Így néznek a dollárból készült ékszerek

Egy művész dollárbankók ezreit vágja szét hogy ékszereket készítsen szó szerint pénzből – írja a Daily Mail. A 27 éves brooklyni Lauren Tickle nagy gondossággal papírpénzből bonyolult brossokat, nyakláncokat és fülbevalókat készít. 2011, azaz a projekt kezdete óta számtalan divatkiegészítőt tervezett, amelyek közül nem egy elkészítése több száz dollárba került.

"Az emberek még mindig nem tudnak túllépni azon, hogy papírpénzt vágok szét. Már nem is így gondolok rá. Számomra ez csak egy anyag, amely lehetővé teszi, hogy átadjam az üzenetem a nézőimnek" – mondta Tickle a lapnak. Magyarázva, hogy mi vonzotta először a pénzzel való foglalkozásához, azt felelte, hogy azért szereti az egydolláros bankókat, mert "olyan gyönyörű vonalminőséget kreáltak a zöld különböző színárnyalatai között". Ezek mellett meg akarta vizsgálni az emberek felfogását a kapitalizmusról, illetve a materializmus fogalmáról.

Máig még csak egydolláros bankjegyekkel dolgozott, de tervez más pénznemeket is használni. "Az egész olyan bankjegyek használatáról szól, amelyeknek olyan gyönyörű, dekoratív mintázatuk van, amivel gondosan megmunkált ékszert adhatok ki kezeim közül." Egy pár patentes fülbevaló elkészítése nagyjából öt órát vesz igénybe, míg egy bonyolultabb nyaklánc akár harminc órányi stúdiómunkát is nyújthat. "Úgy hiszem, nem a felhasznált pénzmennyiség teszi drágáva az ékszereimet, hanem a beleölt munkám" – mondta a művész, aki kézzel vágja szét a bankjegyeket, mielőtt újra összeilleszti a darabokat, hogy így összetett mintázatokat, motívumokat készítsen.

Ezüst kapcsokat, vagy más függeléket ad műveihez, hogy azok így viselhetővé váljanak. Munkája jelenleg a New York-i Modern Művészetek Múzeumában megvásárolható, nem is olyan tragikusan drágán, a brossok 20 dollár (4500 forint) alatt elvihetők, egy szebb nyaklánc viszont simán 300 dollárba (68 ezer forintba) kerül. Amikor nem bankókat vág Tickle, aki képzőművészetet, ékszerkészítést és kovácsmesterséget tanult, megtalálható aranyművesként Manhattan-ben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek