OFFLINE

Nagyikonyha: a túróval töltött zsemle

2013. március 23., szombat 07:58

Nagymama konyháját idézi a túróval töltött zsemle, amit még a legfáradtabb, ügyefogyott háziasszony is össze tud dobni - akár egy teljesen szétcsúszott nap után is. Előkészítése nem igényel tíz percet sem, onnantól kezdve pedig már csak a sütőre kell bízni mindent. Az eredmény egy garantáltan finom édesség, aminek túrós alaptöltelékét könnyedén variálhatják.

Szinte minden nagyi konyhájában előkerült
Szinte minden nagyi konyhájában előkerült

A teljesen hagyományos értelmezés szerint mazsola való bele, de jó az aszalt meggy vagy vörösáfonya is, mint ahogy variálható akár markáns ízű, savanykás (ilyenkor akár fagyasztott vagy konzerv) gyümölcsökkel, mint a magozott meggy, a málna, az áfonya, vagy akár a narancs.

Hozzávalók:

  • 10 db. zsemle
  • 75 dkg túró
  • 7 dl langyos tej
  • fél kg magozott meggy (vagy egy csomag mazsola, ha a család szereti)
  • 2 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál porcukor
  • 2 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom
  • vaj vagy margarin

Elkészítés

1. Lefejeztem a zsemléket. A fejezés nem felezést jelent, hanem, mint egy kalapot, levágtam a zsemlék tetejét, majd kikapartam a belsejüket. A zsemlebélt félreraktam, és hogy ne vesszen kárba, később felhasználtam a töltelékhez.
 
2. A túrót villával összetörtem, hozzáadtam a tojásokat, a tejfölt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, és egy kis citromhéj-reszeléket. Ha a gyerekeim szeretnék a mazsolát, azt is ebben a lépésben tettem volna bele, de nem szeretik, úgyhogy ezt én kihagytam. A masszához hozzádolgoztam a zsemlebélt is, amit kis tejjel lazítottam fel.
 
3. A lefejezett zsemléket is a langyos tejbe mártottam, de arra nagyon vigyáztam, hogy csak egy pillanatra mártsam meg, nehogy szétessenek. Kivajazott tepsibe sorakoztattam őket.
 
4. Kb. 2-2 kanál tölteléket pakoltam a zsemlék belsejébe, és mivel a meggyes variációt választottam, ezek után 5-5 meggyszemet tuszkoltam a töltelékbe. Visszaraktam a zsemlékre a tetejüket.
 
5. Betoltam a sütőbe és 200 fokon, kb. 35 perc alatt ropogósra sütöttem. Félidőben leszedtem a kalapokat a zsemlék tetejéről, mert szeretem, ha a töltelék is megpirul kicsit.
 
6. Bármennyire is nehéz feladat volt, megvártam, míg kihűlnek, mert úgy sokkal finomabb.
P3190172

Próbáltam már kávéba mártott zsemlékkel is, úgy is isteni, csak abból a gyerekek nem kaphatnak.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta