Ilyen lenne Barbie átlagos méretekkel

Az amerikai művész, grafikus és kutató Nickolay Lamm nemrég futurisztikus rajzaival hívta fel magára figyelmet, melyeken azt szemléltette, hogy milyen ijesztő lesz az ember 20, 60, és 100 ezer év múlva. A Dr. Alan Kwan elméleteire alapozott látványképek után Lamm egy újabb kényes témához, a Barbie babához nyúlt.

A Pittsburghi Egyetemen diplomázott Lamm a Mattel több évtizede népszerű babáját alakította átlagos testalkatú babává, melyhez 19 éves nők arányait és egy amerikai kutatócsoport statisztikáit vette alapul – írja a huffingtonpost.com. Az egymás mellé állított két bábun jól látható a különbség, a normál testalkatú Barbie fél fejjel alacsonyabb, mint nyakigláb hasonmása, illetve legalább két mérettel teltebb is, hátsója pedig inkább Jennifer Lopezére emlékeztet, mint egy anorexiás modellére.

„Ha ér kritizálni a sovány modelleket, miért ne láthatnánk be, hogy a Barbie is negatívan befolyásolja a fiatal lányokat? Az általam készített Barbi úgy néz ki, mint egy átlagos méretű amerikai nő, mi tartja vissza a Mattelt, hogy piacra dobja?” – nyilatkozta Lamm, akinek nem ez az első próbálkozása a reális énkép helyreállítására, a közelmúltban például azt szemléltette, hogy milyenek lennének a kisminkelve piacra dobott babák tiszta tekintettel, szemceruza, rúzs és fodrász nélkül. Nézze meg a fiatal művész legutóbbi munkáit a galériában!

Oszd meg másokkal is!
Mustra