no

Így készül az eredeti olasz lasagne

A lasagne klasszikus olasz étel. Így készítse el az eredeti változatot! Recept.

A bolognai lasagna (Lasagne alla bolognese) nem olcsó étel, viszont legalább macerás is elkészíteni. Az alábbi mennyiségből 8 személy tuti jól lakik, de a bevásárlólista hosszú, hozzon papírt és tollat, vagy nyomtassa ki a receptet.

Az eredeti lasagne
Az eredeti lasagne

Reméljük önnek is van egy szabad napja, amin semmi másra nem vágyik jobban minthogy lasagnét készítsen. Ha most a fejét rázza, inkább keressen egy másik, egyszerűbb receptet * itt, ha pedig tényleg rászán erre az ételre legalább fél napot, akkor olvasson tovább.

Sajnos ebből az időből lefaragni tényleg nem lehet, csak ha eltér az eredeti recepttől és csak sertéshússal csinálja. De akkor az már nem is olyan finom... Ebben az esetben egyébként akár felére is redukálhatja az időt.

Természetesen akkor nyeri a legtöbb időt ha elmegy egy olasz étterembe, rendel pár adagot a családnak/haveroknak, hazaviszi, szépen megterít és az elkészített lasagnét teszi a tálakra. Ezt a verziót viszont azért nem javasoljuk, mert egy adag lasagnéért alsó hangon is 1300-1500 forintot kell fizetni. Igaz, az általunk elkészített verzió sem olcsó, de legalább feleannyi mint az éttermi adagok ára. Ja, és feltehetően jobb alapanyagokból készül, és finomabb is. Felkészült? Íme a recept:

Először is, szerezze be a következőket:

1 fej vöröshagyma,
250 g sertéshús (darált),
250 g marhahús (darált),
2 szál sárgarépa,
egy zellerszár,
1 konzerv paradicsom,
friss bazsalikom,
kókuszzsír/olívaolaj,
húsos szalonna,
tejszín/rizstejszín,
1 liter tej,
pár evőkanál liszt,
őrölt szerecsendió,
lasagne tészta (2 doboz)
parmezán sajt

és kezdődhet is a főzőcske.

Készítse el a bolognai szószt

  • 1 fej vöröshagyma
  • 250 g sertéshús
  • 250 g marhahús
  • 2 szál sárgarépa
  • egy zellerszár
  • fél kg érett paradicsom, vagy 1 konzerv hámozott paradicsom
  • 50 g kókuszzsír (használhat olívaolajat is)
  • só, bors
  • ujjnyi vastag húsos szalonna
  • 1 doboz (rizs)tejszín (Természetesen az eredeti receptben rendes tejszín van, sajnos én allergiás vagyok rá, ezért használok gabonatejszínt.)
  • friss bazsalikom
1. A hagymát, sárgarépát és a zellert turmixolja össze (jó pépesre), majd külön keverje össze a sertéshúst a marhahússal.
 
2. Ezután vágja apró kockákra a szalonnát és tegye egy magas falú serpenyőbe. Süsse zsírjára, majd adja hozzá az olivaolajat/kókuszzsírt.
 
3. Először a zöldséget fonnyassza meg a zsiradékon, majd adja hozzá a húsokat is. Körülbelül 30-40 percig főzze össze a hozzávalókat. Ne ijedjen meg, ha teljesen elfő minden lé az alapról, csak öntse fel egy pohár vízzel, és rottyantsa össze a bolognai alapot.
 
4. Most már csak a (konzerv) paradicsom és a tejszín van hátra. Öntse a paradicsomot a szószba, fűszerezze a sóval, borssal, tegyen fedőt a lábosra és közepes hőmérsékleten legalább másfél órán keresztül főzze az ételt. (Előfordulhat, hogy elpárolog róla a lé, ezt mindenképpen pótolja!)
 
5. Amikor letelt a másfél óra, sűrítse be a tejszínnel a bolognait, forralja őket össze keverje bele az apróra vágott friss bazsalikomot, és már kész is.
 
Amíg fő a szósz, kezdje el elkészíteni a besamel mártást.
 

Jöhet a besamel

  • 10 dkg vaj/vagy 10 dkg kókuszzsír
  • 10 lapos ek liszt
  • 1 liter tej
  • őrölt szerecsendió
  • pici só
  • opcionális: őrölt fehér bors
Készül a besamel
Készül a besamel

Melegítse fel a vajat/olajat, és folyamatosan kevergetve adja hozzá a lisztet. Ha elkeveredett, lassan fokozatosan kezdje el beleönteni a tejet, és közben kézi habverővel egyfolytában keverje. Ha minden tej benne van, lassú tűzön 10-15 percig főzzük, továbbra is a habverővel keverve, amíg besűrűsödik. Ha már elérte a megfelelő állagot, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.

Rétegezzen!

Ha ezek mind megvannak, kezdődhet a rétegezés. Vegyen elő egy nagy, magas falú tepsit, és kenje meg olivaolajjal/kókuszzsírral.
 
1. Oszlasson szét az alján egy vékony réteg bolognai szószt és erre már teheti is (a nem előre főzött!) a lasagne tésztát. Ügyeljen arra, hogy ne fedjék egymást a lapok, mert akkor kemény marad a tészta, illetve az is fontos, hogy mindenhol fedje be a tepsit. Sokszor előfordul, hogy eltöredeztek a tészták a dobozban, ettől még nyugodtan használja fel, a végeredményen ez nem fog látszódni.
 
2. A tésztát jó vastagon kenje meg a besamel mártással, majd a besamelre jöhet a bologani szósz.
 
3. A bolognai tetejét szórja meg jó vastagon reszelt parmezán sajttal, és kezdheti az egész műveletet elölről. Először tészta, besamel, majd bolognai és legvégül a sajt.
 
4. Amikor az utolsó lapokat is felhasználta, keverje össze a besamelt és a bolognait, ez lesz a legfelső réteg.
 
5. A tetejét jó alaposan szórja meg sajttal, és 180 fokon előmelegített sütőben addig süsse, amíg aranybarna lesz a teteje. Ez körülbelül 60-75 perc.
Az eredeti lasagne
Az eredeti lasagne
Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek