Kitálal az ex-Vogue főszerkesztő: zsebkendőt esznek a modellek

Kristie Clements-et tavaly bocsátották el az ausztrál Vogue főszerkesztői pozíciójából, de nem sokáig tétlenkedett, és feltehetőleg a magazinnál eltöltött idő tapasztalatai alapján megírta könyvét, amiben többek között a divatszakma csillagairól, a modellekről is lerántja a leplet.

Kristie Clements, a Vogue ausztrál kiadásának ex-főszerkesztője
Kristie Clements, a Vogue ausztrál kiadásának ex-főszerkesztőjeMark Metcalfe / Europress / Getty

Senki sem születik tökéletes génekkel, ezért sokuknak trükkökhöz kell folyamodniuk, hogy megőrizzék alakjukat – aminek tulajdonképpen a megbízásaikat köszönhetik. Ahogy a mindennapos, utazás, fotózások és castingok okozta stressz miatt számos modell enni sem bír, úgy okoz ez a feszültség legalább ekkora étvágyat másoknál. És ha tartani szeretnék a tempót, bizony minden felesleges kilónak és centinek el kell tűnnie.

A zsebkendőevés csak az egyik a sok módszer közül, amit a manökenek alkalmaznak azért, hogy nulla kalóriával lakjanak jól, amelyről a magazin volt vezetője ír a The Vogue Factor c. könyvében. A kötetben helyet kapnak azok a képszerkesztők is, akiknek az a feladatuk, hogy a modellek csontjait kiretusálják a képről, így egészségesebbnek tűnnek. "A legtöbb ember azzal vádol minket, hogy a Photoshoppot kizárólag a modellek karcsúsítására használjuk, mi pont ennek ellenkezőjeként alkalmaztuk" – meséli Clements.

A főszerkesztő asszonyt amúgy Edwina McCann váltotta, aki korábban a szintén nagy befolyással és népszerűséggel bíró Harper’s Bazaar szerkesztői posztját töltötte be. Kulturális váltás – így indokolták akkor Cristen leváltását. A könyvével kapcsolatos ajánlatok már másnap megtalálták őt.

A modellnek nem csak a sminkje ijesztő
A modellnek nem csak a sminkje ijesztőDon Arnold / Europress / Getty

Könyvében azt is leírja, hogy igaz, hogy sok modell kénytelen ilyen módszerekkel élni, de a legtöbb, velük dolgozó szerkesztő ezzel nincs is tisztában. Ezekről a dolgokról senki nem tud, csak az alany. Amíg nem figyelsz meg valakit a nap 24 órájában, nem követed nyomon, hogy mit visz be a szervezetébe, addig nem tudod, hogy rendesen elfogyasztja-e a napi kalóriaadagját – meséli a könyv írója.

Clements azt is elárulta, hogy a kifutón vékonyabb modelleket alkalmaznak, mint a fotózásoknál és hogy a legdurvább a párizsi kifutó, ahol már a skinny, azaz csontsovány méret is soknak számít.

Nem szeretjük a dolgokat kizárólag egy oldalról bemutatni, ezért mindenképpen szerettünk volna megkeresni valakit az említett oldalról. Felvettük a kapcsolatot egy magyar topmodellel, aki mögött számos fotózás és külföldi út, illetve divatanyag áll, hogy mondja el a tapasztalatait.

"A modellek edzéssel tartják magukat formában, nem drogoznak és nem éheznek, a legtöbb lány genetikailag vékony. Sok fizikai erő kell a munkához, nem engedhetik meg maguknak, hogy elgyengüljenek, szóval rendesen táplálkoznak. A lányok nem csontsoványak, nem kell kiretusálni a csontjaikat. Az egészséges, szép, vékony lányok kellenek a szakmának, ezért mindenki figyel arra, hogy azért ne legyen túl sovàny" – felelt kérdésünkre a divatszakma egyik magyar képviselője.

Oszd meg másokkal is!
Mustra