Anorexia-klinika előtt verbuválnak modelleket Svédországban

Stockholm legnagyobb anorexia-klinikája előtt kerestek újdonsült topmodelleket svéd modellügynökök, tálalt ki számos felháborodott orvos. Bár a csontsovány modellek egyre több felháborodást váltanak ki az emberekből, a svédeknél úgy tűnik, más a tendencia. Az viszont pofátlanság, hogy pont a torz önképpel rendelkező lányok között keresik a friss fogást.

"Ha ez valóban megtörtént, akkor nagyon felháborító. Kegyetlenség olyanokat bedobni a divatszakmába, akiknek állandó frusztrációt okoz saját kinézetük és testsúlyuk" – foglalta össze véleményét röviden és tömören a Svéd Anorexia és Bulímia Szervezet vezetője, egyben pszichológus, Andreas Birgegård.

A svéd ügynökök, úgy tűnik biztosra mentek: vékony modelleket kerestek, és hát hol máshol találhattak volna ehhez tökéletes alapanyagot, mint egy étkezési rendellenességeket kezelő klinika előtt, ahol torzult önképpel élő, 30-40 kilós lányok állítják magukról, hogy kövérek.

"Egy 14 éves, kórosan sovány kliensünket is megkörnyékezték, az ügynök névjegykártyát adott neki a további egyeztetések miatt. Később a lány anyja magából kikelve kereste fel az ügynököt, hogy mégis mit képzel, mire azt a választ kapta, hogy felesleges túldramatizálni a dolgot, mivel az ügynökségük kizárólag természetesen vékony lányokkal dolgozik együtt és sosem kényszerítenek senkit fogyókúrára. Szánalmas magyarázat volt, mivel a lány csontsovány volt" – mesélte az egyik orvos a The Localnak.

A Vogue már nem dolgozik együtt túlságosan vékony modellekkel- vajon a többi magazin mikor követi a példáját?
A Vogue már nem dolgozik együtt túlságosan vékony modellekkel- vajon a többi magazin mikor követi a példáját?

A mostani sajnos nem az első eset: egy évvel ezelőtt is zaklatták már főleg azokat a tinédzser lányokat, akiknek egyáltalán nem volt normális a testtömeg indexük. Egy tolókocsiban ülő, pálcika vékony lányt is megkörnyékeztek az ügynökök, az esetből később óriási botrány lett, ám úgy tűnik, nem elég nagy, ha ennyi idő leforgása alatt újra megismétlődhetett.

A klinikán egyébként 1700 beteget kezelnek, akiknek nagy részük bent is lakik. A kezelések elsősorban az éheztetést és a hánytatást próbálják kontrollálni, csak ezek kordában tartása után fognak hozzá a páciensek pszichológiai kezeléséhez. Az egyelőre nem derült ki, pontosan melyik, illetve hány ügynökség áll az eset mögött.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek