Zanza!

A grillezés – amellett, hogy az egyik legjobb nyáresti időtöltés – olyan különleges szupererővel bír, hogy ha csak egy árva kukoricacsövet dobunk a grillre kevés vajjal, vagy egy krumplit alufóliába csomagolva a parázson sütögetünk, akkor is mindenki oda meg vissza lesz és jóízűen fogja falatozni, még ha egyébként nem is szereti annyira a kukoricát/krumplit.

A grillezés már csak ilyen: a hangulati tényező rengeteget dob az ételeken. De mi van akkor, ha például nem elég nagy a grillsütő/jó nagy a társaság, és nincs hely mindennek? Akkor jöhet a házon belüli előkészítő csapat és villanthat egy-két finom kiegészítőt. Amíg tehát a húsok, lepények, zöldségnyársak sülnek a kerti grillen, addig megdolgoztathatjuk a benti sütőt is, és elkészíthetjük ezeket a színes/fűszeres köreteket.

Mentás-fokhagymás újkrumpli

Hozzávalók:
1 kg újkrumpli
4-5 ág friss menta
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál só
1 teáskanál őrölt fekete bors
7 evőkanál olívaolaj

mentas ujkrumpli
Fotó: Doctor Pepper

1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (ha van lehetőség, akkor légkeverésen), és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.

2. Az újkrumplit alaposan megmossuk, a nagyobbakat félbevágjuk, a sütőpapíros tepsibe rakjuk, és sütőbe toljuk. Kb. 40-50 percig sütjük.

3. Közben elkészítjük a mentás-fokhagymás öntetet: A mentaleveleket és a fokhagymát is apróra vágjuk, és elkeverjük a sóval, borssal, olívaolajjal.

4. Ha megsült a krumpli, meglocsoljuk a mentás-fokhagymás öntettel, és megforgatjuk benne.

Ha már az újkrumplinál tartunk, szintén isteni finom ez a citromos-oregánós verzió, és a karamellizált újkrumpli is.

Pestós-fetás kaliforniai paprika

Hozzávalók:
3 db kaliforniai paprika
6-7 evőkanál zöld pesto
10 dkg fetasajt

pestos paprika
Fotó: Doctor Pepper

1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és előkészítünk egy tepsit/hőálló tálat.

2. A kaliforniai paprikákat kicsumázzuk, félbevágjuk, és a tepsire rakjuk.

3. A paprikák belsejét megkenjük pestóval, fetasajtot morzsolunk rá, és sütőbe toljuk. 25-30 perc alatt készre sütjük.

Juharszirupos sárgarépa dióval

Hozzávalók:
4-6 db sárgarépa
só, bors
3 evőkanál olívaolaj
4 evőkanál juharszirup (esetleg méz)
2-3 evőkanál dióbél

juharszirupos repa
Fotó: Doctor Pepper

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A sárgarépát megpucoljuk, és hasábokra vágjuk.

2. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, majd hőálló tálba rakjuk, és 20 percig sütjük.

3. Ha lejárt az idő, hozzáadjuk a diót és a juharszirupot, összeforgatjuk, és visszatoljuk a sütőbe még 5-8 percre.

Blogmustra