OFFLINE

Pénteki süti: francia epres lepény

2013. június 7., péntek 11:41

Végre itt a megfizethető ÉS finom eper, úgyhogy eheti pénteki sütink egy egyszerű, de nagyon epres, nagyon finom édesség, a rusztikus kategóriából: az epres galette. Már csak azt kellene tisztáznunk, mi is az a galette. Ez egy francia süteményféleség, aminek az a lényege, hogy a nyers, vékonyra nyújtott tészta közepére halmozzuk a gyümölcsöket/egyéb töltelékeket, amire aztán ráhajtjuk a széleken a meghagyott peremet és így sütjük meg a süteményt.

galette §4

Nagy előnye, hogy nem kell hozzá sok minden, a töltelék sokféleképpen variálható és ha kihűlt, biztonságosan szállítható, így akár piknikre, kerti partira is magunkkal vihetjük a hétvégén.

A megadott mennyiségből 1 nagyobb vagy 2 kisebb lepény jön ki, de készíthetünk akár egyszemélyes miniadagokat is, kicsit több idő, de aztán nem kell bajlódni a felvagdosással.

Hozzávalók:

220 g liszt 
170 g hideg vaj
1 csipetnyi só
20 g cukor
4 evőkanál hideg víz
350 g eper
4 evőkanál eper/meggylekvár

1 tojás a lekenéshez
(barna)cukor - akár el is hagyható

galette 01

1. A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, majd hozzáadjuk a csipetnyi sót, a cukrot, 3-4 evőkanál hideg vizet, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha kész, gombócot formázunk belőle, folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük fél-1 órára.

2. Kicsumázzuk, megmossuk és felszeleteljük az epret.

3. Előkészítünk egy tepsit, és sütőpapírral béleljük ki. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

4. Ha letelt az idő, elővesszük a hűtőből a tésztát, és lisztezett gyúródeszkán kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk. 28-30 centi átmérőjű kört vágunk belőle (pl. egy nagyobb tányért körberajzolunk).

5. A tésztát megkenjük a lekvárral, úgy, hogy a szélén 2-3 cm-t üresen hagyunk. A lekvárra ráfektetjük az eperszeleteket, majd enyhén megszórjuk barnacukorral. A tészta szélét felhajtjuk, lekenjük tojással, és sütőbe toljuk 25-30 percre.

Ha tetszik ez a fajta sütemény, érdemes más töltelékkel is próbálkozni. A füge-narancs párosítás  például személyes kedvencem.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FILMVILÁG Jó utat, Sir Roger!

Mindenkit meghódított közvetlenségével, csibészes mosolyával, sztárallűröktől mentes, sziporkázó személyiségével. Jellegzetes angol humora, beszólásai az évek folyamán szállóigévé váltak.

NÖVÉNYEK 5 növény, amik imádják a fürdőszobádat

Ha ezek közül választasz, akkor biztosan sikerül hosszú távra becsempészned a természetet a fürdőszobádba!

MÁS TÉSZTA Zseniális: pizzafalatok a jégkockatartóból

Ezzel a trükkel isteni kaját varázsolhatsz bármilyen bulira, de persze vacsorára is jó lesz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta