Pénteki süti: mandulás és krémes

Zanza!

Van élet az epres sütiken túl is, május ide vagy oda, így ezúttal mi is egy epermentes sütit ajánlunk a hétvégére. Annyira egyszerű, hogy bárki, aki látott már sütőt, el tudja készíteni. A legnagyobb kihívás benne a tojások kettéválasztása és akkor már sokat mondtunk.

mandulas suti 01
Fotó: Doctor Pepper

Technikailag ugyan ez majdnem egy piskóta, az ízének és az állagának viszont nagyon is jót tesz, hogy a liszt egy része helyett darált mandula van benne. Ha nem kapnak (Aldiban, Lidlben szokott lenni), helyettesíthető akármilyen más, darált csonthéjassal, mogyoróval, dióval is, ezektől karakteresebb íze lesz, mint a mandulától. Érdemes kipróbálni a pünkösdi hétvégén!

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortaformához: (26-oshoz ezt az adagot kell duplázni)

3 db tojás
6 dkg cukor
6 dkg olvasztott vaj
5 dkg liszt
4 dkg darált mandula
1 evőkanál sütőpor
1 citrom reszelt héja és leve

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítjük a tortaformát. Ha nem szilikon, akkor sütőpapírral béleljük ki.

2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.

3. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a citrom reszelt héját és levét, majd a száraz hozzávalókat: a lisztet, a mandulát és a sütőport.

4. Hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét és óvatosan összeforgatjuk.

5. A masszát az előkészített tortaformába öntjük és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha kész, a sütőben hagyjuk kihűlni.

Innentől kezdve szabad a pálya. Lehet egyszerűen porcukorral meghintve tálalni, de adhatunk hozzá vaníliafagyit is, vagy akár megkenhetjük a képen is látható krémmel, az alábbi hozzávalók kikeverésével:

mandulas suti 02
Fotó: Doctor Pepper

40 g puha vaj
20-30 g porcukor
40 g naúr tejszínes krémsajt
1 mokkáskanál reszelt citromhéj
1 teáskanál citromlé

A krémmel is jó, de a legeslegjobb rá a krém+áfonya/málnaszemek kombinációja. Süthető őzgerinc formában is, mint ez a narancsos testvére, ami szintén megér egy próbát.

Blogmustra