kaprot, majd egy picit forgassa át ezeket is a forró olajban.
  4. Ezután vegye le a hagymát a tűzhelyről, és várja meg míg kihűl.
  5. Keverje össze a hagymás fűszernövényeket az uborkapéppel, és adja hozzá a maradék uborkát apróra kockázva.
  6. Tegye hűtőbe, és tálaláskor dobjon pár jégkockát a levesbe. Ezennel el is készült a hűsítő csemege. Ennyi.
Ha kedveli a szerecsendiót nyugodtan megszórhatja vele a levest, nagyon jól illik a kovászos uborkához!Díszítéshez szórhat a levesre kaprot, petrezselymet vagy bazsalikom levelet. Esetleg ha van a háztartásában, akár bazsalikomvirágot is. Nagyon jól mutat, és az íze is kiváló.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek