OFFLINE

A jó öreg rizskoch

2013. március 3., vasárnap 08:19 |

Még egy nagymama-vonalas recept. A rizskoch olyan jó kis békebeli, nem csak édességnek megy el, de egy tartalmasabb leves után simán főételnek is. Nem egy villámkaja, de a tényleges munka nem túl sok vele.

rizskoch

Hozzávalók, egy óriási adaghoz

25 dkg rizs, lehetőleg kerekszemű
1 liter tej
2 dl víz
10 dkg cukor (nagyon édesfüggőknek több)
12-15 dkg mazsola
2 citrom héja, nem kezeletlen héjú citrusfélék előkészítése itt
1 ek vaníliaesszencia/1 rúd vanília/vaníliáscukor, stb
4 tojás, kettéválasztva
5 dkg vaj

A rizst, a cukrot, a mazsolát, a citromhéjat és a vaníliát egy nagy, masszív aljú lábosba tettem, hozzáöntöttem a tejet és a vizet. Kis lángon, lefedve addig főztem, amíg az összes folyadékot fel nem szívta. Mivel nem tanácsos nagyon kevergetni, hogy a rizs ne málljon szét, néha elzártam alatta, aztán újra alárottyantottam, és csak nagyon ritkán forgattam át, óvatosan. Így nagyjából egy óra volt, mire puha lett, és beitta az összes levet.

Amikor ez megvolt, félretettem hűlni. Langyosra kell hűteni, hogy ne főzze meg a tojásokat, amikor belekeverjük.

A tojásokat szétválasztottam, és a sárgákat elkevertem a megolvasztott, de már nem forró vajjal.

A fehérjékből kemény habot vertem.

A langyos rizshez kevertem a tojássárgás masszát, szépen egyenletesre.

Hozzáforgattam a kemény fehérjehab harmadát, elkevertem, kívülről befele, alulról felfele. Amikor ezzel fellazítotttam, még mindig óvatosan hozzáadtam a maradék fehérjehabot, és azzal is elkevertem, ugyanúgy.

rizskoch3

Az egészet vajazott, lisztezett formába öntöttem, de még így is érdemes sütőpapírt szabni alá, mert hajlamos leragadni.

180 fokon egy órát sült, alsó felsőn, nem légkeverésen. Ha nagyon pirulna, rá kell dobni lazán egy alufóliát, nekem nem volt erre szükség. Amikor megsült, várjanak vele még egy kicsit szeletelés előtt, hogy zömülhessen, így nem fog szétesni.

Enni lehet magában, porcukorral megszórva, (rummmal elkevert) baracklekvárral, csokiöntettel, málnaszörppel, akárhogy.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta