OFFLINE

Elle Fashion Show: a magyarok lenyomják a franciákat?

2013. március 24., vasárnap 09:40

Az Elle először rendezett Budapesten divatbemutatót: végre nem csak a megszokott magyar felhozatal vonult kifutóra, hanem három tehetséges francia tervező munkáit is megnézhettük. Összesen kilenc bemutatót láttunk pénteken, ha nem számoljuk azt, hogy Zoób Kati négy külön kollekcióval állt elő. A magyar tervezők bemutatóin megváltozott képességű modellek is helyet kaptak, nézze meg a ruhákat a folytatásban és szavazzon arra, jobbak-e a franciák munkái a magyarokénál!

A franciák

Az Elle első divatbemutatójára három feltörekvő francia tervezőt hozott el, Christine Phungot, Miki Mialy-t és Octavio Pizzarót, így a magyar tervezőknek is ki kellett tenniük magukért, ha nem akartak lemaradni a nemzetközi mezőnyben. Hogy sikerült-e nekik, majd önök eldöntik.

Phung színes, strukturált, origamiszerű ruháit nagyon szerettük, minden darabon volt valami visszafogottan különleges: vagy az anyagokkal, vagy az árnyalatokkal játszott olyan ügyesen a tervezőnő, hogy a teljesen egyszerűnek tűnő, abszolút hordható darabokat feldobja. A pixelmintás ruha és a geometriai mintás bomberdzseki sárgával párosítva a kedvencünk. Egyébként a tervező 2013-as tavaszi-nyári kollekciójához Nevada adott ihletet, kedvenc színét (piros) és kedvenc anyagát (kasmír) is láttuk a kifutón.

Miki Mialy kollekciója sokkal szürkébb volt (már ami a színeket illeti), mindenesetre az látszott, hogy a tervezőnő mindig a kollekció összhangjára törekszik és kedvencei a homok, a pasztellkréta, a föld és az agyag természetes árnyalatai. A selymek mellett több pamutruhát és laza kötött pulcsit is láttunk.

A külföldiek közül a chilei származású Octavio Pizzaro futurisztikus eleganciája volt a legkomolyabb: a strukturált, fekete betétekkel varrt irodista kosztümök mellett tollas estélyiket és szőrmével kombinált nyári selyemruhákat láthattunk.

A magyarok

Pizzaro után erős váltás volt Király Tamás rózsás kollekciója, melyet – legalábbis részleteiben – láthattunk már korábbi bemutatókon, de Király nem az a tervező, aki behódol a szezonoknak és a hordhatóságnak. A Stern által divatpápaként emlegetett designer konstruktivista giccsei mindig feldobnak minden több tervezős bemutatót, még akkor is, ha a modellek visszafogják magukat – mint most – és nem mutatnak be semmilyen performanszt.

A Manier hozta a szokásos formáját, fodrokkal, tüllökkel, színes, időnként olcsónak tűnő anyagokkal. A Manier bemutató fénypontja a valódi pávatollakkal díszített estélyi, mélypontja a zöld szárnyakkal megspékelt fekete ruhácska. Sziráczky Brigitta az Elle-nek egy doboz bonbonhoz hasonlította kollekcióját, melyet úgy válogatott össze, hogy minél többet meg tudjon mutatni stílusából. A mellettünk ülők simán mocsári ruhának titulálták a megszaggatott hálóingekhez hasonló anyaghalmokat, de nem akarunk igazságtalanok lenni, bár a tervező korábbi kollekciói jobban tetszettek: voltak strukturált, színes, vidám darabok is bőven, nézze meg a galériában!

Az anyagokkal és színekkel bátran kísérletező tervezőnőt Bódis Boglárka és Gajer Emese márkája, az Elysian követte. Az Eyisian estélyi ruhái és bodyjai ellentétei az előző bemutatón látottaknak, minden bézs vagy fekete, a selyemruhák a földet söprik, a bőrök mind lézervágottak, jól szabottak. Az alig fél éves márka igencsak belehúzott, szerintünk lassan simán olyan menőnek számítanak majd, mint a Daalarna. Talán nem is véletlen, hogy az Elisyant Benes Anita márkája, a Daalarna követte a bemutatók sorában. A tervező lazacszínű, pink ruhákat tervezett nyárra, melyeknek biztos megint nagy sikere lesz a vásárlók (és celebek) körében, az már a mi bajunk, ha nekünk túl populáris ez a stílus. Egyszerű vonalak, mély kivágások, kristályokkal kivert övek jellemezték Benes munkáit.

Ki a jobb?

 • 44
  A francia tervezők ügyesebbek
 • 39
  A magyarok sokkal jobbak
 • 50
  Szerintem az összes bemutató szuper volt
 • 68
  Nekem alig tetszett valami ezek közül

Zoób Kati volt az utolsó tervező, aki kifutóra küldte ruháit, de ő rögtön nem is egy, hanem négy bemutatót tartott – a showk ráadásul közel olyan hosszúak voltak, mint a többi tervező egy-egy bemutatója, ami elég fárasztó volt. „Az egész idáig csak felszopás volt Zoób Katihoz?” – háborogtak mellettünk a harmadik bemutató alatt, és hát volt ebben némi igazuk. Zoób elsőként Attitude kollekcióját mutatta be, melynek ruháit 2010 óta a Kézmű Nonprofit Kft-vel közösen készíti, tehetős üzletasszonyoknak. A jól kereső rózsadombi nők idén nyáron térdig érő, fekete, anyagában mintás ruhákban fognak járni. A Chance kollekció volt a második, mi simán azt hittük, ez a Zoób Kati Resort, mert minden sötétkékben és fehérben úszott, de ez a tervezőnő kötöttáruvonala, melyet idén indított a Szegedi Szefo Zrt. együttműködésével.

A Zoób Kati Couture volt a harmadik adag, ez a tervezőnő nemzetközi prêt-à-porter vonala, mely állítólag havonta megújul és nagyon követi a trendeket. A hímzett, arany- és bézs színű selyemruhákban, nadrágokban lábat és mellet is lehet villantani, ahogy a kifutón láttuk. Az utolsó bemutató a Zoób Haute Coutre-é volt, melyet a csillogó, sötét színű anyagok és változatos szabásvonalak jellemeztek. Ha idáig eljutott, és a képeket is megnézte, szavazzon: ön szerint a franciák, vagy a magyarok ruhái voltak jobbak az Elle Fashion Shown?

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta