OFFLINE

Három étel egy pizzatésztából

2013. március 13., szerda 19:57

Házi pizzát sütni jó. Házi pizzát enni még jobb. A maradékot újrahasznosítani a legjobb. Na jó, az evés a legjobb, de manapság, amikor minden gasztromágus az “újragondolt” ételekben utazik, még a retek leveléből is finom krémet készíthetünk, és nem élet az élet paprikás krumpli ízű macaron nélkül, akkor vonjuk le a következtetést, és legyünk mi is kreatívak. Tegyük félre a maradékokat, és alkossunk belőlük egy új ételt, vagy használjuk a jól ismert ízeket valami egészen más formában. Elsőként a multifunkciós pizzatészta kerül terítékre.

grissiniek(1)

Klasszikus pizza

Pizzatészta:
0,5 kg liszt
1 tasak szárított élesztő
1 teáskanál cukor
1 lapos evőkanál só
frissen őrölt fekete bors
3 dl langyos víz
3 evőkanál olívaolaj

A tésztához szükséges alapanyagokat egy nagy tálba mérjük, és géppel vagy kézzel hólyagosan simára dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen kb. 45-60 perc alatt duplájára kelesztjük.

Ha klasszikus, olasz alap-pizzát készítünk, akkor a következőkre lesz még szükségünk:

Paradicsomszósz:
1 db 400 g-os hámozott paradicsom konzerv
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors
2 evőkanál olívaolaj

néhány paradicsom szeletelve
20 dkg mozzarella (nem pizza, igazi!)

Amíg kel a tészta, elkészítjük a paradicsomszószt: kevés olívaolajat hevítünk egy serpenyőben, és 2-3 gerezd apróra vágott fokhagymát illatosra pirítunk benne. Hozzáadjuk a paradicsomkonzerv tartalmát, fakanállal a nagyobb darabokat szétnyomkodjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk és közepes lángon, gyakran kavargatva 15-20 perc alatt sűrű szószt főzünk belőle.

Előmelegítjük a sütőt 220 fokra. Egy tepsire kevés olajat locsolunk, és papírtörlővel körbekenjük azt a felületet, ahol a pizza lesz. A tésztát a kelesztés után kicsit átgyúrjuk és két részre osztjuk. Az egyik felét ízlés szerint fél-egy centi vastagságú körré nyújtjuk, és a kiolajozott tepsire tesszük. Megkenjük alaposan a paradicsomszósszal (ha marad a paradicsomszószból, hűtőben tárolhatjuk pár napig), ráhelyezzük a paradicsomszeleteket, és a tetejére kerülnek a mozzarellaszeletek. Kb. 20 perc alatt készre sütjük.

pizza(1)

A maradék félretett nyers pizzatésztából készíthetünk pizzacsigákat vagy grissinit. Mindkettő kiváló vendégváró, sós rágcsálnivaló akár meccsnézéshez is, de a pizzacsiga vacsoraként is bármikor bevethető.

A pizzacsigák

pizzatészta
sonka
reszelt gouda sajt
(ha maradt paradicsomszósz, akár abból is kenhetünk rá)

A pizzasütés után megmaradt nyers tésztát kb. 30x15ös téglalappá nyújtjuk. Ráhelyezzük a sonkaszeleteket, bőven megszórjuk reszelt sajttal, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük a tésztát, úgy, ahogy a csigák készítésénél szoktuk. 1,5-2 cm-es szeletekre vágjuk a rudat, és az így kapott szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.
220 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Az a jó, ha a tetején a sajt kezd pirulni.

Fokhagymás tejfölbe mártogatva a legjobb!

Grissini:

A nyers pizzatésztából kis gombócokat tépkedünk, és hosszú, 15-20 cm-es rudakat sodrunk belőlük, majd 250 fokos sütőben kb. 10 percig sütjük.

Ha pedig a maradékhasznosítás császárai szeretnénk lenni, akkor két ebéd maradékait is újrahasznosíthatjuk, és készíthetünk gyros-os pizzát , vagy felhasználhatjuk a maradék paradicsomszószt spagettiropogós mártogatósaként is.

Doctor Pepper

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta