Zanza!

Pár éve egy gyönöyrű marokkói városkában, Chefchaouen-be töltöttem pár hetet. Megismerkedtem a helyi szokásokkal, kultúrával és az ételekkel is. A város és a piac egyszerűen varázslatos, de azért nem árt tudni, hogy egyedül felfedezni nem annyira jó móka. Eltévedni is könnyű, és a ház előtt árusító marokkóiakat is nehezen lehet lerázni. Na, de nyilván most nem városnézést szervezek, inkább megosztom az egyik kedvenc receptet amit ott tanultam.

A töltött padlizsán az egyik kedvelt ételük, legalábbis a vendéglátóimnak akik nagy része már Ceutában vagy Spanyolországban él.

Tényleg nagyon finom, elég gyorsan össze is lehet dobni. Nagyon gusztusos, pénztárcakímélő nem úgy mint a rakott spárga, vendégvárónak is abszolút ideális. Ebben az esetben előre el lehet készíteni a húst és a besamelt, megtölteni a padlizsánokat, és ha megjöttek a vendégek, csak be kell dugni a sütőbe.

Hozzávalók, 2 adaghoz

  • 2 egész padlizsán, a héja egyben hagyva, a belseje felkockázva
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 sárgarépa kockázva
  • 1 paprika (kápia paprika, vagy kaliforniai paprika) kockázva
  • 25 dkg darált hús (Csirke, bárány, marha, sertés, vagy utóbbi kettő akár vegyesen. Marokkóban bárányhússal készítik.)
  • 4 evőkanál paradicsompüré
  • édes nemes pirospaprika
  • ras el hanout fűszerkeverék (vagy fahéj+koriander+kurkuma+bors+szerecsendió+szegfúszeg)
  • vaj/kókuszolaj/margarin/bármilyen olaj
  • reszelt sajt a tetejére (parmezán, füstölt sajt, trappista)

A besamelhez:

  • 1,5 dkg vaj/vagy 1,5 ek evőkanál olaj
  • 1,5 ek liszt
  • 1,5 dl tej
  • szerecsendió
  • pici só
  • opcionális: őrölt fehér bors
    1. A hagymát vágja apró kockákra, és olajon párolja üvegesre.
     
    2. Adja hozzá a paprikát, sárgarépát, a nyers padlizsán kockázott húsát, és pirítsa meg őket.
     
    3. Ezután dobja rá a húst, fehéredésig pirítsa, sózza, és adja hozzá a marokkói ras el hanout fűszerkeveréket, keverje át. A tűzről levéve adja hozzá pirospaprikát és a paradicsompürét.
     
    4. Fedővel lefedve 20 percig párolja. Itt már elkezdheti előmelegíteni a sütőt 180 fokra.
     

    Készítse el a besamelt is

    Amíg a húst párolja, pont elkészül a besamellel. Melegítse fel a vajat/olajat, és folyamatosan kevergetve adja hozzá a lisztet. Ha elkeveredett, lassan fokozatosan kezdje el beleönteni a tejet, és közben kézi habverővel egyfolytában keverje. Ha minden tej benne van, lassú tűzön 10-15 percig főzzük, továbbra is a habverővel keverve, amíg besűrűsödik. Ha már elérte a megfelelő állagot, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.


    Amikor kész mindennel, töltse meg a padlizsánokat. Az aljára öntsön egy kevés besamelt, arra kanalazza rá a húst, a tetejére megint tegyen besamelt, és szórjon rá reszelt sajtot. Addig süsse, ameddig szépen megbarnul a sajt a tetején.
Blogmustra