Lakktól sárgul a köröm

Aki gyakran festi a körmeit, biztosan szembesült már azzal, hogy egy idő után drasztikusan megsárgulnak. Ezek után persze festett körmök nélkül ki sem teszi a lábát az utcára, nehogy mások véletlen észrevegyék elszíneződött karmait. De mi áll valójában a sárgulás folyamata mögött, és hogyan lehet véget vetni neki? Görgessen lejjebb, és próbálja ki tippjeinket!

Mi okozza a sárgulást?

Az egész egy kémiai folyamatra vezethető vissza, méghozzá ahhoz, hogy a köröm felületét képző keratin reakcióba lép a körmünkre mesterségesen felvitt körömlakkban lévő formaldehiddel. Egyéntől változó, kinél mennyire intenzíven és milyen gyakorisággal jelentkezik a sárgulás, szépségszakértők szerint a magasabb árkategóriás körömlakkoknál kevesebb erre az esély.

A sötét árnyalatok

Körmeink akkor sárgulnak a leginkább, ha tartósan sötét színű (fekete, vörös) lakkokkal fedjük őket. Ez nem jelenti azt, hogy a sötétebb árnyalatok szerelmeseinek színskálát kell váltaniuk, csupán annyi a dolguk, hogy mindig vigyenek fel egy réteg alapozást a festés előtt egy átlátszó réteg formájában. Így az erőteljesebb színű lakkok nem kerülnek közvetlenül a köröm felületére. A fedőlakk beszerzése egyébként is kifejezetten ajánlott, hiszen nem csak az alapozáshoz, hanem a fixáláshoz is nagy segítséget nyújt, arról már nem is beszélve, hogy egészen olcsón hozzá lehet jutni.

stockfresh 1672473 manicure sizeM

Tippek a fehérítéshez!

Tartson szünetet a lakkozások között! Ha van egy napja a manikűrözésre, akkor csak este fesse be a körmeit, addig is hagyja szellőzni!

Meleg vízhez öntsön egy kis citromlevet, áztassa benne a körmeit kb. 10-15 percig, majd óvatosan súrolja át őket szódabikarbónával!

Mindig vigyen fel egy alapozó réteget bármilyen lakkozás előtt, hiszen így is megvédi körmeit a mesterségesen színezett lakkok ártó hatásaitól!

Váltson! Próbáljon ki világosabb színű lakkokat is: tavasszal amúgy is trendi az üde rózsaszín, almazöld, kék és sárga.

Ha nem a lakktól sárga...

Ha egyetlen házi praktika sem vált be, és körmei már elég régóta sárgák – és egyre csak sárgulnak – akkor azonnal forduljon orvoshoz! A folyamatot nem csak a körömlakkok és a dohányzás válthatják ki, könnyen lehet, hogy esetleg gombás fertőzés, pikkelysömör, cukorbetegség, vagy tüdőprobléma áll a háttérben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek