Pénteki süti: aszalt szilvás, konyakos csokitorta

Zanza!

Akárhogy igyekeztünk, arra nem sikerült rájönnünk, hogy vajon mikor lesz tavasz, csak arra, hogy mi a jó a hosszúra nyúlt télben. Az a jó benne, hogy legálisan lehet csokit enni. Sokat és finomat. Magában vagy mással, magunkban vagy mással, hidegen vagy forrón, törve vagy kanalazva, süti helyett, vagy sütiben. Ha sütiben, akkor használjuk ki a rossz időt, és süssünk masszív csokis sütiket, a könnyű joghurtos, légiesebb desszerteket meg majd akkkor, ha egyszer jobb lesz az idő. Már ha lesz olyan. Ha 2013 a tél éve lesz, akkor pedig marad a B-terv, a csokitorta-maraton.

aszaltszilvas csokitorta
Fotó: Doctor Pepper

Eheti pénteki sütink is egy téltúlélő csokibomba, némi fahéj és konyak támogatásával.

Hozzávalók 23-24 cm-es tortaformához:

25 dkg aszalt szilva
4 evőkanál konyak 
5 dkg vaj
2,5 dkg kakaópor
10 dkg étcsokoládé
15 dkg cukor
4 db tojásfehérje
8,5 dkg liszt
1 kiskanál őrölt fahéj

vaj és kakaópor a tortaforma kikenéséhez

aszaltszilvas csokitorta 2
Fotó: Doctor Pepper


1. Az aszalt szilvára locsoljuk a konyakot, és ázni hagyjuk kb. 30 percig. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra. Kivajazunk, és kakaóporral körbehintünk egy tortaformát.

2. A vajat egy kis lábasban megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a kakaóport, a kockákra tördelt csokoládét, a cukrot, 1 dl vizet és kis lángon összeolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és hűlni  hagyjuk.

3. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.

4. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a fahéjat, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabhoz, végül a csokis keveréket is hozzáadjuk, és sima masszává keverjük.

5. A masszát a tortaformába öntjük, rászórjuk a beáztatott szilvákat, meglocsoljuk a maradék konyakkal, és kb. 30 perc alatt megsütjük, éppen csak szilárdra. (A teteje kicsit repedezhet.)

Ha pedig mégis az örök télre kell berendezkedni, érdemes kipróbálni ezt a tortát is.

Blogmustra