Zanza!

Sokáig nem szerettem ezt az olasz levest, mert mindig csak a nagyon paradicsomos változattal találkoztam. A paradicsommal egyébként nincsen semmi bajom, sőt, de sem paradicsomlevesként, sem pedig paradicsomléként nem tudom fogyasztani. Sajnos ezeknek már a szagától is rosszul vagyok, tehát az általam Minestronénak gondolt levest is törölnöm kellett az étlapomról. Legalább is egy darabig.

Aztán egy olasz barátom felvilágosított, hogy a minestronét többféleképpen is el lehet készíteni, na és az sem mindegy, hogy Olaszország melyik részén eszi az ember. Van ahol paradicsomosabban készítik, van ahol egyáltalán nem tesznek bele paradicsomot. Ahogyan ez az ő családjában sem szokás.

Firenzéből származik és ők például egyáltalán nem tesznek a levesbe friss paradicsomot, csak paradicsompürét. Ja, és abból is csak keveset, bónuszként viszont jól megpakolják parmezánnal. Eképpen történt, hogy az egyik kedvenc levesemmé avanzsált a minestrone.

A levest elkészíteni nagyon egyszerű, főleg akkor, ha nagyon szeret zöldséget aprítani, vagy van egy gyereke, aki ezt megteszi ön helyett némi zsebpénz ellenében. Ha egyik sem, akkor egy kicsit szívás, viszont ennyi zöldségből óriási adag leves lesz és addig eheti amíg meg nem unja.

Fontos, hogy a levest végig alacsony hőmérsékleten főzze, így biztosan tiszta és jó ízes lesz.

Hozzávalók

  • alaplé (vagy víz)
  • fél szár póréhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • egész parmezán sajt (kimért)
  • 2 szál fehérrépa
  • 3 kis burgonya (tojás méretűek, vagy egy nagy)
  • 1 édesburgonya
  • 2 marék rizs
  • 3 marék zöldbab
  • 1 cukkini
  • 2 evőkanál natúr sűrített paradicsom
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 marék fehér szárazbab (beáztatva)
  • 2 zeller szár
  • frissen őrölt bors
  • 2 teáskanál kurkuma
  • 2 teáskanál szerecsendió
  • 1 evőkanál nádcukor
  • 3 csapott evőkanál kókuszzsír/olívaolaj
Az elkészítése roppant egyszerű, bárki meg tudja csinálni, csak a sorrendet kell követni.

Így kezdjen neki

1. A vöröshagymát aprítsa, a póréhagymát karikázza fel, és az olajon párolja üvegesre.

2. Adja hozzá a cukrot és karamellizálja meg a répákat, petrezselymet, rizst és a szárazbabot.

3. Fűszerezze meg a kurkumával, szerecsendióval és borssal. A sót egyelőre ne tegye bele!

4. Öntse fel az alaplével (vagy akár sima vízzel), tegye bele a parmezán véget (a héjat), és főzze 15-20 percig nagyon alacsony hőmérsékleten a levest.

5. Tegye bele a zöldbabot és a burgonyát.

6. A végén jöhet a cukkini, zeller és az édesburgonya.

7. Amikor minden zöldség megpuhult, kevés lével keverje el a paradicsomot, tegye a leveshez, sózza ízlés szerint, zárja el a tűzhelyet, és lefedve hagyja rajta a lábast amíg kihűl.

8. Tálalásnál reszelt parmezánnal, friss petrezselyemmel és bazsalikommal tálalja. Ha kedveli a pirított zsemlekockát, azt is tehet bele.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
Blogmustra