OFFLINE

Így néztek ki a világ első divatfotói!

2013. február 16., szombat 21:53

Napvilágot láttak a világ legelső, a viktoriánus nők divatját bemutató fotók, melyek több mint 150 évvel ezelőtt készültek Angliában. Az alkotásokra egy antik kiadványban leltek rá, ami a fotózás úttörő napjaiban készült képeket szedi csokorba, a gyűjtők pedig lelkesedhetnek, a fotókat ugyanis baráti 150 ezer fontos áron (51 millió forint) aukcióra bocsátják.

A képeket az egyik első angol női fényképész, Lady Clementina Hawarden készítette, akit annyira elvarázsolt az új művészet, hogy az 1860-as években londoni lakása egy teljes szintjét műteremmé alakította át, hogy új szenvedélyének hódolhasson. Modellt főként lányai, Isabella, Clementina és Florence álltak neki, akiket a képeken az akkori kornak megfelelő ruhakölteményekben láthatunk.
A művész térhatású kamerával dolgozott, képeivel pedig egy teljesen új, máig meghatározó perspektívát hozott létre a divatfotózás szempontjából.

Meglehet, hogy a képek nem mai csirkék, a koncepciók azonban 150 év távlatából elnézve is egyszerűek és letisztultak maradtak, így akár egy mai editorialként is megállnák helyüket – természetesen merészebb kiegészítőkkel, ruhákkal megfűszerezve. A művész kerülte a mesterkélt beállításokat, a hölgyeket főként a kornak megfelelő elfoglaltságukat űzve ábrázolta, hol olvasás, hol pedig délutáni sétájuk közben.  Kétségtelen, hogy Lady Hawarden a modelleket, pontosabban a modellek ruháját kívánta a kompozíciók középpontjába állítani, ami a fekete-fehér, az idő múlásával pedig jócskán megsárgult képeken is egyértelműen kirajzolódik.  

Lady Hawarden alkotásai nem csak azért kiemelkedően fontosak, mert ő volt az egyik első legjelentősebb női fényképész, hanem azért is, mert egy egészen új nézőpontból értelmezte a fotózást: a romantikával és az érzékiséggel ötvözve belecsempészte a divatot, így pedig megalkotta az elegáns, feminin női fényképezést. A Lady képei szilárd támpontját képezik a mai divatfotózás alapjainak is, melyek bár futurisztikusak, néhol pedig kaotikusak, azért igyekeznek megőrizni az alapvető eleganciát és szépséget.

Az angoloknál a február úgy tűnik, a viktoriánus divatról szól, legutóbb ugyanis a kor szépségtippjeit összefoglaló kiadványokat népszerűsítették, amik érdekes hátteret adhatnak Lady Hawarden képeinek. A művésznő 37 alkotását március közepén árverezik el Londonban.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta