Zanza!

Kelkáposztaleves virslivel. Magyarországon legalábbis nagyjából ezt értjük alatta, hogy aztán melyik német régióban, pontosan mit kapnánk, ha Frankfurter suppet rendelnénk, az már más kérdés. Van, ahol lencsével készítik, van, ahol fehérborral, máshol citromlével ízesítik, megint máshol pedig egyáltalán nem is raknak bele se virslit, se kelkáposztát.

frankfurti 02
Fotó: Doctor Pepper

Az mindenesetre biztos, hogy a frankfurti egy tartalmas, gazdag zöldségleves, amit nem nagyon lehet elhibázni. Mivel nincs egy kőbevésett recept, ami német precizitással meghatározná, honnantól frankfurti egy leves és honnantól nem az, így most egy saját verziót mutatunk, momentán habarásmentes verzióban.

Hozzávalók:

1 kis fej kelkáposzta
2-3 db sárgarépa
1-2 db közepes méretű krumpli
1 db kisebb zellergyökér
1 fej karalábé
2 kisebb fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál étolaj
3 pár frankfurti virsli
só, bors
1 kk őrölt kömény
1-2 kk őrölt pirospaprika
1 liter zöldségalaplé, ha nincs, akkor víz

frankfurti 03
Fotó: Doctor Pepper

1. A kelkáposztát megmossuk, és felcsíkozzuk. A répát, a krumplit, a zellert és a karalábét meghámozzuk, megmossuk, és kis kockákra vágjuk.  A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk.

2. Nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, és megdinszteljük rajta a hagymát.

3. Hozzáadjuk a kelkáposztát, és néhány perc alatt azt is megdinszteljük. Ha kicsit összeesett, hozzáadjuk a sárgarépát, a krumplit, a zellert és a karalábét, és felöntjük 1 liter vízzel/zöldségalaplével. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel és pirospaprikával ízesítjük.

4. Ha már kezdenek puhulni a zöldségek, felkarikázzuk a frankfurti virslit és azt is hozzáadjuk, és addig főzzük az egészet, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Ha közben túl sűrűnek találjuk, felönthetjük még alaplével/vízzel.

Tálaláskor kínálhatunk mellé tejfölt, megszórhatjuk petrezselyemzölddel.

Blogmustra