Akit csak az érdekel, mekkora lesz az új pápa

Kedden kezdődik a pápaválasztó konklávé a Vatikánban, minden fontosabb előkészület megtörtént: felszerelték a kéményt a Sixtus-kápolnára, feldíszítették a Szent Péter-bazilika lodzsáját, életbe léptek a biztonsági intézkedések, és a pápa szabója is elkészítette már több méretben, több példányban az új pápa ruháját. Bár nagyritkán előfordul, hogy a püspökök az Armaniból öltözködnek, a pápa mindig a Vatikán hivatalos szabójától öltözködik és nem a Pradából.

A pápát a XVIII. századtól Ditta Annibale Gammarelli szabósága öltözteti, ahol abban a percben, hogy XVI. Benedek lemondott, elkezdték levarrni a következő pápa ruháját: mivel nem tudni, ki lesz az egyházfő, a ruha háromféleképp is elkészül, S, M és L méretben. Persze lehet, hogy így is melléfognak, hisz az 1963-ban elhunyt XXIII. János pápa például XL-es méret volt.

Amint felszáll a fehér füst a Sixtus-kápolnából, az új pápát azonnal fel kell öltöztetni, hogy köszönthesse híveit. Szükség van egy földig érő, fehér reverendára, egy fehér derékszalagra, egy fehér papi sapkára (solideóra), és ha úgy dönt a pápa, egy vörös papi gallér is kell, melyet a fehér reverenda fölé szokás keríteni. A fehér egyébként Gammarelliéknéál valójában elefántcsontszín.

A New York Times értesülései szerint a jelenleg az üzletet vezető Lorenzo Gammarelli mindhárom méretből készített két teljes szettet, és mivel még hűvös van, egy fehér szőrmeszegélyes, vörös bársony-pelerint is előkészített, mely minden méretre jó. A cipő a legnagyobb kihívás, mivel a vörös bőrből készült pápai papucscipőből tényleg minden lábméretre kell egy.

A római Pantheon mellett, a Via di Santa Chiarán található kétszintes Gammarelli üzlet 1798 óta öltözteti a papságot, a múlt században minden pápának ők biztosítottak öltözetet, kivéve XII. Piusnak, aki 1939-től 1958-ig szolgált egyházfőként és saját szabóval varratott. A pápai öltözetek az idővel egyszerűsödtek, már II. János Pál sem ragaszkodott a sedia gestatoriához, azaz a vállon hordozható trónhoz és a nehéz selymek, brokátok és gazdagon díszített egyéb kelmék helyett is az egyszerűségre törekedett. XVI. Benedek is a lehető legegyszerűbben kívánt öltözni, lemondása után is fehér reverendában és solideóban hagyta el a Vatikánt.

Az egykor nagyon keresett üzlet ma már főként akkor kap megrendelést, ha konklávét tartanak a bíborosok Rómában és a hivatalos utat összekötik egy kis gardróbfrissítéssel is. Míg a bíborosok bemennek az üzletbe, Gammarelli maga viszi el a ruhákat a pápa számára. A bolt egyik alkalmazottja azt is elpletykálta, hogy míg Benedek kifejezetten szeretett öltözködni, II. János Pál nem ügyelt egyáltalán arra, mit visel, ezért leadta méreteit és egy általános éves rendelést két könnyű, elefántcsonszínű, gyapjú reverendára.

Bár elvileg civilek is vásárolhatnak az üzletben, főként a neten is megvehető fehér, piros, lila és fekete zoknikra van kereslet: a Mes Chausettes Rouges (az én piros zoknim) oldalán vásárolhatunk olyan zoknikat, amilyeneket a bíborosok is viselnek. Gammarellli azért kezdett egyébként zoknikötésbe, hogy pontosan illjen a zokni lilája és pirosa a papi öltözetek színeihez. 20 euro, azaz 6 ezer forint egy pár pont olyan zokni, amilyet a pápa is hord.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek