Mogyorókrémes kuglóf kezdőknek

Zanza!

A legutóbbi mogyorókrémtesztből rengeteg megmaradt, ezért úgy döntöttem sütök egy egyszerű kevert tésztás süteményt mogyorókrémmel. Mivel hasonlót már készítettem házi csokikrémmel, nem volt akkora kihívás a recept, ráadásul a kevert tészta a legegyszerűbb édességek közé tartozik. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem esik rá azonnal mindenki amikor elkészül. Szupergyors recept és még egyszerű is.

Pár hete répatortát készítettem és nem találtam meg a kicsi tortaformám. Nyilván mindent kipakoltam, majd vissza, de nem lett meg. Mivel a massza már kész volt cselekednem kellett, ezért úgy döntöttem kuglóf formában fogom megsütni. Beöntöttem, megsütöttem, tálcára tettem és a többiek megették. Azóta már nem keresem a tortaformát.

Kuglófot egyszerűbb gyártani és tök jól néz ki. Jó, persze majd ha egyszer a kuglóf forma tűnik el, biztosan megtalálom helyette a tortát. Addig is, kísérletezem.

Ahogyan már említettem, maradt egy csomó „nutella” (Tegye fel a kezét aki nem így hívja a mogyorókrémet!), ezért született meg ez a recept. Olcsó vasárnapi süti tejjel, amit biztosan mindenki imádni fog.

Íme a hozzávalók

  • 35 dkg félfogós liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 dl 1,5%-os tej (lehet zsírosabb is)
  • 10 dkg kókuszvaj/margarin
  • egy csipet só
  • 2 egész tojás
  • 10 dkg barnacukor
  • 2 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 kiskanál őrölt gyömbér
  • 2 púpozott evőkanál mogyorókrém

A kókuszvajat, tojást, cukrot és sót elektromos habverővel habosra kevertem, majd hozzáadtam a lisztet, sütőport és a tejet is. Szép simára vertem az egész masszát és kétfelé osztottam. Az egyikbe belekanalaztam a mogyorókrémet és szépen eloszlattam benne. A galériában talál erről is fotót, érdemes megnézni!

Bekapcsoltam a sütőt 200 fokra és amíg az melegedett, kikentem a formát olajjal és liszttel. Nagyon fontos: ha szintén kuglóf formában süti, a közepét (az oszlopot) is kenje ki, így tuti nem fog ráragadni a tészta.

Így rétegeztem

Először a világos masszából öntöttem a formába és a forma oldalát addig ütögettem, amíg teljesen el nem oszlott az alján a krémes tészta. Ezután rákanalaztam 5-6 kanál sötét masszát és ezt is kicsit összeütögettem. Aztán megint jött a világos, majd a sötét. Végül világossal fejeztem be. Ez azért fontos, mert a mogyorókrémes massza hamarabb megég, szóval jobb ha a világos kerül a kuglóf aljára és tetejére is.

A sütés

10 percig sütöttem 180 fokon, majd további 8-10 percet 170 fokon. Mielőtt kivettem volna hústűvel megszúrtam, és mivel semmi nem maradt rajta kivettem a süteményt. Kicsit vártam, hogy hűljön a forma, majd kiborítottam a sütit. (Szerencsére most csak a sütit...) Melegen necces vágni mert széteshet, de ha nem bánja így egye, mert melegen a legjobb.

Blogmustra