A vagány szakács telitalálata

Zanza!

Ha a répatortát sikerrel abszolváltuk, itt egy újabb "zöldséges" süti, ahol úgysem jön majd rá senki, miből készült. Marsbéli Julitól kaptuk, náluk mindig nagy siker.

itt mar a csoki gyoz
Fotó: Marsbéli Juli

Ez Nigel Slater receptje, ami nálunk is beépült a repertoárba, mert mindenki imádja. A cékla ízét nem érezni rajta, viszont kellemesen szaftos lesz tőle a tészta, van benne nedvesség, jó ruganyos, harapnivaló állaga van. A céklapucoláshoz érdemes felvenni egy vékony gumikesztyűt, és akkor nem fogunk úgy kinézni, mint aki most mészárolta le a baromfiudvart.

Eredetileg créme fraiche-sel lenne illendő tálalni, ezt tejföl és tejszín keverékével helyettesítettük.

Hozzávalók:

200g 70%os csoki
250 g héjastul megfőzött, megpucolt, majd pürésített cékla
4 ek forró kávé, vagy erős tea, mi mindkét verziót kipróbáltuk
200g vaj
135g liszt
fél csomag sütőpor
3 ek jó minőségű, cukrozatlan kakaópor
5 tojás
190g cukor, akinek sok, tehet kevesebbet, de nem túl édes a torta
tejföl-tejszín keveréke, tálalni (vagy créme fraiche, ha van)

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A csokikat darabolva a vajjal együtt mikróban felolvasztjuk, habverővel simára keverjük. Hozzáöntjük a kávét is.
3. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájákat egyesével a már kicsit kihűlt a csokis keverékhez adjuk, szintén habverővel. Majd hozzákeverjük a céklapürét is.
4. A tojások fehérjét a cukorral külön edényben habbá verjük.
5. A száraz dolgokat egy harmadik edényben összekeverjük, azaz a lisztet, sütőport és a kakaót.
6. Először a száraz dolgokat keverjük a csokis-céklás masszához, majd óvatosan a tojáshabot is vigyázva, hogy ne törjük nagyon össze.

Itt még pirosas színe van, ez a sütin már nem látszik, addigra a csoki győz
Itt még pirosas színe van, ez a sütin már nem látszik, addigra a csoki győzFotó: Marsbéli Juli

7. Egy kb. 28 cm-es kivajazott tortaformába öntjük és a sütőt rögtön levesszük 160 fokra, majd kb 40 percig sütjük. Ha kihűlt a tejfölös-tejszínes öntettel tálaljuk.

Blogmustra