OFFLINE

Szinte csak fehér nőkkel dolgoznak a nagy divatházak

2013. március 29., péntek 17:03

Ha a modellek sokszínűségéről van szó, a legtöbb embernek eszébe jutnak olyan márkák, mint például a Benetton, amely előszeretettel foglalkoztat különböző nemzetiségű embereket egyszerre is kampányaiban. De vajon legalább ennyire feltűnik nekünk az is, ha egy luxusdivatház kizárólag, vagy javarészt csak fehérbőrű modellekkel kíván dolgozni?

Modellek vonulnak a Gucci kifutóján. Ön lát színesbőrű modellt?
Modellek vonulnak a Gucci kifutóján. Ön lát színesbőrű modellt?
Fotó: Catwalking / Europress / Getty

A 2013/14-es őszi-téli kollekciók bemutatóin a modellek közel 90%-a fehérbőrű volt. Tom Fordra és a Givenchy-ra nem lehet panaszunk, azonban a Diornál és a Chanel esetében szinte soha nem látni színesbőrű hölgyeket a kifutón. Mi lehet ennek az oka? Castingokért felelős szakemberek válaszolnak.

"Úgy gondolom, hogy nagyon sokfajta családmodellel és különböző etnikummal találkozhatunk a TV show-kban, de még a reklámokban is. A divatban azonban sajnos nem" – kezd bele mondandójába James Scully, aki többek között a Tom Ford, Jason Wu, Derek Lam és a Lanvin márkák bemutatóinak és kampányainak castingjáért felelős. "Ha a modellek sokszínűségét nézzük, ez volt a legelszomorítóbb szezonunk. A legnagyobb nevek, mint például a Dior vagy a Chanel, elégségesre vizsgáztak. Annyira szembetűnő volt a válogatási módszerük, hogy nem is tudtam a ruhákra figyelni" – panaszkodik Scully.

Egy jó példa: Michael Kors modelljei
Egy jó példa: Michael Kors modelljei
Fotó: Victor Virgile / Europress / Getty

"A John Galliano-féle botrányban sokan felháborodtak a tervező kijelentésén, de az ilyesfajta húzásokkal Raf Simons is üzenheti ugyanezt, nem is szükségesek szavak. Elszomorító, hogy a Saint Lauren és a Louis Vuitton is olyannyira megválogatta a modelljeit, hogy a végeredmény egy német főiskolás csoporthoz hasonlított. Az én castingomban fele-fele arányban voltak a lányok, ha a nemzetiséget nézzük és ez nem tudatos volt, csupán azt gondolom, hogy egy gyönyörű nő, az gyönyörű, függetlenül a nemzetiségétől és a bőrszínétől" – folytatja James Scully.

Pár példa a nagy divatházaktól

 • Calvin Klein minden egyes show-jában egyetlen fekete modellt szerepeltet. Nem azért, mert úgy gondolja, hogy a színesbőrű nőknek is helyük van a kifutón, csupán azért, hogy ne keveredjen bajba.
 • A Versace Joan Smallst kérte fel, hogy szerepeljen a kampányukban, de vajon miért nem volt ott a kifutón?

Az ázsiai lányok – főleg magasságuk miatt – nem nagyon szerepelhetnek a nyugati kifutókon, viszont arra már egyre több tervező rájött, hogy ha szeretne tetszelegni az egyre nagyobb vásárlóerővel bíró keleti országok előtt, akkor itt az ideje, hogy ne csak a fehér lányokig érjen el a keze.

Habár nagyon sok múlik a stylistok véleményén, az ostor a végén mindig a tervezőkön csattan. Általában arra hivatkoznak, hogy sokat számít a modell karaktere, de valljuk be, hogy a kitufó nem fetéletlenül egy mesekönyv. Inkább a ruháknak, a kollekciónak kell mesélniük és a jó modell, az bőrszíntől függetlenül megállja a helyét.

A Gucci-modellek között találunk fekete bőrűt
A Gucci-modellek között találunk fekete bőrűt
Fotó: Catwalking / Europress / Getty

Jennifer Starr (a Ralph Lauren és a Gap casting igazgatója) elmondta, hogy szerinte egész jók az arányok a színesbőrű modellek foglalkoztatását illetően, viszont szerinte ez inkább csak a trendeknek tudható be. "A Vogue 'All black' kiadása és Obama megválasztása pozitívan hatott, de mint minden, ez is múlandó és félő, hogy valami más jön a helyébe" – fejezte ki aggodalmait Starr.

Önnek tetszenek a színesbőrű lányok a kifutón?

 • 235
  Igen, szerintem fontos a változatosság.
 • 24
  Inkább csak a reklámkampányokban tudom őket elképzelni.
 • 131
  Nem igazán.

"Fura, hogy fekete elnökünk van, a szórakoztatóipar élén feketék állnak (mint például Oprah Winfrey), a kifutók vajon miért nem követik ezt a trendet? Szezonról szezonra körülbelül 200 új lány van, ezek nagy része fehér. Általában öt-hat kiugró lesz közülük, akiket az egész világ megismer, kicsi az esélye a színesbőrű lányoknak, ha ők összesen vannak ennyien az újak közül. Szerintem ahelyett, hogy ujjal mutogatunk, megoldást és módszereket kéne keresnünk arra, hogy hogyan tudnánk ezt az arányt javítani" – ötletel Jennifer Starr.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.03.29 17:51:42Nyrségi Trolls

  Talán azért mert rondák?

 • 2013.03.30 07:20:16WZRD

  Jé.
  Lehet kommentelni?
  Ráadásul egy rasszizmus tag-gel ellatott posztban? Mi lesz itt .. :)

  Amúgy üzenem a velvetnek hogy lehetne egy külön komment oldal mint a totalcaron!

 • 2013.03.30 07:20:20WZRD

  Jé.
  Lehet kommentelni?
  Ráadásul egy rasszizmus tag-gel ellatott posztban? Mi lesz itt .. :)

  Amúgy üzenem a velvetnek hogy lehetne egy külön komment oldal mint a totalcaron!

 • 2013.03.30 08:00:31Csipetke Léna

  szerintem mindenki alkalmazzon olyan borszinu modelleket, amilyet akar. ha valaki csak feherekkel akar egyutt dolgozni, tegye. ha ez vkinek nem tetszik, nem megy oda. nem hiszem, hogy sokkal kulonb az, aki csak azert alkalmaz egyetlen egy fekete modellt, hogy ne szoljak meg, foleg, hogy ez ennyire nyilvanvalo, tehat a modell csaj is tudja, hogy o csak egy "muszaj, hogy ott legyen kellek".

  egyetertek azzal, hogy nem szamit a borszin, nem ertekesebb, nem kulonb egy feher, de sajnos a divatvilag ilyen. ennyi erovel az alacsony, kover nok is haboroghatnanak, mert ok is jelentos hanyadat kepezik a tarsadalomnak es feltetelezem ok is resze a divathazak vasarlokozonsegenek. nekem ez a divatvilag kontra fekete modellek mindig egy csinalt problemanak tunik

 • 2013.03.30 09:40:34mzd_divany

  @WZRD: Az én posztjaim alatt általában lehet. Amíg kulturált véleménynyilvánítás folyik, addig még érdekes is lehet egy-két hozzászólás. Az ide nem illő kommentek természetesen gyorsan törlésre kerülnek.
  A Velveten és a Díványon (pláne) nem lehet hozzászólni, így a kommentdoboznak szerintem nem sok jelentősége lenne.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta