OFFLINE

Így kerülje el a szalagavató-hatást zakó vásárlásakor!

2013. február 17., vasárnap 08:18 |

Nem csak itthon jellemző, hogy a férfiak nem tudják se kiválasztani, se hordani a testalkatuknak legmegfelelőbb méretű és szabású zakót, számos alkalommal találkozhatunk ’vörös szőnyeges’ fotókon is rövid ujjhosszal, feszülő vállrésszel és begombolt alsó gombbal.

Szerencsére egyre inkább halványuló tendencia az, hogy az öltönyt alkalmanként hordó férfiak a jeles napokon előrántják szekrényükből a középiskolás ballagásukon viselt darabot, amit jónak titulálnak akkor is, ha azóta húsz centit nőttek vagy ugyanennyit szedtek magukra kilogrammban. Néhány gondolattal szeretnénk segíteni a zakóvásárlás előtt állókat, ezek azok a dolgok, amelyekre mindenképpen ügyeljenek és tegyék vissza a polcra – a csábító akciós árak ellenére is -, ha valami nem stimmel.

Vállak

Az egyik legfontosabb szempont és a zakó felpróbálásánál is az az első, amit észreveszünk: nem stimmel a vállhossz. Ha túl széles a vállrész és a felkarunkra lóg, vagy annyira rövid, hogy minden egyes karmozdításunknál a gallérja a tarkónkra kúszik, akkor nincs mentség: az adott zakó soha nem lesz jó ránk.

A boltokban – főleg a szaküzletekben – az eladók gyakran segítőkészek, de ne hagyjuk magunkat rábeszélni olyanra, ami még nekünk, ’laikusoknak’ is szembetűnően helytelen.

Ujjhossz

A zakó ujja akkor megfelelő hosszúságú, ha a csuklónknál ér véget és az alól körülbelül két centi hosszan kilátszik az ingünk ujja. Ahogy az ő esetükben, így a zakónál is ügyelni kell arra, hogy az ujjrész szélessége ne legyen túl nagy - nem szép látvány, ha a hónalj a bordánk közepéig ér le.

Vegyük fontolóra, hogy mire szeretnénk használni a zakónkat: abban az esetben, ha naponta viseljük majd és a kollégák/ügyfelek előtt gyakran prezentálnunk kell, akkor kicsit hosszabb ujjhossz is megengedett, hiszen a flipchartok előtti heves mutogatások esetében nem szerencsés, ha a zakó ujja az alkarunk felénél végződik. Viszont ha évente kétszer (a céges karácsonyi bulira és egy ad-hoc esküvőre) szeretnénk viselni, akkor maradjunk a fent említett szempontnál.

A nyakkendő hossza

Az internetnek hála a nyakkendőkötést már egy félperces YouTube-videóból is megtanulhatjuk, a hosszával viszont sokszor tévesztünk, pedig csak egy szabályt kell megjegyeznünk: a nyakkendőnket úgy kell megkötni, hogy az éppen elérje az övcsatunk tetejét. Hosszabb semmiképpen ne legyen, hiszen az az ismerőseink tekintetét testünk kényes területére irányíthatja, rövidebb pedig csak akkor, ha egy szórakozóhelyen dolgozunk pincérként.

Gombok

Egysoros, kétsoros, háromgombos, egygombos – számos változat létezik. Ha az éppen aktuális divatot szeretnénk követni, akkor mindenképpen egy duplasoros zakót szerezzünk be, ez ugyanúgy működik egy öltöny részeként, mint farmerrel és sportcipővel egy átlagos hétköznapon.

Pár alapszabályt betartva Ön is hasonlóan stílusosan róhatja a magyar utcákat!
Pár alapszabályt betartva Ön is hasonlóan stílusosan róhatja a magyar utcákat!
Fotó: Daniel Zuchnik / Europress / Getty

Gyakori hiba, amikor a férfiak a zakó legalsó gombját is begombolják: ez minden esetben tilos! Az alábbi szabályt tartsuk be: kétgombos zakónál a felsőt gombolhatjuk csak be, az alsót nem; háromgombos darab esetében a középsőt kötelező, a felső opcionális, az alsót pedig tilos.

A körméret

Nagyon sok újdonságot nem tudunk ezzel kapcsolatban elmondani, a lényeg, hogy nézzen ki jól: begombolva ne feszüljön rá teljesen a testünkre és ne szakadjon le a gomb, ha felemeljük a kezünket. De ugyanilyen fontos az is, hogy ne lógjon rajtunk és begombolva ne férjünk be alá még egyszer.

Jó tudni!

A legtöbb zakó alja a hátulján össze van varrva, de csak finoman pár cérnaszállal, ezt a vásárlás után és még az első viselés előtt távolítsuk el egy ollóval, sokkal szebb lesz utána a formája. Szintén mennie kell az ujj végén található gombokra applikált címkének is, amin legtöbbször a márka neve és logója található.

További tippek

 • Hiába vannak remek szabó ismerőseink, az átalakítások sokszor annyiba kerülnek, hogy egy drágább, minőségi szabással rendelkező darabra is futotta volna a végösszegből.
 • A duplasoros zakót lehetőleg vékony vagy normál testalkaton viseljük, hiszen kövérít. Mindig gomboljuk be, a testen lógva nem szép látvány.
 • Hétköznapokon kerüljük a fényes anyagból készült zakókat, pláne pezsgőszínben! Ez maradjon az esküvők kiváltsága.
 • Ügyeljünk arra, hogy az ingünk mindig világosabb legyen a nyakkendőnknél ezzel elkerülhetjük a szalagavató-hatást (bézs nyakkendő sötét – legtöbbször padlizsánlila – színű inggel). Hasonló odafigyelést igényel a megfelelő nadrág kiválasztása is, ezt egy külön posztban fejtjük ki a jövőben!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.02.17 08:55:17Laslow

  A képen lévő férfi nadrágszára szerintem tuti rövidebb a kelleténél, semmiképp nem nevezném stílusosnak.

 • 2013.02.17 09:08:40Dr. GGG77

  Ezt pl remélem olvassa a Barátok közt stylistja, vagy Domokos László (Berényi Attila) is. A sorozatban zakó rendszeresen tökig begombolva rajta, még akkor is ha ül... Ja, és sokszor minimum egy számmal nagyobb, mint kellene. Nagyon ordít a dolog, miután ő elméletileg egy menő befektetési tanácsadót játszik.

 • 2013.02.17 09:10:25Dr. GGG77

  Laslow

  Lehet, hogy ez most divat, nem tudom. De akkor is szarul néz ki.
  Valamint, ha jól látom, nincs öv a nadrágon, ami szerintem szintén gáz.

 • 2013.02.17 09:32:07Altaïr

  Az sem lenne gong, ha a nadrág ki lenne vasalva. Bár lehet, hogy a mai trend a toprongy...

 • 2013.02.17 09:32:38Altaïr

  Sőt, a nadrágvasalás még gonD sem lenne, nemhogy gong!

 • 2013.02.17 10:02:32Benőmanó

  Én semmiképpen nem szeretnék úgy kinézni, mint a képen látható hobbit. Miért trendi a gyűrött melósnaci az öltönyhöz? Ráadásul feltűrve, ami a "modell" amúgy is kurta, töpszli lábait méginkább rövidíti. Kezében egy nagymamidizájn bevásárlócekkerrel. Az ábrázatát már inkább nem is kommentálom...
  Ha nem lehet begombolni soha az öltöny alsó gombját, akkor minek varrnak rá egyáltalán alsó gombot? Mondjuk ezt ki lehet cselezni úgy, hogy varrunk az alsó gomb alá egy legalsó gombot és azt nem gomboljuk be.
  A férfidivat is úgyanolyan hülye hiszti mint a női, csak ezt a nőivel szemben nem tudja magáról.

 • 2013.02.17 10:07:09cz80

  A képen a férfi nadrágja nem csak hogy napok óta vasalatlanul hordott, de így ránézésre kopott is. Én a férjemet ilyenben nem engedném az utcára lépni. Lehet, hogy egyes körökben trendi, de szerintem igénytelen.

 • 2013.02.17 10:10:22szomorutojas

  Benőmanó:
  Ugye? Én pontosan így vagyok az orrommal: ha nem szabad túrni, minek áll kézre annyira? Tuti, hogy orrtúrásra van tervezve.

  A zakó ujjának a végén gyakran van pár gomb, oda pedig fel lehet ügyesen kötözni egy bálamadzaggal a zsebkendőt, vagy a kesztyűt, hogy ne veszítsük el.

 • 2013.02.17 10:23:05Benőmanó

  szomorútojás:
  Nem jó a hasonlat, hiszen az orrunk a JóIsten akaratából nőtt a fejünkre, bele az arcunk közepibe, azt nem mi terveztük arra az amúgy alkalmatlan helyre. Különben az orrtúrás teljesen eurokonform dolog, csakúgy mint a mosdóba vizelés. Ha valaki nagyon finnyás, akkor ott van ni, az öltöny zsebében a zsebkendő. Elővesszük és egyik kezünkben diszkréten az arcunk előtt rázogatva, lebegtetve, a másik kezünkkel bátran fikázhatunk.

  A zakó ujján meg köztudottan azért vannak a gombok, hogy ne használjuk zsebkendőnek a felkarunkat, mert az árt a drága szövetnek.

 • 2013.02.17 10:24:38penumbra1984

  Ez a "nyomorult entellektüel" dizájn nekem sem tetszik, de még mindig fényévekkel jobb, mint amit manapság lehet látni a magyar utcákon. Farmer digócipővel, stb...

 • 2013.02.17 10:24:38Benőmanó

  Felkarunk helyett alkarunkat, természetesen, bár aki nagyon náthás...

 • 2013.02.17 10:28:19ton-ton

  ...a cípőjére pedig ráférne némi tisztogatás...

 • 2013.02.17 10:45:32Mr. Rocketfinger

  a zakó alsó gombjának be nem gombolása pont úgy alapszabály, mint hogy fehér zoknit sem veszünk fel a teniszpályán kívül, tehát ilyeneket azért ne kérjünk számon a cikkírón.
  a képen látható modell derék fölött rendben van (díszzsepi, bőrkesztyű, mint kieg.), az arc megítélése szubjektív és a cikk szempontjából irreleváns. szegénynek nincsenek szép lábai, viszont a helyzetet sikerült súlyosbítani a nadrággal, ami ronda és feleslegesen van felhajtva. ez most valóban divat egyébként, személy szerint én lábrázást kapok tőle, ha valakinek álló helyzetben kilátszik a zoknija a hosszúnadrág alól. a táskáját semmiképpen nem hívnám nagyi cekkerének, egy ilyen bőrtáskát elég drágán mérnek, bár nem az esetem, szintén nagy divat, különösen metroszexuális körökben.

 • 2013.02.17 10:49:03franceparis

  A modellre szavakat se pocsékolnék, de ezt a baromságot,hogy soha ne gombold be az alsó gombot!
  Háromrészes öltönynél, a gyengébbek kedvéért (pl a cikk írója) nadrág-zakó-mellény variációnál, a mellény alsó vagy felső gombjának nyitva hagyását követelte mag a protokoll, ma már ez sincs így. Zakóra ez sosem volt igaz. Amennyiben leülök értelemszerűen kigombolom mindegyik gombot a zakón.
  Na jó még is egy szó a fiatalemberről a vízben állós gatya nagyon gáz!

 • 2013.02.17 11:09:00¿Qué tapas hay?

  Én csak remélni tudom, hogy nem leszek soha annyira "stílusos", mint a képen látható modell. A fickón úgy áll a ruha, mintha vasvillával öltöztették volna fel, és a kép készítésekor épp a pöcsét vakargatná a nadrágzseben keresztül.

  Kétsoros zakó farmerral viselve abszurd látvány. A cikk szerint megkötött nyakkendő meg rövidre van kötve. A nyakkendő legszélesebb részének kell épp az öv/nadrágszíj felső vonalában lennie. Bár a nyakkendőhossz tulajdonképpen csak az egysoros zakóknál lényeges, kétsoros zakónál és háromrészes öltönynél úgy sem látszik.

 • 2013.02.17 11:45:40battery

  A képpel semmi gond, csak a felirata hibás.
  Helyesen: Pár alapszabályt figyelmen kívül hagyva Ön is hasonlóan róhatja a magyar utcákat!

