OFFLINE

Ezt kell tudni a vintage vásárlásról

2013. március 15., péntek 08:53

A hazánkban is népszerű vintage boltok szerte a világon fénykorukat élik. New York egyik legmenőbb vintage butikjának tulajdonosa, Stacy Iannacone üzletében olyan elképesztő leletekre lehet bukkani, mint a Givenchy, vagy az Yves Saint Laurent negyvenes évekből származó couture ruhái.

A megszállott antik ruhagyűjtő-tulajdonos állítása szerint még szülőhazájában, Vermontban kapott rá a vintage ízére, mikor megvette élete első, negyvenes évekből származó gyöngyös ruháját. Iannacone a főiskola után Rihanna mostani stylistja, Mel Ottenberg mellett dolgozott, miközben komolyabban belefogott a vintage ruhák gyűjtésébe.

„A beszerzési munkák során én is mindig vásároltam magamnak dolgokat. Akkor jöttem rá, hogy szenvedélyemmé vált a munkám. Így béreltem egy standot, ahol eladtam a szüleim régi cuccait, amiből meglett a pénz egy saját üzlet nyitásához. Az ügyfelek szerint jó szemem van a dolgokhoz” – mesélte a butiktulajdonosnő a huffingtonpost.com riporterének, aki a vintage ruhák vásárlásáról és azok megőrzéséről kérdezte Iannaconét. Olvassa el ön is a szakértő tanácsait!

Hol vadásszuk le a legjobb darabokat?

Az emberek leggyakrabban azt kérdezik tőlem, hogy milyen kiárusításom találom ezeket a dolgokat. Azonban az, hogy egy Chanel kabátot 2 dollárért árulnak a piacon, csak városi legenda. A vintage ruhák korlátozott mennyiségben fordulnak meg a piacon, így folyamatos vadászaton vagyok. A mottóm: „Mindig legyen nálad az útleveled!”. Argentínában például csodálatos darabokra bukkantam, de az Üdvhadsereg helyi üzleteiben és a gazdag városok, városrészek jótékonysági vásárain is rengeteg érdekességet találni.

Mely korokra milyen alak jellemző?

A negyvenes években a nagy keblű, teltebb idomok voltak divatban, ez leginkább a ruhák derékrészén mutatkozik meg. A magas, karcsú nők az 1930-as években voltak trendik, ebből az időszakból sok a kis méretű ruha és a fűzővel ellátott viktoriánus kabát. Az ötvenes évek elsősorban  nagy mellű, homokóra alakú nőknek kedvezett, gondoljunk csak Marilyn Monroe-ra. A férfiak szerették a szemrevaló dolgokat az ötvenes években.

Honnan tudod, hogy az adott vintage darabnak jó ára van?

A legmenőbb darabok árának határa a csillagos ég. Nem értem a lányokat, akik 900 dollárt (196000 forint) költenek a legújabb designerpulóverre, de sajnálnak kiadni 150 dollárt (32700 forint) egy kabátért, csak azért mert nincs rajta a márka címkéje. Az egyik legjobb dolog a vintage-ben, hogy senki másnak nincs olyan ruhája és nagy valószínűséggel nem is lesz. Hogy lehet ezt pénzben mérni?

Hogyan tisztítsuk és tároljuk a vintage ruhákat?

Nem minden évjáratot lehet tisztítatni. Olyan valakit kell megbízni, aki valóban érti a dolgát, nem fogja tönkretenni vegyszerekkel a régi anyagot. Számos poliészterrel nem kevert pamut darab nagyon érzékeny lehet. A nagyobb méretű ruhákat párnázott akasztón tároljuk, az igazán veterán darabokat viszont fektetve kell tárolni. A selyemruhákkal például a gyöngyök súlya miatt kell óvatosan bánni. Tiszteljük a történelmet és tartsuk tiszteletben ezeket a darabokat. Nézzünk utána, mi kell ahhoz, hogy megfelelően gondoskodjunk róluk.

Mi a helyzet a vintage átszabásával?

Ne féljünk megváltoztatni a dolgokat. Ezek a darabok nem kaphatóak több méretben, ezért ne habozzunk, ha némi változtatásra szorulnak. De mielőtt nekiesnénk, mindig vegyük figyelembe, hogy stílusának megtartása érdekében, átalakítva is megőrizze vintage jellegét és a tervező eredeti elképzelését!

Hol érdemes vintage cuccokat vásárolni, az eBay-en vagy az Etsyn?

Az interneten való vásárlás előtt kétszer is ellenőrizzük a méreteket, mert a szabásvonalak és simán eltérhetnek. Egy mai 38-as méret már nem ugyanaz a 38-as, mint harminc-negyven évvel ezelőtt volt. Átvétel után áldozzunk 10 dollárt tisztítóra vagy szabóra, hogy jobban a sajátunknak érezzük az interneten szerzett régiséget.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta