Három étel egy pizzatésztából

Házi pizzát sütni jó. Házi pizzát enni még jobb. A maradékot újrahasznosítani a legjobb. Na jó, az evés a legjobb, de manapság, amikor minden gasztromágus az “újragondolt” ételekben utazik, még a retek leveléből is finom krémet készíthetünk, és nem élet az élet paprikás krumpli ízű macaron nélkül, akkor vonjuk le a következtetést, és legyünk mi is kreatívak. Tegyük félre a maradékokat, és alkossunk belőlük egy új ételt, vagy használjuk a jól ismert ízeket valami egészen más formában. Elsőként a multifunkciós pizzatészta kerül terítékre.

grissiniek(1)

Klasszikus pizza

Pizzatészta:
0,5 kg liszt
1 tasak szárított élesztő
1 teáskanál cukor
1 lapos evőkanál só
frissen őrölt fekete bors
3 dl langyos víz
3 evőkanál olívaolaj

A tésztához szükséges alapanyagokat egy nagy tálba mérjük, és géppel vagy kézzel hólyagosan simára dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen kb. 45-60 perc alatt duplájára kelesztjük.

Ha klasszikus, olasz alap-pizzát készítünk, akkor a következőkre lesz még szükségünk:

Paradicsomszósz:
1 db 400 g-os hámozott paradicsom konzerv
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors
2 evőkanál olívaolaj

néhány paradicsom szeletelve
20 dkg mozzarella (nem pizza, igazi!)

Amíg kel a tészta, elkészítjük a paradicsomszószt: kevés olívaolajat hevítünk egy serpenyőben, és 2-3 gerezd apróra vágott fokhagymát illatosra pirítunk benne. Hozzáadjuk a paradicsomkonzerv tartalmát, fakanállal a nagyobb darabokat szétnyomkodjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk és közepes lángon, gyakran kavargatva 15-20 perc alatt sűrű szószt főzünk belőle.

Előmelegítjük a sütőt 220 fokra. Egy tepsire kevés olajat locsolunk, és papírtörlővel körbekenjük azt a felületet, ahol a pizza lesz. A tésztát a kelesztés után kicsit átgyúrjuk és két részre osztjuk. Az egyik felét ízlés szerint fél-egy centi vastagságú körré nyújtjuk, és a kiolajozott tepsire tesszük. Megkenjük alaposan a paradicsomszósszal (ha marad a paradicsomszószból, hűtőben tárolhatjuk pár napig), ráhelyezzük a paradicsomszeleteket, és a tetejére kerülnek a mozzarellaszeletek. Kb. 20 perc alatt készre sütjük.

pizza(1)

A maradék félretett nyers pizzatésztából készíthetünk pizzacsigákat vagy grissinit. Mindkettő kiváló vendégváró, sós rágcsálnivaló akár meccsnézéshez is, de a pizzacsiga vacsoraként is bármikor bevethető.

A pizzacsigák

pizzatészta
sonka
reszelt gouda sajt
(ha maradt paradicsomszósz, akár abból is kenhetünk rá)

A pizzasütés után megmaradt nyers tésztát kb. 30x15ös téglalappá nyújtjuk. Ráhelyezzük a sonkaszeleteket, bőven megszórjuk reszelt sajttal, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük a tésztát, úgy, ahogy a csigák készítésénél szoktuk. 1,5-2 cm-es szeletekre vágjuk a rudat, és az így kapott szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.
220 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Az a jó, ha a tetején a sajt kezd pirulni.

Fokhagymás tejfölbe mártogatva a legjobb!

Grissini:

A nyers pizzatésztából kis gombócokat tépkedünk, és hosszú, 15-20 cm-es rudakat sodrunk belőlük, majd 250 fokos sütőben kb. 10 percig sütjük.

Ha pedig a maradékhasznosítás császárai szeretnénk lenni, akkor két ebéd maradékait is újrahasznosíthatjuk, és készíthetünk gyros-os pizzát , vagy felhasználhatjuk a maradék paradicsomszószt spagettiropogós mártogatósaként is.

Doctor Pepper

Oszd meg másokkal is!
Mustra