 • 2013.02.17 12:10:56wusso

  Undorító ez a hipster stílus, amit a képen látunk, pláne, hogy Budapesten már minden harmadik férfi így öltözik.
  Szakáll, fekete keretes szemüveg, direkt rossz méretű ruhák és a szőrös lábú, koszos körmű bölcsész lányok már buknak is az emberre... akinek ez kell, az öltözzön így.

 • 2013.02.17 12:15:07efi

  Egy férfi amúgy mit hord egy táskában? Nekem soha nem volt rá szükségem. Igazolvány, pénz, mobil a zsebbe, más nem kell.

 • 2013.02.17 12:35:50muffin_87

  efi: határidőnaplót, lehet nagy a pénztárcája, zsebkendőt, kulcsokat, olvasnivalót, ételt, italt, stb.
  Emberek, egyébként a képen nem egy modell van, hanem az utca embere, ez egy street style fotó, amikor megállítanak valakit aki sétál az utcán és lefényképezik.
  Ha nektek mindannyiótoknak élére vasalt a nadrágotok adott esetben 8 óra munka után is (mert lehet a kép akkor készült), makulátlan a cipőtök és minden klappol akkor jogosnak érzem a kritikákat. De sajnos a férfiakat elnézve az utcán nagyon nem ez a jellemző, bár ilyenek lennének mint a pasi a képen.
  De biztos csak én nem járok arra amerre ti, és igazából ti mind mobil-vasalóval indultok neki a napnak, nehogy estére gyűrött legyen a naci. (Igen, mobilvasaló is lehet a férfitáskában.)

 • 2013.02.17 12:58:09defender of the clown

  a nyakkendőnek a derékszíj csatja ALJÁIG kell érnie

 • 2013.02.17 13:08:17Üregi nyúl

  Az illusztráció egyszerűen borzalmas, és a bokánál harangozó kopott-gyűrött nadrág a korona rajta. Kutya alól húzta ki?

 • 2013.02.17 13:08:37bigthereal

  de nagy gond ez:)

  mindenki öltözzön úgy, ahogy akar és ahogy jólesik neki!

 • 2013.02.17 13:16:17Szakyster

  Zokniszandál forever!

 • 2013.02.17 13:20:02Hülye aki elolvassa!

  Mi van a cekkerben? Kiló krumpli?

 • 2013.02.17 14:07:56muffin_87

  BSzV, neked fáj az élet, pszichológust javaslok inkább, megnéztem az összes kommentedet, semmi másra nem vagy képes csak mindenkiben a hibát keresni.
  Sajnállak, őszintén, remélem egyszer megtalálod a boldogságodat.

 • 2013.02.17 14:08:51A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél

  Kimaradt, hogy ha rendőrök vagyunk, akkor csak kockás zakót hordjunk, mert Kojak óta az a menő. Ezenkívül ha hónaljtokban hordott maroklőfegyverhez csak egysoroz zakót vegyünk, mert az lehet kigombolva, míg a kétsorost csak leüléskor gomboljuk ki. Begombolt zakóból viszont bajos elővenni, főleg hogy a kétsoros egyik gombja nem is kívül van ugyebár.

  Nem is értem, hogy ezek nélkül hogy születhetett cikk férfiembereknek...

  Amúgy meg annyira sok infót hordoz a cikk, mint egy kertbarát-magazin ismertetője a salátatermesztésről, amiben az a legfontosabb, hogy a palántát ki kell ültetni a földbe, aztán meg locsolni is kell...

 • 2013.02.17 14:09:32A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél

  muffin, te képes voltál végignézni egy kommentelő munkásságát csak azért, hogy ezt leírd?

 • 2013.02.17 14:12:25muffin_87

  Nyilván nem az összeset, elnézést a túlzásért. Egy párba beleolvastam és ugyanazt a stílust találtam meg mindenhol, nyilván nem az összes cikkel van ennyi probléma. Az ember sokszor vetíti ki saját gondjait másokra, mindenki akár magán is megfigyelheti ezt.

 • 2013.02.17 14:35:24efi

  Hát én 2 zsebkendőért, meg 2 kulcsért továbbra sem fogok egy akkora táskát cipelni, amiben elfér 2 kiló krumpli, meg egy harcoló német alakulat.
  Pláne így télvíz idején, amikor az embernek (a fentinek is) van kb 10 szabad zsebe.

