Így lóg az éheztetéstől a modellek segge

Magasak, vékonyak, szimmetrikusak és gyönyörűek – általában ezek és ehhez hasonló jelzők ugranak be az embernek, ha a modellekre terelődik a szó. Egy Rio-ban megrendezett divatbemutató azonban rácáfolni látszik az állításokra, a fürdőruhában végigvonuló modell feneke ugyanis úgy lógott, mint egy nyugdíjas asszony megereszkedett hátsója.

A modellek különféle praktikákkal igyekeznek elérni a divatipar által elvárt vékony testalkatot: mindennapi edzés, egészséges életmód, túlzott diéta és éheztetés árán is képesek feláldozni az egészségüket a divatházak és minél nívósabb munkák érdekében. A napokban Rióban megrendezett Lenny bikini bemutatón viszont nem egy modell feneke túlságosan radikálisan meg volt ereszkedve, amit a szemfüles fotósok persze azonnal lencsevégre kaptak (a legdurvább fenék képe itt).

Lógó seggű modellel hirdetik a legújabb kollekciós bikiniket.
Lógó seggű modellel hirdetik a legújabb kollekciós bikiniket.

A modellek példája tökéletesen példázza, hogy ha valaki vékony, attól még nem feltétlen egészséges – hisz például a képen látható hátsó minden, csak nem az. Olyan, mintha a nő fenekéről az összes izom eltűnt volna és csak a lógó, megereszkedett bőr maradt meg, ami az egyrészes bikiniben is durván lötykölődött, tangában már aztán végképp nem szeretnénk elképzelni a végeredményt. Szakértők szerint a modell minden bizonnyal felhagyott a rendszeres testmozgással és helyette éhezteti magát, amit nem biztos, hogy pont a fürdőruhás bemutatón kellene megengedni.

Közelről még sokkolóbb.
Közelről még sokkolóbb.

"Nem titok, hogy a kevés alvás, a testmozgás nélküli diéta, valamint a túlzott kávé- és cigifogyasztás drasztikusan megváltoztatják a külsőnket. A cellulitisz a sok gyors kajától, az éheztetéstől vagy a túlságosan kevés vízfogyasztástól alakul ki, ezeknek a lányoknak viszont még ennél is nehezebb dolguk van. A divatipar óriási nyomás alatt tartja őket, hogy megőrizzék sovány alakjukat, ezért általában éheztetik magukat, arról már nem is beszélve, hogy naponta akár 16 órákat is dolgoznak mindenféle pihenő nélkül, ezért megállás nélkül cigiznek és kávéznak. Rendszeres étkezésre idejük sincs, közben persze éheztetik magukat, így nem csoda, hogy a megfelelő tápanyag bevitel hiánya miatt az izmaik teljesen ellaposodnak, majd megereszkednek" – foglalta össze a Daily Mailnek egy londoni személyi edző, Sheldon Stringer.

Erre is ráférne egy kis munka, de ez már egész jó.
Erre is ráférne egy kis munka, de ez már egész jó.

Egyelőre nem tudni, mi kell még ahhoz, hogy drasztikus hátraarcot vegyen a divatipar és végleg szakítson a túlzottan vékony modellek alkalmazásával. A tendencia nem úgy tűnik, mintha a változás irányába haladna: legutóbb a River Island hirdetett csontsovány modellel, de közben azt is vizsgálják, jót tesznek-e egyáltalán a modellek az átlagember önértékelésének. A Vogue ex-főszerkesztője, Carine Rotfield például elítéli az anorexiát, amit úgy tűnik, a magazin arculata is támogat, mivel a napokban meghozott esélyegyenlőségi cikkellyel végleg kiálltak a modellek alapvető érdekvédelme mellett.

Akarva-akaratlanul is eszünkbe jut, mikor a modellekkel készített interjúk során megkérdezik tőlük, ettek-e már, illetve szeretnek-e enni, majd kivétel nélkül mind rávágják, hogy persze, pörköltet hurkával és így tovább. Ezek után mi ezt aligha hisszük el. Ön mit gondol, megéri lányok tömkelegeinek feláldozniuk az egészségüket és testüket egy-egy fotózás vagy kifutós szereplésért?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek