OFFLINE

Csememári - koranyári lekvár

2013. július 3., szerda 10:03

A cseresznye és a meggy vége még éppen belelóg a málna elejébe, de semmiből nincs annyi a kertben, hogy rendes adag lekvárt lehessen főzni belőle - ilyenkor jönnek nálunk a sokféle pirosból készülő, mindentbele lekárok. Ezúttal négyesfogattal indultunk: cseresznye, meggy, málna és ribizli. Ahogy az üvegre írtuk: Csememári. De jó kombináció a cseresznye-meggy-áfonya, vagy a meggy-málna-ribizli, vagy a meggy-ribizli-áfonya is.

Szépen terem a málna
Szépen terem a málna

Mivel a bolti befőzőcukrok és valamennyi-az-egyben dzsemfixek mind tartalmaznak tartósítószert, ezeket nem szívesen tenném a házi lekvárba. Ha ön is így van ezzel, két út közül választhat. Az egyik, hogy a lekvárt annyira besűríti, hogy magától is megfelelő állaga legyen. A másik, amit most én választottam próbaképpen, hogy pektint használ, így ugyanannyi alapanyagból több lekvárhoz jut. Ez a gyümölcsökben meglévő, természetes zselésítő anyag, én a Sparban vettem, tehát nem reménytelen a beszerzése, ugyanott volt, ahogy a dzsemfixek.

Hozzávalók (bátran variálható)

kb. 1 kg cseresznye (nálunk aprószemű, egész feketére érő fajta)
kb. 1 kg meggy
kb. 70 dkg málna
kb. 50 dkg ribizli
65 dkg cukor (savanykás lesz, ha ez nem jó, lehet több)
15-20 gramm pektin (20 grammal már egészen zselés lett, legközelebb kevesebbet teszek bele)

IMG 3162

1. A gyümölcsöket előkészítettük. Mindent megmostunk. A ribizlit leszemeztük - ez a legutálatosabb része. A cseresznyét, meggyet kimagoztuk. Az egészben lelkes segítség volt az egyik lányom, így kb fele idő alatt végeztünk.

2. Egy nagy lábosba szórtam a ribizlit, rá a málnát, aztán a tetejére a cseresznyét és a meggyet.

3. Lefedtem, és picike lángon főzni kezdtem. Pár perc után megkevertem, eddigre a ribizli és a málna elég sok levet engedett.

4 Levettem a fedőt, és addig főztem így, továbbra is kis lángon, amíg a ribizli és a málnaszemek teljesen szét nem estek. Ez kb 20-25 perc lehetett. Eddigre a lábosban bő két liternyi gyümölcs volt. (A lábosom oldala skálázva van)

5. Eközben elkezdtem kifőzni az üvegeket, a kupakokat, a merőkanalat és a csipeszt, amivel később kivettem az üvegeket és a kupakokat.

6. Amikor szétfőtt a málna és a ribizli, elkevertem a pektint a kimért cukorban, kb 30 százaléknyi cukrot szántam bele.

7. Feljebb vettem a lángot, és lassan, kevergetve beleszórtam a pektines cukrot.

8. Még öt percig forraltam. Ezalatt a pektintől teljesen besűrűsödött. Ha azt szeretnék, hogy azért még legyen folyós, inkább kevesebbet tegyenek bele, legközelebb én is maradok a 15 grammnál.

9. Üvegekbe töltöttem, lezártam, fejreállítottam, aztán fejjel lefelé még 3 percre visszatettem a sterizilásra használt, forrásban lévő vízbe. Ez azért is jó, mert lemossa az üveg oldaláról a ragacsot, amit odacsöpögtettem töltés közben.

10. Mindent kiszedtem, konyharuhába bugyolálva az ágyneműtartóba tettem, dunsztolódni.

Ebből a mennyiségből 7 darab, 3-4 decis üveg lett éppen tele.

IMG 3166

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta