OFFLINE

A kék az új rózsaszín

2013. február 17., vasárnap 13:17

Azt már tudjuk, hogy a fehér ing és a vörös rúzs minden nőnek jól áll, ám a hosszú évek óta trendszínnek számító rózsaszín kikopni látszik a divatvilágból. A hagyományos lányos színt a celebnők körében ugyanis egyre inkább a kék szín váltja fel.

Az emancipáció söpörte le a rózsaszínt

Egy felmérés szerint a brit nők kerülik a klasszikus női színeket és inkább az erősebb, férfiasabb árnyalatok felé dől a mérleg ruhavásárláskor, ami jobban összhangban van felfokozott, rohanó életmódjukkal. A felmérés azt is kimutatta, hogy az Egyesült Királyságban élő nők nem szeretik Barbie kedvenc színét és az ezzel járó sztereotípiákat, így ehelyett inkább kék ruhákkal töltik meg szekrényeiket.

A felmérés eredménye alapján a brit nők 38 százalékának a kék a kedvenc színe, jelentősen megelőzve a feketét, amit csupán 26 százalékuk említett kedvencként. Meglepő módon a vörösre a nők 24 százaléka voksolt.
A kék hullám valószínűleg Kate Middletonnak is köszönhető, akit kék Issa ruhában jegyzett el Vilmos herceg, illetve manapság olyan divatikonok is kéket viselnek a vörös szőnyeges eseményeken, mint a szakadt Diorban díjat átvevő Jennifer Lawrence vagy a New York-i divathét egyik kedvence, Victoria Beckham.

Hasonló arányban menő a lila és a zöld

A lista negyedik helyére a lila került kevesebb mint 24 százalékkal, szorosan a lila nyomában volt a zöld, ami bár divatszínnek számít a szezonban, mégis csak a nők 22 százalékának a kedvence. Bár a sárga és a narancs árnyalatok igencsak elterjedtek a tavaszi-nyári kollekciókban, a vásárlók 31 százaléka azt vallotta, hogy a sárga színt kedveli a legkevésbé, 21 százalékuknak viszont különösen tetszett a narancs – írja a dailymail.co.uk.

A Dressipi által végzett kutatásban 175000 nőnek tették fel a kérdéseket kedvenc színeikkel kapcsolatban. Az átfogó eredmények azt mutatták ki, hogy a legtöbb brit nő konzervatív a színeket illetően, de talán a legmeglepőbb eredmény a pink szín visszautasítása volt, annak ellenére, hogy ez a szín kapcsolódik legszorosabban a nőiességhez.

„Mivel a nők egyre magabiztosabbak, igyekeznek levetni a róluk kialakult sztereotípiákat a munkahelyen, otthon és a játszótéren. Így nem meglepő, hogyha belepillantunk ruhásszekrényükbe, ugyanazokat a ruhákat találjuk. Az az elképzelés, hogy minden nőnek kell legyen rózsaszín ruhája, elavult. Az erőteljes színek, mint a tavaszi-nyári szezonban a fekete és a piros (melyek az őszi-téli szezon kulcsfontosságú árnyalatai) következetesen uralják a kifutókat. A farmerkék és a fekete szenzációs alapját képezi egy ruhatárnak” – magyarázza kissé feminista stílusban Natalie Theo, a Dressipi stylistja.

A szőkéket viszont komolyabban veszik

A felmérés azt is megállapította, hogy a nők 40 százaléka a szőkéket illedelmes és komoly embernek tartja, míg a feketehajúakat a megkérdezettek 36 százaléka gyengének és szürkének titulálta. Nem meglepő azonban, hogy a kutatásban részt vevő 4000 vörös hajú nő 64 százalékának a zöld a kedvenc színe, míg az 52283 megkérdezett barna hajú legnagyobb része a pirosat preferálta. Akárcsak Zooey Deschanel, aki a Golden Globe díjátadóra érkezett lazacszínű estélyiben, vagy a 2013 divatikonjának kikiáltott Kendall és Kylie Jenner, akik mindketten pirosban pózoltak a New York-i divathét egyik bemutatóján.

„A nagyobb kiskereskedők minden szezonban szembesülnek azzal a kihívással, hogy a kollekciókba beépített színtrendeket el tudják adni az átlagos nőknek. BA kereskedőknek idén nem lesz nehézség túladni a kék, fekete és piros ruhákon, viszont annál nagyobb kihívást jelent majd a sárga és a narancssárga értékesítése” – mondja a kemény dilemmáról a márka társalapítója, Donna Kelly.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta