OFFLINE

Húszperces brokkolikrémleves

2013. február 24., vasárnap 11:51

Nem kell vele sokat babrálni: kevesebb, mint fél óra alatt kész a forró, laktató krémleves. Ráadásul, ha kihagyja belőle a tejszínt, vagy tizenkét százalékos tejföllel sűríti be, még a fogyókúrás menüjébe is beépítheti.

Ez az egyik kedvenc levesem. Hogy miért? Mert tényleg nem kell vele pepecselni. Mivel krémleves, nem számít, hogy mekkorára vágja a hagymát, krumplit és a brokkolit, a végén úgyis turmixolni kell. Szóval ez egy ideális leves lustáknak, kezdőknek, rohanó családanyáknak. Egy dologra kell csak figyelni: a hagyma mindig legyen jó puha.

Amire szüksége lesz

  • két nagy fej vöröshagyma
  • három-négy gerezd fokhagyma
  • vaj/olaj/kókuszzsír
  • egy kis fej brokkoli (körülbelül 400 g)
  • három közepes burgonya
  • víz/alaplé
  • egy deci tejföl/3 evőkanál tejszín (de lehet több is)
  • száraz, kemény reszelt sajt/reszelt grana padano
  • bors
  • egy kiskanál garam masala
  • pirított kenyérkocka

Garam masala

A garam masala Indiából származik, számos "eredeti" változata van. Az összetevők között mindenképpen megtalálható a római és/vagy feketekömény, szemes feketebors, zöld és/vagy barna kardamom, babérlevél, szerecsendió(virág), a szegfűszeg, és néha a fahéj. Az összetevőit szárazon megpirítják, majd porrá őrlik. A kereskedelemben találunk olyan változatokat, ahol további, olcsóbb fűszerekkel "higítják", így kerülhet bele pl. chilipor, mustármag, gyömbérpor, édesköménymag és még sok más.

Nagyon jó ízt ad a főzelékeknek, sült húsoknak és krémleveseknek is. Egy jókora adag 3-500 forintba kerül, és időnként már a hiperekben is felbukkan.


Így készítse el

Vágja fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd pirítsa meg a zsiradékon. Amikor egy kicsit odakapott, fedje le fedővel, és párolja addig, amíg a hagyma meg nem puhul.

Mikor a hagyma már puha, tegye a lábasba a felaprított brokkolit és krumplit, majd öntse fel annyi vízzel/alaplével, hogy majdnem ellepje.

Addig főzze a levest, ameddig a burgonya meg nem puhul, majd turmixolja össze az egészet. Adja hozzá a tejfölt/tejszínt, és még egyszer rottyantsa össze.

Ízesítse a levest sóval, borssal, garam masalával. Tálaláskor szórjon bele sajtot, és a pirított kenyérkockákat.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta