Zanza!

Könnyebb elkészíteni, mint egy csokitortát, kisebb vele a rizikó, mint egy csokimousse-szal vagy szufléval, és mégis képes mindenre, amire a csokitesók. Háborgó lelkiismeretünk megnyugtatására pedig érdemes arra gondolni: még liszt sincs benne. Ez a tömény csokidózis savanykás gyümölccsel és tejszínhabbal turbózva verhetetlen téli desszert.

Lehet sütni egyszemélyes formákban is
Lehet sütni egyszemélyes formákban is

Aki nem biztos magában, készíthet egyszemélyes adagokat szufléformában, de aki szeret veszélyesen élni, sütheti tortaformában is, csak akkor hosszabb ideig kell hűteni, és drukkolni, hogy szépen szeletelhető legyen.

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához vagy 4 kisebb szufléformához:

2 db tojás
csipet só
5 dkg cukor
4 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
10 dkg tejföl
10 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.

A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejfölt és a kakaóport, és alaposan elkeverjük.

A vajat és az étcsokoládét egy kis lábasban közepes lángon folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk.

A felvert tojásfehérjéhez hozzáadjuk a tojássárgás tál tartalmát, majd a végén az olvasztott vajas csokit. Összekeverjük, és kivajazott, kakaóporral megszórt sütőformába öntjük.

A sütőformá(ka)t egy mélyebb tepsibe/sütőtálba állítjuk, amelybe vizet engedünk kb. 2 cm magasan. (Ha kapcsos a formánk, érdemes jól körbebugyolálni alufóliával, nehogy beázzon!)

150 fokos sütőben 15 percig sütjük.

Ha kész, megvárjuk, míg kihűl, és akkor, (de tényleg csak akkor!), hűtőbe tesszük 2-3 órára.

Tejszínhabbal és savanykás gyümölccsel tálaljuk: pl. (fagyasztott) málnával, passiógyümölccsel.

De süthetjük tortaformában is
De süthetjük tortaformában is

Fűszerezhetjük gyömbérrel, chilivel, fahéjjal, de reszelhetünk bele citrom vagy narancshéjat is. Csak ne mindent egyszerre.

Doctor Pepper

Blogmustra