 • 2013.02.17 14:41:20tttthhh

  lehet, hogy laptop van a táskájában... vagy iratok. ki tudja?

 • 2013.02.17 15:12:08Üregi nyúl

  Vagy kiló kenyér, liter tej, meg egy kis zsák krumpli a leveshez. Az iratok meg a laptop egyértelműen a jól kitömött jobb zsebéből lóg ki.

 • 2013.02.17 16:55:17ton-ton

  muffin_87:
  ...ennek a szerencsétlennek nem az egész napos munkában lett ilyen gyűrött a nacija, hanem attól, hogy még életében nem találkozott vasalóval....ilyen mély ráncok fél nap alatt nem keletkeznek...

 • 2013.02.17 18:11:49Boccsantás

  Az én zakómnak nincsen legalsó gombja, csak csupa felső, így azokat bátran begombolhatom.

 • 2013.02.17 19:16:50Pista bá

  a képen ki az az ocsmány nadrágos hómlesz?

 • 2013.02.18 03:58:30Bambano

  Mr. Rocketfinger: egy csomó "alapszabályt" szoktak hangoztatni a cikkírók, amik ettől még baromság kategória. zakó minden gombját begombolom, fehér zokni teljesen jó sportos ruházathoz (tehát pl. farmer+edzőcipőhöz), és hiába erőltetik, a rövid ujjú póló ing alá bunkó amcsi katonaszokás. de lehetne kilométereken át sorolni.

  ezzel szemben pl. nem szokták emlegetni, hogy hideg színt meleggel soha (tehát barna zakó világoskék ing kifejezetten fos), sőt, gyakran bátorítják.

  a fotóról: a felhajtott gallér max 12 éves helyi menő csávóknál felel meg, máshol nem. a fickó egyébként kifejezetten toprongy és pacuha, agyonkopott nadrág, rövid is, a színek kifejezetten ütik egymást. a piros zsebkendő mindent visz... broáf.

 • 2013.02.18 12:33:35McKinney

  a legnagyobb gáz hogy nincs rajta öv, hát férfi az ilyen?

 • 2013.02.18 13:06:40Kaumatzi

  nos...beszélhetnénk sok mindenről, de a póló (valamilyen...nyilván alkalomtól és öltözéktől függ) ing alá kötelező...de ez a nadrág...ez halálos...nagyon kemény, hogy lassan a térdnaci hossza lesz a "divatos" a normál nadrágoknál is...az öv, illetve annak hiány, tényleg érdekes...a zakó, kabát viszont teljesen rendben van...

 • 2013.02.19 05:58:36persona_sententia

  A 400 éves hagyományokra alapuló klasszikus férfi elegancia szabályai szerint:
  1. a zakót úgy kell gombolni, ahogy a cikkben le van írva
  2. 3 részes öltöny esetén a zakó maradhat kigombolva álló helyzetben is
  3. dupla soros zakó mindig begombolt, még ülőhelyzetben is
  4. ha a nadrágon nincs övbújtató, akkor nem kötelező a derékszíj, egyébként igen
  5. nyakkendő helyes hossza, szintén a cikk szerint
  6. ne harmonikázzon, de ne is legyen túl rövid
  7. 180 cm körüli, vagy alacsonyabb ne viseljen hajtókás nadrágot, mert optikailag összenyomja
  8. póló ing alá nem kötelező, de ha veszünk valamit, az mindenképpen póló és ne trikó legyen
  9. a pólónak az ing alól, még a felső gomb kigombolása esetén sem szabad kilátszania, tehát v-nyakú póló legyen

  Persze, nem kell mindenkinek a hagyományos elegancia szerint öltözködnie, tegye úgy, ahogy jólesik neki, legfeljebb nem lesz klasszikus értelemben véve: elegáns.

 • 2013.02.19 05:59:48persona_sententia

  6. a nadrág*

 • 2013.05.01 17:11:57udvmindekinekXD

  Annyi volna a kérdésem, hogy ha mellényt is viselek a zakó alatt, akkor is ugyanazok a szabályok vonatkoznak a zakó begombolására ? Szóval ha én nem gombolom be, akkor az már illetlennek minősül? Az én gondolatom szerint, ha nem gombolom be a zakót, úgy hogy mellény van alatta, akkor nem vétettem hibát. Köszönöm a választ.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta