Furagyümölcs-kalauz: ehető földicseresznye

A minap az óbudai Intersparban megláttam egy újabb furagyümölcsöt, természetesen nem hagyhattam ott. A földicseresznye (vagy másnéven ehető zsidócseresznye) a lampionvirág (zsidócseresznye) rokona, ám azzal ellentétben nem mérgező.

Fontos tudni, hogy mérgező minden hasonló külsejű növény, ami nálunk erdőn-mezőn megterem, így ha ilyesmit látnak valahol vadon, ne eszegessék, mert csúnya vége lehet.

A nevét állítólag onnan kapta, hogy amikor megérik, a termés lepottyan a földre. Ha ilyesmit növesztenének otthon - magról elvileg palántázható -, ne szedjék le a növényről, mert amíg fent van, éretlen. Kertészeti infónk szerint magról ültetve minimum 8 hét bent, és a fagyveszély elmúltával napos helyen kint.

stockfresh 608161 physalis sizeM

Amikor először kóstoltam fura volt, hogy a várakozásommal ellentétben ez nem egy édes lédús gyümölcs, hanem egy egyszerre fanyar, de közben kesernyésen aromás érdekesség. Roppanós a héja, és tele van apró, ehető kis magokkal. Olyan mintha apró szezámmagok lennének benne. Teljesen érett állapotában az ízét úgy szokták jellemezni, hogy az ananász és a paradicsom között félúton, ez az Intersparos adag viszont nem volt egy ízorgia, inkább olyan se íze, se bűze. A húsa nagyon puha, olyan mintha már elve gyümölcspüré lenne a roppanós vékony héj alatt.

Hogy néz ki?

A földicseresznye a paradicsomhoz hasonló "bokrokon" nő, és papírvékony lampionszerű levelek ölelik közre. Leginkább a koktélparadicsomra hasonlít a külseje, a belseje és a színe is. Sőt, azt is meg merném kockáztatni, hogy az íze is az éretlen paradicsoméra hajaz. Mérete változó, de leginkább akkora mint egy egres. Általában rácsos műanyag dobozban árulják,

stockfresh 1227650 physalis-fruits-closeup sizeM

Milyet vegyünk?

Szerencsére a műanyag dobozon keresztül lehet látni, hogy nagyjából milyen a földicseresznye, csakhogy ez nem elég. Mivel nem minden levélburok van teljesen kinyílva, előfordulhat, hogy nem veszi észre a megbúvó rohadt szemeket. És mivel röntgen szeme is igen kevés embernek van, próbálja meg úgy kiválasztani a physalis-t, hogy megnézi a csomagolásának dátumát. Nyilvánvalóan minél közelebbi a csomagolás dátuma, annál nagyobb az esély arra, hogy friss szemeket vásároljon. Amit én vettem január ötödikén csomagolták, és most, egy hónappal később a 25 darab gyümölcsből öt volt ehetetlen, rohadó. Mondjuk azt nem árt hozzátenni, hogy a teraszon tároltam olyan helyen, ahova nem esik eső, hó.

Hol lehet kapni, mennyiért?

A nagyobb szuperekben és hiperekben is árusítják, egy doboz (100 g) 450-600 forintba kerül. Zöldségesnél még nem láttam, de ez nem jelenti azt, hogy a piacokon nem árulják.

Hogyan kell felbontani?

Pofonegyszerű! Egyszerűen csak le kell fejteni róla a levélburkot, és ki kell tépni belőle a cseresznyét. Előfordulhat, hogy miközben próbálja megszabadítani a levéltől a gyümölcsöt, ragadós gyantaszerű nedv csurog ki belőle. Ha megvan a bontással, jól mossa meg a golyókat és már ehet is.

Mihez kezdjünk vele?

Lehet vele koktélokat díszíteni, bármilyen tortán nagyon jól mutat, lekvárt is lehet belőle csinálni, bár ehhez nem ártana ha valamivel gazdaságosabb kiszerelésben lehetne hozzájutni. Fanyarkás íze miatt tökéletes salátákhoz és húsokhoz szószként is.

stockfresh 1972206 watercress-and-physalis-salad sizeM

Így készítse el

Földicseresznyeszósz húsokhoz: turmixoljon össze egy póréhagymát egy doboz cseresznyével, majd főzze össze. Miután kihűlt adjon még hozzá nagyon apróra vágott erős paprikát, friss koriander zöldet és locsolja meg egy kevés citrommal. Hidegen tálalja a hús mellé. Leginkább sült húsokhoz megy jól.

Földicseresznyés pite35 dkg liszt, 10 dkg barna cukor, fahéj, 20 dkg kókuszzsír, 2 evőkanál méz, egy marék dió/mandula/mogyoró, pici só, maximum fél pohár víz.

Melegítse elő a sütőt 180 fokra. A lisztet és a kókuszzsírt morzsolja össze, adja hozzá a mézet, a sót és annyi vizet, hogy éppen összeálljon. Ha már rugalmas a tészta, válassza kétfelé és csomagolja be a cipókat alufóliába. Tegye a hűtőbe/teraszra minimum harminc percre. Amíg a tészta pihen, készítse el a tölteléket.

A cseresznyéket, a diót és 10 dkg barna cukrot turmixolja össze. Ehhez adjon hozzá fél citrom levét és egy csipet fahéjt.

Vegye ki a tésztát a hűtőből és nyújtsa ki az egyik cipót fél centi vastagságúra (elvileg 24 cm átmérőjű tálnyi adag). Helyezze a tálba és kanalazza bele a tölteléket. A másik cipót is nyújtsa ki, borítsa rá a másik tésztára és nyomkodja össze a széleket. Esetleg ha kilóg a sütőformából a tészta, azt éles késsel vágja körbe. Ezzel nyugodtan díszítheti a pitét, vagy kígyóként a szélére teheti. Szurkálja meg a tésztát, spricceljen rá egy kevés vizet és mehet is a forró sütőbe, körülbelül egy órára. Mikor megpirult a teteje kész.

Jó étvágyat.

Korábbi furagyümölcs-kalauzok

GránátalmaAvokádóKókuszdióMangóKakiSweetie (Oroblanco), Ananász

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek