Reggeli, ebéd és vacsora muffintepsiben sütve

Zanza!

Korábban rendszeresen sütöttem muffint, és mivel a család édesszájú, legfőképp édes süteményeket. Aztán egy idő után nem jelentettek már izgalmat és kihívást ezek a receptek, a muffinsütő is feledésbe merült. A tavaszi nagytakarításkor a napokban csak előkerült a szekrény mélyéről, úgyhogy törni kezdtem a fejem, és receptekért kutattam, milyen más módon lehetne megint üzembe helyezni. Végül háromféle kaját sütöttem benne: reggelit, ebédet és vacsorát is.

P4180432

Sült tojás muffinsütőben

Nagy kedvenc nálunk a tükörtojás, így ez volt az első, amit kipróbáltam a muffinsütőben. Az eredmény egy nagyon könnyen, nagyon gyorsan elkészült tojásétel, ami egyébként kinézetre és ízre is csak nyomokban hasonlít az eredeti tükörtojásra, de látványos és nagyon finom.

P4180438

Hozzávalók (12 darabhoz):

  • 12 szelet sonka vagy bacon szalonna
  • 12 tojás
  • 12 karika paradicsom
  • só, bors
  • olaj
  1. Vékonyan átkentem olajjal a muffinformákat (szilikonos formát nem kell).
  2. Kibéleltem a sonkával (vagy baconszalonnával), így 12 fészket kaptam.
  3. Mindegyikbe egy-egy tojást ütöttem, vigyázva arra, hogy egészben maradjanak.
  4. Sóztam, borsoztam.
  5. A fészkek tetejére egy-egy vékonyra szelt paradicsomot raktam (akár reszelt sajttal is meg lehet szórni).
  6. Előmelegített sütőben 230 fokon 10 percig sütöttem, míg a sonka vagy a bacon szalonna megpirult oldalt.

Csirkemell muffinformában

Az eredeti receptben őzgerincformában készítik el ezt a fogást, de ha muffinformában sütjük, nem kell a szeleteléssel vesződni. Cuki, baconos pogácsákra hasonlító csirkemuffinokat kapunk, a gyerekek kedvence lett nálunk.

P4200505

Hozzávalók (12 darabhoz):

  • 1 kg csirkemellfilé
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 10 dkg reszelt sajt
  • só, bors
  • kb. 18 szelet bacon szalonna
  • 2 tojás
  1. A muffinformákat oldalt és alul is kibéleltem baconszalonnával.
  2. A tejfölt, a lisztet, a tojásokat, sót és borsot összedolgoztam.
  3. Belekevertem a kockára vágott csirkemellet.
  4. A masszával megtöltöttem a muffinformákat.
  5. A tetejét megszórtam reszelt sajttal.
  6. Előmelegített sütőben 230 fokon addig sütöttem, míg a sajt aranysárgára pirult.

Vörösboros muffin (köretnek)

P4200489

Vacsorára, gombapörkölhöz dobtam össze ezt a fajta muffint, ami egyébként tökéletes mindenféle szaftos húsételhez. Önmagában nem egy nagy vasziszdasz, kifejezetten csak köretnek ajánlom. Ha valaki mégis önálló ételként szeretné megkóstolni, tegyen a hozzávalókhoz apróra tördelt csokoládét is.

Hozzávalók (12 darabhoz):

  • 40 dkg liszt
  • 1 tk só
  • 1 tk majoranna
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 csomag sütőpor
  • 2 dl tej
  • 3 dl vörösbor
  • 2 tojás
  • margarin/vaj
  1. A lisztet, sót, majorannát, szódabikarbónát, sütőport összekevertem.
  2. Külön tálban összekevertem a tejet, a bort és a tojásokat.
  3. A szilárd és a folyékony összetevőket végül összeöntöttem és összedolgoztam robotgéppel.
  4. A masszát beleöntöttem a margarinnal/vajjal kikent sütőformákba (a tökéletes muffin egyik titka, hogy a formákat háromnegyedéig szabad csak megtölteni).
  5. Előmelegített sütőben 230 fokon kb. 10 percig sütöttem, fogpiszkálópróbával ellenőriztem, amikor a teteje aranysárgára pirult.
Blogmustra