OFFLINE

Feketévé maszkírozott fehér modell a színesbőrű királynő a Numéronál

2013. március 3., vasárnap 11:05

A francia Numéro magazin legújabb divatanyaga sokaknál kiverte a biztosítékot. Az "African Queen" (Afrikai királynő) című divatanyagukban ugyanis egy fehér modellt ábrázolnak színesbőrű királynőként tradícionális viseletbe bújtatva.

A szőke hajú, kék szemű, mindössze 16 éves Ondria Hardint választotta a francia Numéro magazin fekete modelljéül, akit egy kádnyi barnítókrémmel és tradícionális mintákkal ellátott ruhákba bújtatva állított be feketének az African Queen fantázianevű márciusi divatanyagban. A kritikusok persze felháborodtak, szerintük ugyanis ha a magazin tényleg fekete dívát akart volna bemutatni a képeken, akkor saját dolgát megkönnyítve fekete modellt választott volna, például a világhírű Naomi Campbellt, Tyra Bankset, vagy a feltörekvő Chanel Imant vagy Jordan Dunnt.

A képeket meglátva felháborosáduknak sokan a Twitteren adtak hangot, mondván, a fekete lányok már afrikai nőkként sem kapnak munkát. "Fiatal fekete lány vagyok, 3 éve kőkeményen dolgozom a divatszakmában, ez a divatanyag mélységesen megbántott" – írta egy fashionlady nevű felhasználó, de volt olyan is, aki egyenesen a modellt támadta: "Ha meglátom Ondria Hardint az utcán, tojással fogom megdobálni. Hogy merészelte feketének beállítani magát...".

Kattintson a képre az editorialért!
Kattintson a képre az editorialért!

A magazin nem sokat teketóriázott, azonnal bocsánatot kért és magyarázatokkal teli közleményben reagált a vádakra. "Mindenkitől elnézést kérünk, akit esetleg megsértettünk a divatanyaggal. Mélyen elutasítjuk a diszkriminációt, kizárólag a toleranciát és a különböző kultúrák sokszínűségét támogatjuk. Mivel a művészi szabadság nálunk mindig első helyen állt a magazinnál, így eszünkbe sem jutott, hogy megvétózzuk a divatanyag ötletgazdájának, Sebastin Kimnek az elképzelését, akinek eddig is sok munkája szólt már az eltérő kultúrák egybefonódásáról. Bár hangúlyozzuk, hogy mi mindig támogattuk és támogatni fogjuk fotósaink művészi szabadságát, elismerjük, hogy a legutóbbi divatanyaggal kissé messzire mentünk, és ez sok olvasónkat - származástól függetlenül - ézrékenyen érintette. Ezért magazinunk férfi kiadványának következő címlapján a fekete Fernando Cabral lesz látható, míg a Numéro Russia címlapjára a világhírű Naomi Campbellt választottuk. A magazin mélységesen sajnálja, ha bárkit megbántott az "African Queen" című divatanyaggal."

Botrányosnak tartja a divatanyagot?

  • 199
    Igen, felháborító..
  • 1080
    Nem, semmi extra.

A Numéronak egyébként nem ez az első polgárpukkasztó akciója: 2010-ben a francia modell, Constance Jablonski pózolt náluk egy fekete kisgyerek anyjaként, ami szintén beindította a gyűlöletlavinát, Ondria Hardin pedig túlságosan fiatal kora miatt lett beszédtéma:14 éves volt, mikor először vonult végig Marc Jacobs kifutóján, és ő volt az a modell, aki miatt a Vogue kijelentette, hogy 16 éven aluli modellekkel nem dolgozik.

Ön mit gondol, jogosan akadtak ki az emberek és valóban sértő a Numéro fotósorozata, vagy inkább sok hűhó semmiért?

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta