OFFLINE

A vagány szakács telitalálata

2013. március 28., csütörtök 13:32

Ha a répatortát sikerrel abszolváltuk, itt egy újabb "zöldséges" süti, ahol úgysem jön majd rá senki, miből készült. Marsbéli Julitól kaptuk, náluk mindig nagy siker.

itt mar a csoki gyoz
Fotó: Marsbéli Juli

Ez Nigel Slater receptje, ami nálunk is beépült a repertoárba, mert mindenki imádja. A cékla ízét nem érezni rajta, viszont kellemesen szaftos lesz tőle a tészta, van benne nedvesség, jó ruganyos, harapnivaló állaga van. A céklapucoláshoz érdemes felvenni egy vékony gumikesztyűt, és akkor nem fogunk úgy kinézni, mint aki most mészárolta le a baromfiudvart.

Eredetileg créme fraiche-sel lenne illendő tálalni, ezt tejföl és tejszín keverékével helyettesítettük.

Hozzávalók:

200g 70%os csoki
250 g héjastul megfőzött, megpucolt, majd pürésített cékla
4 ek forró kávé, vagy erős tea, mi mindkét verziót kipróbáltuk
200g vaj
135g liszt
fél csomag sütőpor
3 ek jó minőségű, cukrozatlan kakaópor
5 tojás
190g cukor, akinek sok, tehet kevesebbet, de nem túl édes a torta
tejföl-tejszín keveréke, tálalni (vagy créme fraiche, ha van)

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A csokikat darabolva a vajjal együtt mikróban felolvasztjuk, habverővel simára keverjük. Hozzáöntjük a kávét is.
3. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájákat egyesével a már kicsit kihűlt a csokis keverékhez adjuk, szintén habverővel. Majd hozzákeverjük a céklapürét is.
4. A tojások fehérjét a cukorral külön edényben habbá verjük.
5. A száraz dolgokat egy harmadik edényben összekeverjük, azaz a lisztet, sütőport és a kakaót.
6. Először a száraz dolgokat keverjük a csokis-céklás masszához, majd óvatosan a tojáshabot is vigyázva, hogy ne törjük nagyon össze.

Itt még pirosas színe van, ez a sütin már nem látszik, addigra a csoki győz
Itt még pirosas színe van, ez a sütin már nem látszik, addigra a csoki győz
Fotó: Marsbéli Juli

7. Egy kb. 28 cm-es kivajazott tortaformába öntjük és a sütőt rögtön levesszük 160 fokra, majd kb 40 percig sütjük. Ha kihűlt a tejfölös-tejszínes öntettel tálaljuk.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta