Répatorta: nincs répaíze, viszont finom

A répatortában – ami még véletlenül sem jépatojta –, az a jó, hogy finom és egyáltalán nincs répaíze. Ha nem áruljuk el a célközönségnek, hogy miből készült, akkor valószínűleg soha nem jönnek rá. Na jó, a színe kicsit árulkodó, de az ízén nem érezni. Egyáltalán. Így nem csoda, hogy sokan használják arra is, hogy "valahogy zöldséget juttassanak a zöldségutáló gyerekbe”, (plusz halkan megjegyzem, hogy némi cukrot, lisztet és egyebet is, de ez már más kérdés).

repatorta

A tetejére – kézügyesség és türelem függvényében – szerkeszthetünk répa alakú marcipánfigurákat, vagy díszíthetjük boltban kapható répamarcipánokkal is. De ha ilyen díszítést választunk, ne csodálkozzunk, hogy az “úgysem fogjátok kitalálni, miből készült ez a torta” mondatunkra mindenki rávágja az evidens választ. Szóval, ha a répatorta identitását titkolni szeretnénk, jobb, ha mellőzzük a répadíszeket.

Húsvétkor van “szezonja”, de igazából annyira jó, hogy bármikor bevethető, garantált a siker. Az alábbi, Rachel Allen receptje alapján készülő verzió például határozottan addiktív.

Hozzávalók 20-22 cm átmérőjű tortaformához:

300 g reszelt sárgarépa
2 tojás
140 ml olaj
150 g cukor
75 g dió apróra vágva
175 g liszt
1,5 kk sütőpor
1 csipet só
0,5 kk szódabikarbóna
1 kk őrölt fahéj
100 g mazsola - elhagyható

A tetejére:

20 dkg mascarpone
1 narancs reszelt héja
5 dkg porcukor

1. A sárgarépát megpucoljuk és lereszeljük, a diót durvára vágjuk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítjük a tortaformát. Ha nem szilikon, akkor kivajazzuk, kilisztezzük.

2. Egy tálban habverővel fehéredésig verjük a tojásokat és a cukrot, aztán hozzáadjuk az olajat, a répát, (a mazsolát) és a diót.

3. Egy másik tálban elkeverjük a lisztet, sütőport, fahéjat, szódabikarbónát, majd mindezt a répás-tojásos masszához keverjük. A sütőformába öntjük és 35-40 percig sütjük.

4. Közben elkészítjük a krémet: A mascarponét alaposan kikeverjük a narancshéjjal és a porcukorral. Ha a torta teljesen kihűlt, a tetejére kenjük a krémet és így tálaljuk.

repatorta 2

Ha csak kisebb sütőformánk van és túl sok a tészta, vagy a kész sütemény végül nem fogy el, akkor sincs gond! A répatorta tésztája és krémje ugyanis kiváló sütinyalóka (cake-pop) alapanyag.

Oszd meg másokkal is!
Mustra