Londoni Divathét: Tom Ford belefáradt a minimalizmusba

A divathét első európai állomásán, Londonban puskaporos volt a levegő Rihanna showja körül, melyet a brit divatszakma egyhangúlag divathéten kívüli bemutatónak titulált. De Kate Middleton sem úszta meg rágalmak nélkül, őt Vivienne Westwood szólította spórolásra márkájának bemutatóján a Saatchi galériában.

Az izgalmasnak ígérkező bemutatók mellett a londoni divathét egyik idei különlegessége az első brit Plus Size Fashion Weekend volt, amin olyan divatházak mutatták be molett nőknek tervezett kollekcióikat, mint a Pauline et Julie vagy a Simply Be. A három napos shown egyetlen magyar plus size modellként Farkas Éva is részt vett, aki nyitómodellként vonulhatott végig a Cult of California kifutóján. Nézze meg összeállításunkban, hogy hogyan képzelik 2013 őszi-téli divatját az avantgárd Londonban!

1. Vivienne Westwood: "Én vagyok Julian Assange"

A 72 éves designer jó ideje bemutatóin hívja fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára és ad hangot politikai nézeteinek. Idén bohóc-szerű sminkkel kikent modelljei egy sor színes csíkos kabáttal nyitották a showt, melyet élénk színű cipők és csillogó arany, disco korszakot idéző csizmák követtek. A hivalkodóbb darabok mellett idén Westwood kifutóján is helyet kaptak a pulóverek, melyet szoknyákkal,színes harisnyákkal és mintás kézitáskákkal kombinált a punk tervezőnő.

A látványos show mellett Westwood  saját arcképével díszített, „Én vagyok Julian Assange” feliratú pólójával újra kiállt a WikiLeaks alapítója mellett, aki fél éve menedékjogot kapott Ecuadortól, de nem tudja elhagyni az ország londoni képviseletét. A tervezőnő a pólók bevételéből már 3000 fontot gyűjtött az ausztrál Assange számára – írja a vogue.co.uk. Kíváncsiak vagyunk, hogy vajon Lady Gaga beszerezte-e már a provokatív pólót.

2. Tom Ford belefáradt a minimalizmusba

Ford első londoni bemutatóját a város egyik legnagyobb neoklasszikus épületében, a Lancaster Houseban tartotta. Idei kollekciójával sok mindenkit meglepett a tervező, aki egy multikulti kollekciót vonultatott fel a kifutón, mely többek között az indián és mexikói hímzés és képregényes pop art kombinációjából tevődött össze.

„Ez az, amiről London szól, ez egy nemzetközi város. Belefáradtam a minimalizmusba, nem vagyok abban a hangulatban. Ez egy nagyon drága, nagyon csillogó kollekció. Akár tetszik, akár nem, ezek a ruhák nem kedveznek mindenki ízlésének” – mondta a helyenként rikító színű, strasszos, állatmintás és patchwork darabokról Ford, akitől nehezen vettük tudomásul, hogy az állatminta divatban marad.

3. A Burberry szivecskés „Trench Kisses” kollekciója

A Burberry vezető tervezője, Christopher Bailey idén a márka romantikusabb oldalát kívánta megmutatni, amit a divatszakértők már most a divatház egyik legjobb kollekciójaként emlegetnek. Bailey életet lehelt a Burberry-be és stílusosan reinkarnálta a divatház örökségét, és emblematikus kabátait leopárd és szíves mintákkal, fémes övekkel és gallérral díszítette fel. A javarészt karamell, fekete, barna és mézszínű, futurisztikus, de hordható ruhákat olyan szupermodellekkel mutatta be, mint Karlie Kloss, Jourdan Dunn vagy a számunkra kérdőjelként lebegő idei sztármodell, Cara Delevingne.

4. Mary Katrantzou baljós kollekciója

A még saját hangját kereső, felfedező szakaszban lévő londoni székhelyű görög tervező bemutatója volt az egyik legjobban várt show a londoni divathéten. Katrantzou 2013-as őszi-téli kollekciójával új útra tévedt, ami a tőle megszokott romantikus világtól keményebb,érzékibb, sötétebb, kifinomultabb és baljósabb irányt képviselt. A tervezőnőt Edward Steichen, Clarence White és Alfred Stieglitz homályos, fekete-fehér fotográfiái és a természet változása inspirálta a kollekció elkészítésénél, mely a következő szezonban kevésbé élénk színeket kapott, mint amit korábban megszoktunk. Meglepő volt, de nem negatív értelemben véve.

5. A rákos betegeket támogató House of Holland

Henry Holland egy igazán angol, üde, fiatalos és nőies kollekciót mutatott be, melyet a hetvenes évek tapétamintái, a késő nyolcvanas évek és a kilencvenes évek elejének rave korszaka ihletett. A „Nana Rave” névre keresztelt kollekció legjobb darabjai a Westwoodnál is látott pulóver–szoknya párosítások voltak, melyet neon színű műszőrrel tett érdekessé a divatház.

Idén a márka egy limitált kapszulakollekció erejéig összeállt az eBay-el, a kollekció teljes bevételét a Cancer Research UK alapítványnak ajánlották fel. „A Cancer Research UK egy jótékonysági szervezet, ami nagyon közel áll a szívemhez. Mindig szívesen támogatom őket, amiben csak tudom, és nagyon örülök, hogy a kollekció bevételét nekik adhatom majd” – mondta Holland.

Oszd meg másokkal is!
Mustra