2013-as tavaszi-nyári trendek a férfidivatban

A divatvilág már az idei őszi-téli kollekciókat elemzi, mi ennyire nem szaladunk előre, egy sokkal aktuálisabb témával készültünk: szemlézzük az idei tavaszi-nyári férfi trendeket.

A női trendek a lehetőségek szélesebb skálája miatt sokkal gyorsabban és látványosabban változnak, mint a férfi, azonban idén itt is találkozhatunk újdonságokkal. A nagy márkák kollekcióit hívtuk segítségül, hogy kiderítsük: mi lesz idén tavasszal a divat.

Minták

A tavaszi szezon egyik nagy kedvencei lesznek a minták. Három fő csoportot különböztethetünk meg: az etno, a terep- és a geometrikus minták.

Az etno, azaz népies minták egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert, legyen szó egy afrikai nép vagy egy keleti kultúra által ihletett ruhadarabról. A terepminta már tavaly is döngette a divat vaskapuit, teret is nyert, azonban idén tavasszal még tovább folytatja hódító útját. Leginkább kiegészítőkben mutat jól (zsebdísz, nyakkendő), de ha valakinek illik a stílusába, akár egy ingen vagy egy kabáton is el tudjuk képzelni.

Egy mintás összeállítás Pierre Balmain tavaszi kollekciójából. Ön viselné?
Egy mintás összeállítás Pierre Balmain tavaszi kollekciójából. Ön viselné?

A geometrikus mintákkal könnyen csalhatunk optikailag: ha nagyobbnak szeretnénk magunkat mutatni, akkor válasszunk nagy mintával ellátott ruhákat, ha van mit takargatnunk a testünkön, akkor az apróbbak mellett tegyük le a voksunkat. Az állatminta a női oldalról kezd átszivárogni a férfira is, de ez idén ősszel fog tetőzni, most még csak elvétve találkozhatunk vele.

Csíkok

Ápolnak és eltakarnak. A mintákhoz hasonlóan ezzel is tudunk formálni az alakunkon, a fekete-fehér kombináció tavaszi trendként felbukkanása pedig szabadjára engedi a fantáziánkat velük kapcsolatban. Szintén hordhatjunk kiegészítőkön, de nyugodtan poroljuk le vagy ruházzunk be egy hosszanti csíkos öltönybe, idén nem lőhetünk mellé vele.

Tipp

A széltében csíkos pólók matrózhatást kelthetnek, de bátran viseljük őket, ha jól érezzük magunkat bennük. Szerencsére sokféleképpen hordhatóak, így megfelelő stylingolással akár a legutolsó dolog lehet a tengerészesdi, ami eszünkbe jut róla.

Zakó és rövidnadrág

Elég megosztó, de annál kreatívabb trend lesz idén tavasszal és nyáron a zakó és a rövidnadrág párosítása. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi értelme ennek, hiszen fent megizzadunk, míg lent még esetleg fázhatunk is, de jól jöhet a nyári estéken, amikor lehűl a levegő. Ugyanígy hasznát vehetjük a meleg, de szeles napokon is.

Élénk színek

Tapasztalataink szerint a hazai férfiak bátortalanok a színekkel kapcsolatban, mindenkinek megvan a jól bevált - legtöbbször semleges - színe/színkombinációja és legtöbbször ezt viseli. Ritkán lépnek ki a férfiak a komfortzónájukból, ez pedig hiba, ha öltözödésről van szó, akkor kreatívnak kell lennünk. Fel kell próbálni olyan színeket is, amit eddig nem mertünk vagy csak megszokásból kerültünk ki. Meglepő is lehet a végeredmény! A tavalyi év neon- és pasztellőrülete után még mindig az élénk, de jóval telítettebb színek kerülnek a középpontba, ilyen például a királykék vagy a napsárga.

A tengerészkék az új fekete

A fekete öltönyök ideje lejárt, ha egy időtálló és egyben divatos zakó-nadrág párost szeretne magának, akkor ruházzon be egy tengerészkék színűbe. Tom Fordnak köszönhetően egyre inkább köztudatba került ez az árnyalat, a vörös szőnyeges eseményeken is - ahol a dress code nem követeli meg a fekete öltönyt - gyakran találkozhatunk vele. Ha éppen zakóvásárlás előtt van, akkor olvassa el korábbi posztunkat!

Egy klasszikus Tom Ford.
Egy klasszikus Tom Ford.

Zöld és fehér

A szakértők szerint a 2013-as év hivatalos színe a smaragdzöld. Amint ez a hír napvilágot látott, már gőzerővel csattogtak a rokkák és készültek a szezon 'must have' darabjai ebben az árnyalatban. Próbáljön fel Ön is egy ruhát ebben a színben, ne feledje, attól is függ, hogy hol viseli a testén: ha egy ing nem tetszik ebben az árnyalatban, akkor próbálja ki nadrággal is, az távolabb van az arctól, így teljesen másképp mutat.

A fehér szín a melegebb évszakok örök kedvence. Észrevették már, hogy ha fehér felsőt viselnek, akkor sokkal élettel telibbnek tűnik az arcuk? Ez nem véletlen. Ahogy a testünk többi részén tudunk optikailag csalni a ruháink segítségével (minta, szabás és színek segítségével), úgy tudjuk befolyásolni azt is, hogy milyen képet festünk. Még általános iskolában megtanultuk, hogy a fekete szín az, ami a legtöbb fényt elnyelni – ezért nem ajánlatos nyáron talpig feketét viselni -, a fehér pedig az, ami visszaveri a fényt. És ebben rejlik a titok, ugyanis nagyrészt az arcunkra veri vissza.

Ballonkabát

Minden, a férfi ruhatár alapdarabjait tételesen felsoroló bejegyzésben megtaláljuk a ballonkabátot, ami az egyik legidőtállóbb viselet és amit a Burberry márkának köszönhetünk. Számos színben kapható már, így biztos, hogy mindenki megtalálja a neki tetszőt. Legyünk kreatívak és a fekete szín helyett válasszunk barnát, olívazöldet vagy sötétkéket!

Papucscipő

A bársony 2013 tavaszán reneszánszát éli és ez nem kerüli el az új trendet, a papucscipőt sem. A Hugh Hefner által is igen kedvelt lábbeli nagyon kevés ember ruhatárába illik bele, azonban aki bevállalja, a sok megvető pillantás mellett bezsebelhet nem kevés elismerőt is a divatkedvelőktől.

Sportos elemek

Melyik a kedvenc 2013-as tavaszi-nyári trendje?

Már említettük, hogy a sportos vonal a cipők terén is megjelenik idén, viszont ugyanígy találkozhatunk sportdzsekikkel, baseball-sapkával és sporttáskával is tavasszal és nyáron. Az úgynevezett 'varsity jacket' már tavaly belopózott a köztudatba, viseljük idén is bátran!

Farmer a köbön

Erről a trendről külön posztban emlékezünk meg, egyelőre legyen elég annyi, hogy nem ciki, ha farmert viselünk farmerrel, nemsokára adunk néhány tippet, amivel nem lőhet mellé!

Ha valamelyik trend megtetszik Önnek, nem kell mélyen a zsebébe nyúlnia, hiszen a fast fashion boltok kínálatában is nemsokára találkozhat velük. Most már csak egy kérdés maradt: Önnek melyik trend jön be a legjobban?

Oszd meg másokkal is!
Mustra