OFFLINE

Így készül a villámgyors sajtos rúd

2013. március 31., vasárnap 11:38

A juhtúrós sajtos rúd általában még az előtt elfogy, hogy kihűlne. Harminc perc alatt tuti kész van, és a négy tepsinyi adag körülbelül 1500 forintból kijön. Kell ennél több?! Ha nem szereti a juhtúrót, készítse el a másik receptet. Azzal is csak egy baj van: túl hamar elfogy.

A sajtos rúd az egyik kedvenc, és egyben az egyik leghizlalóbb „tévékorcsolyám”. Bármennyit el lehet belőle ropogtatni, főleg még melegen, amikor szétomlik a szájban. Itt van két recept, amit bárki könnyedén el tud készíteni bármilyen gyakorlat nélkül, és a hatás garantáltan nem marad el! Mindenki imádni fogja az igyekezetét, aki éppen nem fogyókúrázik.

sajtosr2

A juhtúrós sajtos rúd

Ha szereti a juhtúrót, nyugodtan tehet a tésztába 40 dekát is, ebben az esetben viszont csak 15 deka kókuszvajat, vagy 20 deka vajat használjon. Mivel a juhtúró elég drága, én most csak 20 dekányit adtam a tésztához, amit több zsiradékkal ellensúlyoztam.

Hozzávalók

  • 70 dkg félfogós liszt
  • 3 dl tejföl
  • 20 dkg juhtúró
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg kókuszvaj/ 30 dkg vaj
  • két teáskanál só
  • füstölt sajt (opcionális)

A tetejére

  • két tojás a kenéshez
  • füstölt sajt
  • köménymag (én római köményt használtam, de a sima is tökéletes)
1. Keverje el lisztet a kókuszvajjal, adja hozzá a tejfölt, juhtúrót, sütőport, sót, és igény szerint a sajtot.
 
2. Jól gyúrja össze a hozzávalókat, majd nyújtsa ki a tésztát. Mivel én szeretem a ropogós és kicsit száraz sajtos rudat, csak fél centisre nyújtottam a tésztát. Ha ön jobban kedveli a puhább változatot, 1-1,5 centire nyújtsa.
 
3. Kenje meg a tetejét a tojással, szórja meg sajttal és köménymaggal, majd vágja fel tetszés szerinti méretűre a rudakat.
 
4. Helyezze őket a tepsibe, lehetnek egymáshoz közel is, ne aggódjon nem fognak összeragadni a végén!
 
5. Melegítse a sütőt 200 fokra, aztán tegye be a rudakat, és körülbelül 10-15 percig süsse. Akkor jó, amikor már jól megpirult a teteje.
 
Ebből a mennyiségből körülbelül négy közepes tepsi sajtos rúd lesz. Én 25x37 centiméteres tepsit használtam. Ez a verzió egy kicsit szárazabb, bár nyilván ez attól is függ, hogy milyen vastagra nyújtja a tésztát.

Az egyszerűbb változat

Hozzávalók

  • 30 dkg sajt
  • 40 dkg liszt
  • 20-25 dkg kókuszvaj/ 30 dkg margarin
  • egy teáskanál só
  • köménymag (sima vagy római kömény is lehet)
  • tojás a kenéshez
Ujjnyi vastagra nyújtsa ki a tésztát
Ujjnyi vastagra nyújtsa ki a tésztát

1. Gyúrja össze a lisztet a kókuszvajjal és a sajt felével. Ezután tegye bele a sót és a köménymagot, és addig gyúrja ameddig össze nem áll a tészta.

2. Pihentetés nélkül nyújtsa ki körülbelül egy ujjnyi vastagságúra, és kenje meg a tetejét a felvert tojással.

3. Szórja rá a maradék sajtot, majd éles késsel/derelyevágóval/pizzavágóval vágjon tetszés szerinti csíkokat belőle.

4. Ezt is előmelegített sütőbe kell tenni és 180-200 fokon készre sütni. Akkor jó, amikor már szép arany színű a teteje. Az idő sütőnként változó. lehet 10, de akár 20 perc is.

Ebből a mennyiségből körülbelül két közepes tepsi sajtos rúd lesz. Ennek a tésztája kicsit "kenyérszerűbb", hasonlít ahhoz, mintha sajtos melegszendvicset enne csíkokra vágva, de hát ki mondja, hogy az nem jó?!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta