Lencseleves, nem csak Hamupipőkéknek

Nem egy macerás kaja, olcsó is és bárki el tudja készíteni. Igaz, egy kicsit időigényes, ráadásul a lencsét is be kell áztatni. Viszont isteni az íze, laktató, főleg ha készít hozzá kenyeret is.

stockfresh 808934 fresh-lentil-stew sizeM

Ez az a leves, amit nem lehet elrontani. Akár főételként is lehet fogyasztani, kiadós, alig kerül többe egy nagy lábassal mint ezer forint. Nem is ragozom tovább, megmutatom a receptet.

Hozzávalók:

200 g lencse (lehet zöld és barna), két evőkanál méz, egy evőkanál köménymag, egy nagy fej vöröshagyma, három fokhagyma, két evőkanál ecet, két szál sárgarépa, egy kis pohár tejföl, négy-öt babérlevél, só, fél szál füstölt kolbász, füstölt hús (opcionális, ezt később részletezzük), öt pohár víz.

Először is a lencsét áztassa be két-három órára, de akár egy éjszakára is ha úgy kényelmesebb, majd szűrje le, mossa át és tegye félre. Egy darabig nem lesz rá szükség.

Pucolja meg a sárgarépát és szeletelje kockára, karikára, ki hogy szereti és egyelőre csak tegye egy tálba, a tűzhely mellé. És pucolja meg a hagymát és a fokhagymát is, de ezeket hagyja egészben!

Vágja karikákra a kolbászt és anélkül, hogy bármilyen zsiradékot adna hozzá, kis hőmérsékleten pirítsa meg. Amikor már elég szaftot engedett, szórja rá a köménymagokat és pirítsa tovább még legalább egy-két percig, de közben folyamatosan kevergesse nehogy a köménymag odakapjon.

Most jöhet a méz és a répa, illetve további pirítás pár percig. Még egyszer nagyon fontos, hogy kis hőfokon dolgozzon így nem fog leégni az étel!

stockfresh 2164010 green-lentils sizeM

Ezután jöhet az öt bögre hideg víz, a lencse, a hagyma, fokhagyma és a babérlevél, és itt már kicsit meg is emelheti a hőmérsékletet. Tegyen fedőt a lábosra és hagyja főni a levest. Az, hogy mennyi ideig kell főzni, kizárólag a lencsén múlik. Lehet 45 perc, de lehet két óra is. Ha a lencse öreg, értelemszerűen tovább kell majd kotyvasztani.

Na és most jön a lényeg: a levest nem kell berántani, mert saját magával sűrítjük, amihez csak egy botmixer kell.

Szóval, annyi a dolga, hogy az egész megfőtt hagymát, két evőkanál ecetet, a fokhagymákat, pár répát és két merőkanál lencsét  turmixoljon össze egy kevés lével. A pépet adja vissza a leveshez, majd rottyantsa össze a hozzávalókat, ettől nagyon szépen be fog sűrűsödni. Tálalásnál tegyen a leves tetejére egy kanál tejfölt.

Ha mégsincs megelégedve, mert még mindig túl hígnak találja, rántsa vagy habarja be. Ehhez csak egy kevés lisztre, vízre/a leves levére és zsiradékra (pl kókuszzsír, vaj, olaj) van szüksége, a rántásért lapozzon lejjebb. Én mindig rizslisztet használok, mert egyáltalán nem lesz tőle lisztíze a levesnek.

A füstölt húsos változat

A füstölt húsok jól passzolnak a lencséhez. Ha azt is használ, két lehetősége van. Vagy olyat tesz a levesbe, ami már meg is van főzve, ekkor a felkockázott húsdarabokat a kolbásszal együtt (vagy helyett) tegye a lábasba.

Ha nem főtt a hús, azt egy külön lábasban, jó bő lében kezdje el főzni, még mielőtt bármihez hozzáfogna. Ez jó sokáig fog főni, de ettől nem kell kétségbe esni. Ha a hús már fő, nyugodtan kezdje el a levest, és amikor odáig jut, víz helyett merjen le a füstölt húsos főzővízből, és azzal öntse fel a lencsét. Haladjon a levessel, ahogyan a recept írja, és a füstölt hús darabokat tegye bele, amikor megpuhultak. Ilyen módon az ízük már úgyis átjárta a lencsét, úgyhogy nem probléma, ha tulajdonképpen együtt nem is nagyon rotyognak.

Figyeljenek arra, hogy ha a füstölt hús túl sós (gyakran megesik), a főzővizet az első forrás után le lehet róla önteni, a húst friss vízzel feltenni, és úgy főzni tovább. így nem lesz tőle túl sós a leves.

A tökéletes rántás

  1. 2-4 evőkanál zsiradék (vaj, kókuszzsír: 2 púpos ek, olaj: 4 ek)
  2. két evőkanál rizsliszt
  3. egy teli pohár folyadék, esetünkben a leves leve

Egy kisebb lábasban (lehetőleg amelyikben nem tapad le az étel) hevítse fel a zsiradékot, szórja rá lisztet, és folyamatosan kevergetve pirítsa aranybarna színűre. Zárja el a tűzhelyet, és apránként adja a keverékhez a folyadékot, közben keverje intenzíven. (Egy kézi habverő például tökéletes, de a fakanál is megteszi)

Addig kevergesse amíg csomómentes lesz, ha kell, adjon hozzá még folyadékot. Ha nem biztos benne, hogy nem maradt benne lisztcsomó, fogjon egy botmixert/habverőt, és keverje simára a rántást. Így tuti nem fognak lisztgalacsinok úszkálni a levesben.

Tegye vissza a levest a tűzhelyre, közepes hőmérsékleten forralja fel, és kanalanként adja hozzá a rántást, és még főzze néhány percig, hogy a liszt is megfőhessen.

Jó tudni: a rántáshoz fűszerpaprikát is szoktak adni, itt nem szükséges, mert a kolbász adja meg a leves színét.

Így sózza a hüvelyes ételeket

Ha hüvelyeseket főz (szárazbab, lencse, borsó) ne sózza meg az ételt addig, amíg el nem kezd puhulni a lencse vagy a borsó. Mivel ezek nehezen puhulnak meg, a sós víz erre az időre még csak rátesz egy lapáttal. Akkor jár jól ha legkorábban a főzés vége felé sóz, ügyeljen viszont a babra, azt csak akkor ha már megpuhult.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek