Mézes rozmaringos báránysült

Húsvét környéke az az időszak, amikor viszonylag könnyű bárányhoz jutni. Ez a Casa Moro recept eredetileg combra vagy lapockára szól, de akkor se keseredjenek el, ha véletlenül egy darab gerincet sütnének, azzal is jó lesz, mindent ugyanúgy kell csinálni azzal is, csak tegyék egy sütőzacskóba, akkor nem fog kiszáradni.

Krumplipürével és a hússal sült répával
Krumplipürével és a hússal sült répával

Lassan, alacsony hőfokon sül, de tényleges munka nem sok van vele. A hús mellé nyugodtan lehet szórni krumplit, répát, és akkor a köret is meg van oldva.

Hozzávalók, 6-8 személyre

2,5 kg báránycomb vagy lapocka (vagy gerinc)
3 gerezd fokhagyma vékony szeletekre vágva (összesen legyen 10-12 szeletke)
10-12 kisebb rozmaring ágacska
1 gerezd fokhagyma sóval péppé zúzva (vagy só nélkül)
3 ek méz
3 ek olivaolaj
2 ek apróra vágott friss rozmaring
1,5 dl fehérbor
só, bors

1. A sütőt 160 fokra melegítjük.

2. A hús felületét vékony, éles késsel 10-12 kicsit bemetsszük. A nyílásokba 1-1 fokhagyma szeletet és rozmaringágacskát dugunk.

3. Kis tálkában összekeverünk 2 evőkanál olivaolajat, az összezúzott fokhagymagerezdet és a mézet.

4. A bárányt a maradék 1 ek olivaolajjal kikent tepsibe tesszük, és jó alaposan körbekenjük a mézes-fokhagymás keverékkel, úgy, hogy mindenhova jusson belőle.

5. Rászórjuk a felaprított rozmaringot, sózzuk, borsozzuk.

6. Fél órára a sütőbe toljuk, aztán aláöntjük a bor felét, hogy a méz meg ne égjen.

7. Összesen 3 órát kell sülnie, ha a bor teljesen elpárolog róla, időnként kevés vízzel pótoljuk.

8. Letakarva 15-20 percig pihentetjük.

A bárány combja
A bárány combja

A pecsenyelé:

Ha a hús megsült, a pihenőideje alatt pont elkészül a pecsenyelé. Ehhez

1. A húsból kisült szaftot kis lábasba tesszük (ha nagyon zsíros, a zsírt öntsük le róla), felkapargatjuk az odasült darabkákat is, és kis lángon főzni kezdjük.

2. Hozzáadjuk a maradék bort, és csendesen főzzük pár percig. Megkóstoljuk, ha kell, ízesítjük.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek