no

Elárverezik Diana hercegnő ikonikus ruháit

Elárverezik Diana hercegnő tíz legikonikusabbnak számító estélyi ruháját - számolt be róla a Daily Mail. A kreációk között olyan legendás darabok is helyet kaptak, mint a Saturday Night Diva, amit Diana akkor viselt, mikor John Travoltával táncolt a Fehér Házban megrendezett elnökségi bálon. A legdrágább ruha kikiáltási ára 300 ezer fontról (104 millió forint) indul. Nézzenek körbe és tegyék meg tétjeiket!

ka
kerrytaylorauctions.com

A ruhákra egy amerikai nő, Maureen Dunkel csapott le anno potom 500 ezer fontért (173 millió forint), hogy később a világ legkülönbözőbb tájékain állíthassa ki azokat. A tíz ruhán felül még a Kensington Palaceból is rendszeresen bérelt további darabokat, hogy a kiállítás minél színesebb és teljesebb lehessen. Terve viszont hamar kudarcba fulladt, ugyanis a hercegnő hagyatékait később olyan patinásnak egyáltalán nem nevezhető helyeken állították ki, mint a floridai Disney World, Dunkel pedig mindeközben súlyos adósságokat is felhalmozott, így végül kénytelen volt az aukció mellett dönteni.

A tíz ruhadarab bizonyára mind ismerős lesz a nagy Diana-rajongóknak, hiszen legtöbbjüket nem egy fontosabb volumenű eseményen viselte a hercegnő. Nagyon szerette például Catherine Walker kreációit, így nem meglepő, hogy az aukcióra bocsátott ruhák között öt ilyen is található. Ezek közül az egyik legszebb és a legdrágább a rózsaszín selyemből készült, zöld-rózsaszín kristályszemekből kirakott taláros estélyi, míg a másik Catherine Walker kreációt egy Vanity Fair fotózáson viselte a hercegnő 1997-ben, ennek az ára például baráti 70 ezer font, közel 24 millió forint. Nem lehet szó nélkül elmenni a harmadik Walker estélyi mellett sem, ezt a burgundi vörös kreációt 1990-ben az Acélmagnóliák című film premierjén, illetve 1992-ben egy koreai látogatás során viselte Lady D, induló ára 60 ezer font (21 millió forint).

A már említett, Saturday Night Diva fantázianevet viselő darabot 1985-ben viselte a hercegnő egy Ronald Reagan elnöksége alatt tartott bálon, ekkoriban ő volt a világ leghíresebb és legnépszerűbb nője, a ruhát így minden szögből szétfényképezték. Reagan felesége, a First Lady beszélte rá John Travoltát azon az estén, hogy kérje fel egy táncra a hercegnőt, aki örömmel ropta Grease slágerekre a film főszereplőjével. A ruha ennek a táncnak az apropójából vált ikonikussá, erre is licitálhatnak majd az érdeklődők.Ezen kívül áruba bocsátják a hercegnő leghíresebb, kék Victor Edelstein selyem estélyijét, ennek kikiáltási ára 300 ezer font (ft), és akkor még nem beszéltünk a fekete Bruce Oldfield darabról, amit 1985-ben a Nyomorultak nyitógáláján viselt, itt 50 ezer fontról (17 millió forint) indul majd a licit. A lista egy hófehér selyem Zandra Rhodes koktélruhával végződik, ennek az értékét 40 ezer fontra (14 millió forint) becsülik.

Érdekesség, hogy a hercegnő saját maga is aukcióra bocsátotta 79 dizájner ruháját még 1997-ben, amire állítólag az akkor 15 éves Vilmos herceg kérte. Az ötlet mindesetre hasznos volt, az akcióval ugyanis több, mint 2 millió fontot gyűjtöttek össze jótékony célokra. Ezekből az adatokból kiindulva valószínűleg Dunkelnek sem fog majd gondot jelenteni adósságainak rendezése, tekntve, hogy két éve egy szintén londoni aukción több, mint 80 ezer fontot (29 millió forint) volt képes valaki kicsengetni a hercegnő egykori menyasszonyi ruhájáért, így bőven valószínű, hogy Dunkel is minimum húsz ezer fontos többletáron fog majd megválni a ruháktól.

A mesés, és egyben történelmi jelentőségű aukcióra március 19-én kerítenek sort dél-kelet Londonban.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek